Yeni bir dünya hayali

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Çiğdem Yılmaz – Daha âlâ bir hayat hayaliyle yola koyulanların ortasına Ağrılı gençler de katıldı. Son iki yılda yaklaşık 5 bin Ağrılının Kanada’ya yerleştiği argüman ediliyor. Meksika, Türkiye’den vize istemediği için Kanada’ya gitmek isteyenler evvel Meksika’ya gidiyor. daha sonra Meksika’nın ABD sonundaki kentlerine oradan da kaçak yollardan Kanada’ya. Yalnızca Ağrı’nın Üst Ağadeve Köyü’nde, son iki yılda 140 kişinin Kanada’ya gidip yeni bir hayat kurduğu belirtiliyor. Kanada’ya giden Ağrılılar ve Üst Ağadeve Köyü Muhtarı Dilaver Aslankılıç, Milliyet’e konuştu.

‘Köyde genç kalmadı’

Muhtar Aslankılıç, “Bizim köyün gençlerin birden fazla şu an Kanada’da. Gençler haricinde gitmeyi düşünen aileler de var. Bizim köyün haricinde etraf köylerden de giden epey kişi var. Ekonomik niçinlerle gidiyorlar. ‘Tamam burada iş yok, İstanbul’a gitsinler’ diyelim fakat orada kiralar devasa yükseklikte. Köyde genç kalmadı. Gidenlerden biri de benim oğlum. 30 yaşındaki oğlum da altı ay evvel gitti. Maliye ve tapu kadastro kısmından mezun oldu. Burada çalışıyordu ve aldığı fiyat minimum fiyattı. Kanada’da bir kasapta çalışıyor, devlet her ay 750 dolar yardım veriyor. Buradaki diplomalarını, İngilizce’ye çevirttim. Orada lisan öğrenirse, kendi okuduğu kısımlarla ilgili bir işte çalışmasını istiyoruz. Oğlum haricinde dört tane de yeğenim orada” dedi. Kanada’ya gidenler içinde bulunan Hasan K. (24), seyahatini şu biçimde anlattı:

“İki ay evvel Kanada’ya geldim. Bursa’da inşaat personelliği yapıyordum. Açıkçası gelişim epeyce kolay oldu. İstanbul’dan Meksika’ya geldim, oradan yine uçakla Meksika’nın öbür bir yerine geçtik. Burası Amerika hududuna yakındı. Taksiler bizi Amerikan hududuna bıraktı. Huduttan girdiğimiz üzere de bizi çabucak kampa aldılar. Kampta yalnızca iki gün kaldım. daha sonra hür bıraktılar. Oradan uçakla New York’a geçtim ve taksiyle Kanada sonuna bırakıldık. Benim dışımda 100 kişi daha vardı. Kamptan çıkanlardan birçoklarında bir kefil ve kefalet fiyatı isteniyor. Lakin bunların hiç biri olmadı. Şu an çalışmıyorum. Devlet 750 dolar yardım yapıyor. Şu an onunla geçiniyorum.”

Amerikalılar kefil oluyor

Ağrı’nın Patnos ilçesinde yaşayan 28 yaşındaki D.K. da Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nden mezun. Ekonomik şartlardan dolayı Kanada’ya gittiğini söyleyen D.K., “Yaklaşık üç ay Amerika’daki kampta kaldım. Beş ay evvel de Kanada’ya geldim. Kamptan çıkmanız için birinin size kefil olması gerekiyor ki, sizi özgür bıraksınlar. Tanıdığı olanlar bu türlü çıkıyor. Tanıdığı olmayan birfazlaca bireye de oradaki kimi istekli Amerikalılar kefil oluyor. Ben bu türlü çıktım. Artık süreksiz işlerde çalışıyorum. İngilizcemi ilerletip, mühendislik yapmayı planlıyorum” dedi.

2 yılda 5 bin Ağrılı

Mitra Ciyayi, 22 yıldır Toronto’da yaşıyor. Ciyayi, yıllardır Türkiye’den Kanada’ya gidenlere yardımcı oluyor ve bunun yanı sıra YouTube kanalı üzerinden göçmen olarak Kanada’ya gitmek isteyenleri bilgilendiriyor. Ciyayi, son iki yıldır Türkiye’den Kanada’ya gidenlerin sayısının 5 bine yakın olduğunu belirterek, şu biçimde konuştu:

“Kanada’ya son iki yıldır fevkalade bir akın var. Şu anda Amerika’da kamplarda bekleyen de epey fazla kişi bulunuyor, bunun yanı Meksika’da sonu geçmek için bekleyen de var. Kamptan çıkabilmeleri için Amerika’dan birinin kefil olması gerekiyor. Bu kefillere de para ödüyorlar, daha sonra mahkemeye çıkıyorlar. Mahkeme 5 ila 25 bin dolar ortası bir kefalet alıyor. Gelenlerin birçok lisan ve yol bilmiyor. Biz onları, tanıdık tercümana ve avukatlara gdolayıyoruz, toplumsal yardımlarını hallediyoruz.”

‘Dil okuluna gidiyorum’

28 yaşındaki Ağrılı Y.K. ise beş ay evvel Kanada’ya gitmiş. Y.K. gidiş sürecini şöyleki anlattı:

“Adnan Menderes Üniversitesi Konservatuar Bölümü’ne girmeyi fazlaca istiyordum, bunun için de epey çalıştım, 98 puan aldım lakin alınmadım. daha sonradan öğrendim ki daha düşük puan alanlar girmiş. Bu, benim yurtdışına çıkmamı belirleyen dönüm noktası oldu. Kanada’da tanıdığım Ağrılılar vardı ve hayatlarında da mutlulardı. Ben Amerikan vizesine başvurdum ve çıktı. Evvel Amerika’ya gittim, orada birkaç ay kaldım ve oradan Kanada sonuna gittim ve oradan beş ay evvel Kanada’ya giriş yaptım. Şu an burada hem lisan okuluna gidiyorum birebir vakitte haftada üç gün ‘part time’ çalışıyorum. Siyasal ve ekonomik niçinlerden dolayı Meksika üzerinden ülkeye fazlaca gelen var. Kanada’ya ayak bastığınız andan itibaren Kanada devletinin muhafazası altındasınız. Oturma hakkını aldıktan daha sonra seçme ve seçilme haricinde buradaki herkesle tıpkı haklara sahipsiniz. En değerlisi de emeğinizin karşılığını alıyorsunuz. Haftada üç gün çalışıyorum aylık 450 dolar kazanıyorum.”