Ustalar: Augusta National'da Siyah Cadies Mirası

SmokePlumes

Active member
Otuz yıl önce bu hafta, bir Caddy ağlayan oyuncusunu Augusta Ulusal Golf Kulübü'nün 18. yeşili üzerinde rahatlattı, ona sarıldı ve onu destekledi. Birlikte ikinci ustasıydı – birincisinden 11 yıl sonra. Oyuncunun gözyaşları sevinçliydi, ancak bir hafta sonra bile kursta turnuvadan geçti.

19 kez PGA Tur şampiyonu Ben Clenshaw ve en ünlü Augusta ulusal caddies'lerinden Carl Jackson bu çiftti. Jackson, 1976'dan beri Crenshaw'ın çantasındaki ustalarla birlikte ve çift 1984'teki ilk zaferlerinden bu yana birkaç kez anlaşmazlıktı.

Ama bu hafta farklıydı. Turnuva, Crenshaw'un akıl hocası ve öğretmeni Harvey Penick'in ölmesinden sadece birkaç gün sonra başladı ve Crenshaw'un en sevdiği turnuvaya dediği şeye duygusal bir ağırlık ekledi.

Kavisli bir beyaz golfçü destekleyen yüksek siyah bir caddy görüntüsü, zafer ve rahatlamadan daha fazlasını gösterdi. Arkadaş olan iki adam arasındaki bağı fethetti.

“Ben coşkulu,” dedi Jackson geçen ay bir röportajda. “Ona dedim ki:” İyi olacak. Sadece ustaları kazandın. Diyerek şöyle devam etti: “Bu hafta turnuvada yapacak çok şeyi vardı ve Harvey Penick'i düşündü.”

Clenshaw, ikisinin 1995 yılında Masters'da senkronize edildiğini söyledi.

Geçen ay bir röportajda, “Birçok kez sıcağındaydık” dedi ve zafere yakın olma hissine atıfta bulundu. “Bu çok eğlenceli. Üstat'ı iki kez kazanmaya çalıştığınız şey ve Carl ile en sıcak anılarımdan biri.”

Bu noktada, 20 yılı aşkın bir süredir birlikte güven geliştirdiler. Sonuçta, Clshaw'ın bu '95 Ustalar Haftası sırasında ulaşamayacağı başka bir şey fark eden ve bir değişiklik öneren Jackson'dı.

“Beni çok iyi tanıyordu,” dedi Crenshaw. “Resimlerimi nasıl hissedeceğimi biliyordu. Sadece harika bir sezgisi vardı. Ona çok bağımlıydım.”

Zaferi, Jackson'ın daha büyük tarihine ve Augusta National'ın tamamen siyah kadifelerine olan ilgiyi uyandırdı. Şimdi, bu zaferin resminden otuz yıl sonra, Augusta, Georgia'daki bu caddies'in rolü, Jackson'ın büyüdüğü Sand Hills bölgesinde bir heykelle ve geçen yılın sonu olan hayatında yayınlanan bir belgeselle kutlanıyor.

1982'ye gelindiğinde, Masters'da oynayan her golfçü Augusta National Caddy kullanmak zorunda kaldı. O zamanlar başkan Hord Hardin kuralı değiştirdi ve golfçülerin gelecek yıl kendi caddy'lerini getirmelerine izin verildi. Kulüpte tamamen farklı bir Caddy Kolordu'nun başlangıcıydı.

“Bu kaderlerin birçoğu bildikleri, insanların nasıl okunacağıydı,” dedi Ward Clayton, “Augusta National'ın Efsanevi Cadies” (2024). “Bir Smorgasbord Beceri vardı. Bir adam şimdiye kadar sahip olduğunuz en iyi yeşil okuyucu olabilir. Başka bir tür en iyi metre türü.

Ve birçoğu renkli takma adlarla biliniyordu. Mezarlık olarak bilinen Willie Pertteet, Başkan Dwight D. Eisenhower'ın Caddy idi. Iron Man olarak bilinen Nathaniel Avery, 1958, 1960, 1962 ve 1964'te Masters unvanını kazandığında Arnold Palmer içindi.

Charlie Coody 1971'de şampiyonları kazandığında, günlük işini Augusta'da ulusal olduğunu söylememiş olan kriket olarak bilinen Caddy Walter Pritchett'e sahipti. Coody Cumartesi günü kavga ettiğinde, Cricket TV raporlaması konusunda endişeli.

“Kriket coody'ye bakar ve şöyle diyor:” CBS TV bugün ne kadar geç başlıyor? “Dedi Clayton.” Coody diyor ki: “Bunu neden bilmek zorundasın?” Kriket şöyle dedi: “Atlanta'da bir otobüs kullanıyorum ve hasta teyzemi ziyaret edeceğimi söyledim ve bu kadar iyi oynayacağını bilmiyordum.”

Böylece kriket yüzünü televizyon kameraları ile deliklerde bir havlu ile kapladı. Clayton, “Charlie Coody, son turlarda her başladığında havlu ile başının üstünde kriket gördüğünde güldüğünde ısrar ediyor.” Dedi. “Onu rahatladı.”

Takma adı Pan olan Jackson, bu Augusta Ulusal Siyah Caddies'in hayatta kalan son üyelerinden biridir. Caddies'in kursu ve yeşilliklerini ezberlemek için çalıştığını söyledi; O gün sahip oldukları oyuncuyu nasıl artıracaklarını bilmeyi başardılar.

“Sadece görme yoluyla nasıl caddy alacağını öğrenmek zorundaydık” dedi. “Bir adamı alırdım, iyi bir atış olan 7 demir vurmasını izlerdim ve o noktadan içgüdülerinde başka herhangi bir kulübün ne kadar ilerlediğine gitti.”

Ailesini desteklemek için okulu kıran Jackson, 14 yaşında bir caddy olarak çalıştı.

1961'de Stephens için başlayan Jackson, “O büyük bir atıcıydı. Augusta National'da Ben Clenshaw kadar çok fazla attı.” Dedi. “20 yaşına kadar 20 yaşına kadar Yeşillerin en iyi okuyucusu olduğumu düşünüyordu. Crenshaw.”

Augusta National, Mayıs ayında kapanan ve sonbaharda yeniden açılacak bir kış kulübü olduğundan, Caddies yaz aylarında başka bir yere gidecekti. Jackson, gayrimenkulünün yönetimine yardımcı olduğu Stephens ailesiyle çalıştı ve yaşadı.

1980'lerin başında, Stephens Jackson partnerini Augusta National'da dostça bir maçta aldı.

O zaman siyah bir golfçü veya caddy'nin kursu oynamak nadirdi. 1975'te Lee Elder, Üstat'ta oynayan ilk siyah adamdı. (Kulüp sadece 1990'da ilk siyah üyesini kabul edecekti.)

“Beni şaşırttı,” diye hatırladı Jackson. “Bu hafta sonu kursun son üyesiydi. Dedi ki:” Carl, sen ve ben bugün golf oynayacağız. “Dedi ki: 'Profesyonel mağazaya git ve Bob Kletcke deyin [the head pro] Bugün onu ve partnerini oynayacağımız. “

Jackson bunun herkes gibi bir sürpriz olduğunu söyledi.

“Ayakkabı ve kulüpler bulup hazırlanmalıydım” dedi. “Hazır olduğumda, Jack Stephens ile yer oynamak istedim golf kulübü boyunca. Tüm kadifler oradaydı. Kulüp binasında çalışan tüm insanlar dışarı çıktı.”

Jackson, ilk tee'den mükemmel bir yolculuğa ulaştığını, oyunculara onlarca yıl boyunca tavsiyede bulunduğu, ancak hiç tanışmadığı bir atış olduğunu hatırlıyor. Yalnız kuşu bu gün 15. deliğe geldi.

Toplamda Jackson, Crenshaw için 39, 54 Masters turnuvasında CAKSILDI. Diğer oyuncular Gary oyuncusu ve Charlie Coe idi.

Bugün hala danışılıyor. Yeşiller hakkındaki bilgilerini Jordan Spieth ve Caddy Michael Greller ve Scottie Scheffler ve Caddy Ted Scott ile paylaştı.

“Yeşilleri öğrendim,” dedi Jackson. “Kitabım Augusta Ulusal Kitabı'ndan farklı. Ben bunu öğrendiğimi biliyordu.”

En büyük caddies bile bir atışla ilgili nihai kararın oyuncunuz olduğunu anlıyor. 1995'teki bu 72. delikte, Clenshaw'ın kazanmak için bir bogey'e ihtiyacı vardı. Yeşil kısa filmi kaçırmıştı ve Jackson'ın konseyine göre güvenli bir şekilde kesti. Par için bir putt vardı.

“Ona solda kırılacağını söyledim,” diye hatırladı Jackson. “Sağ kırmak için oynadı ve sola kırıldı.”

Top delikten yaklaşık bir ayak kaldı. Crenshaw zafer için vurdu. “Beni dinlemediğinde kaçtı,” dedi Jackson, “çünkü kazandık.”