Ukraynalılar Meksika'da protezlerini rehabilite ediyor ve alıyor

Bilgin

Global Mod
Global Mod
MEKSİKA ŞEHRİ —

Pavlo Naida, Ukrayna ordusuna gönüllü olarak katılmakta bir an bile tereddüt etmedi. 12 yıl boyunca yazılım geliştiricisi, ekip lideri, mühendis ve yönetici olarak çalıştı, ancak Rusya ülkesini işgal ettiğinde başka bir savunucu olarak anavatanına hizmet etmeye karar verdi.

Şubat 2022'de başladığında Rus işgali Annesi ve küçük erkek kardeşinin Kiev'den uzakta güvenli bir yerde kaldıklarını fark eden Ukraynalı, arkadaşlarıyla birlikte yerel bir işe alım merkezine doğru yola çıktı.

“Üvey babam da orduya katıldı… Aslında her yerde çok fazla kaos vardı. Ve insanlar panik içindeydi,” diye anımsıyordu Pavlo. Amerika'nın Sesi.

Piyade olarak işe başladı. Daha sonra, diğerlerinin yanı sıra, tanksavar birimleri, el bombası fırlatıcıları ve roketatarlar konusunda uzmanlaştı. 33 yaşındaki Ukraynalı, “Özellikle de birimimde İngilizce bilen ve yabancı yapımı fırlatıcıların kılavuzlarını okuyabilen az sayıda kişiden biri olduğum için” dedi. Daha sonra drone pilotu oldu ve hatta bu tür insansız hava araçlarından oluşan bir filoya liderlik etti.

Ayrıca VOA belgeselini de izleyin: VIKTO-RIA

Ta ki 17 Ağustos 2023'e kadar Bakhmut kenti yakınlarında bir mevziden diğerine hareket ederken ve o bölgeye yapılan saldırı operasyonları ve bir bombalama baskını sırasında saklanmaya çalışırken sol bacağında patlayan bir mayın üzerine bastı.

“Benim için bu oldukça açıktı çünkü bir şeyi kaybetme hissini bile hatırlamıyorum… Sadece silah arkadaşım bana şöyle dedi: 'Dostum, korkma, artık bir bacağın yok ' (gülüyor)… Ve hemen bana nasıl yardım edebileceğini, komutanımla nasıl iletişim kurabileceğimi kontrol etmeye başladım… Benim için bu, bilinçli kalmama ve dolayısıyla hayatta kalmama yardımcı olan büyük bir adrenalin patlamasıydı. ” Pavlo itiraf etti VOA.

Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi (SEE), bu yılın şubat ayında, savaş nedeniyle ülke yüzeyinin %25'inin potansiyel olarak patlayıcı nesnelerle kirlenmiş olduğunu belirtti.

Merkezi Ukrayna'nın başkentinde bulunan Umut Vakfı STK'sı, 200.000 yaralı Ukraynalının yüzde 10'unun amputasyona maruz kaldığını ancak sayının artabileceğini bildirdi.

Bu yılın nisan ayında Alman yetkililer belirtilen Ukrayna'da amputasyon yaralanmalarının sayısının 30.000 ila 50.000 arasında olduğu, protez temininin ve bunun gerektirdiği tedavinin maliyeti ve savaş koşulları nedeniyle pek de kolay olmadığı belirtiliyor.

Yeni bir fırsat

Beş ay sonra Pavlo, evinden binlerce kilometre uzakta kendisini rehabilite etmeye ve protez almaya yönelik bir program olduğunu öğrendi: “Arkadaşlarım Meksika'da bu tür bir program yapan bazı kişileri tanıdıkları için benimle iletişime geçtiğinde, ben de bu programa katıldım. sürpriz.”

İşte o zaman, Ocak 2024'te Ukraynalı, Meksika'daki Ukrayna büyükelçiliği ile Ukrayna arasındaki ortak bir girişim olan Axolotl projesinin (Axolotl – derisini yenileme yeteneğine sahip Meksikalı bir amfibi) parçası olmak için Mexico City'ye geldi. Meksika'daki Diaspora Derneği AC, Rusya ile savaş sırasında üyelerinden bazılarını kaybeden Ukraynalı savunucuları fiziksel ve duygusal olarak rehabilite etmeyi amaçlıyor.

Derneğin kurucusu Ilona Dluzhynska şunları söyledi: VOA Bu fikrin “ön saflarda uzuvlarını kaybeden çok fazla insanın olması ihtiyacından” doğduğunu söyledi.

18 yıldır Meksika'da yaşayan Ukraynalı, ailesi ve yurttaşlarının başına gelenleri çok yakından takip etti ve yaşadığı ülkede yürütülen tıbbi çalışmaları bilerek onların sağlayabileceği desteği düşündü. insani açıdan.” ”.

Birkaç kapıyı çaldıktan sonra farklı Meksika kurumlarının desteğini aldı. Şu anda Ukraynalı savunma oyuncuları Meksika kurumları ve uzmanlarından tıbbi bakım, protez ve fiziksel ve duygusal rehabilitasyon alıyor. İkincisi “dinlenmeye dayalıdır.”

“Artık ön saflarda olmasalar da, Ukrayna hastanelerinde olmalarına rağmen… hâlâ savaşın ortasındaydılar. Onları Meksika'ya getirme, onları biraz uzağa götürme fikri bu yüzdendi.” Savaş ortamı bizim için çok ilginç hale geldi, onlara bu ülkeyi gösterin” dedi. VOA.

Ajolote projesi gönüllüsü Sasha, savunucuların seçiminde prensip olarak bilgi ve tıbbi belgelerin istendiğini ve ardından her vakanın incelendiğini açıkladı.

“Diyabet gibi kronik hastalıkları kabul etmemeye çalışıyoruz çünkü süreci büyük ölçüde karmaşıklaştırabiliyorlar. Genel olarak hemen hemen tüm vakaları bazı protez uzmanlarıyla kontrol edebileceğimize inanıyorum ve eğer her şey normalse, yaş veya kişilik koşullarının çok önemli olduğunu düşünmüyorum” diye ekledi. VOA.

“Ödüllendirme” süreci

Savunmacılar Meksika'ya vardıklarında prensip olarak kapsamlı tıbbi bakım alıyorlar. “Bunlar birincil pratisyen hekim tarafından değerlendirilir; ABC Tıp Merkezi Kapsayıcı Sağlık Klinikleri yöneticisi Dr. José Antonio Jácome, her hastanın ihtiyaçlarına göre diş hekimliği, beslenme ve psikoloji ve oradan diğer tüm uzmanlıklara sahip olduğumuzu açıkladı.

Jácome şunları söyledi: VOA Savunma oyuncularının çoğunun ikincil amputasyonlar veya kıymıklarla geldiği ve bu nedenle dahiliye, kardiyoloji ve anestezinin yanı sıra ortopedi ve plastik cerrahi ile bakıma ihtiyaçları olduğu belirtiliyor. Ayakta tedavi konsültasyonundan acil durumlara, hastaneye yatırmaya veya ameliyata kadar çeşitli bakımları sağlamak için 60 uzmandan oluşan bir tıbbi ekip mevcuttur.

Hem her hastanın ihtiyaç duyduğu uzmanlıklar hem de bakım ve iyileşme süresi farklılık göstermektedir. Örneğin uzman, kendisini etkileyen bazı vakaları hatırlattı; bunlar arasında, bir el bombası nedeniyle yüzünde kıymıklarla gelen ve estetik ameliyat geçirmek zorunda kalan bir savunma oyuncusu da vardı.

Bir diğeri, protezin yerleştirilmesine izin vermeyen bir amputasyonla geldi, çünkü “kemik keskin bir açıda kalmıştı… bu da cildi ve kasları acıtıyor ve kesiyordu”; bu yüzden reforme edilmesi gerekiyordu. Ya da bir toplama merkezindeki deneyiminden sonra psikiyatrik bakım alan bir kadın.

Fotoğraf galerisi

Fotoğraflarda | Ukraynalı savunucuların savaşta ampute ettiği kişiler Meksika'da bu şekilde rehabilite ediliyor

Meksika'daki Ukrayna büyükelçiliği ve Meksika'daki Ukrayna Diaspora Derneği'nin (AC) bir girişimi, uzuvlarını kaybeden Ukraynalı savunucuların tıbbi bakım, protez adaptasyonu ve tasarımı ile fiziksel ve duygusal rehabilitasyon almalarına olanak tanıyor.

Bu tıbbi ekip, protezlerin tasarlanması ve tesliminden sorumlu kurumla birlikte çalışır.

Ortez ve Protez mezunu ve Teknik Ortopedi direktörü Xicotencatl Rojas Vargas Rojas şunları söyledi: VOA Ampütasyon derecesine göre protezin adaptasyonu en az 4 ila 6 ay sürebilmektedir ve hastanın birkaç aşamadan geçmesi gerekmektedir. Protez öncesi olarak adlandırılan ilki, multidisipliner bir ekip tarafından yapılan fiziksel değerlendirmeyi ve sağlıklı uzuvların ve ampute uzvun ölçümünü birleştirir.

“Bu sadece bireyi görmek, amputasyonu görmek ya da protezde neye uyum sağlayacağınızı görmek değil, aynı zamanda dünyanın öbür ucundan gelen, farklı gelenekleri, farklı dilleri, farklı gelenekleri olan bu kişinin bağlamını anlamaktır. Diyet ve Latin Amerika'da nasıl yaşadığımızı anlayacakları bir program yapmalısınız.
“Halihazırda etkilenmiş veya kaybolmuş bu parçayı biyomekanik olarak nasıl değiştireceğinizi ve ardından bu hastayı proteze uyum sağlayabilmesi için nasıl hazırlayacağınızı ve tasarımlar yapmaya ve prototipler yapmaya nasıl başlayacağınızı görün. Güney Amerika'daki silahlı çatışmalar sırasında ampute hastalarla çalışma konusunda geniş deneyime sahip olan Rojas, “Bu hastanın sahip olduğu güdüğe doğru bir şekilde uyum sağlayın” diye açıkladı.

Daha sonra kişinin bu proteze uyum sağlayabilmesi için beden ve zihnin eğitilmesi gerekir, çünkü kullanacağı mekanizmayı kontrol edebilmek ve elde edebilmek için “bütün bir iniş kavramını, mekan algısını anlaması” gerekir. Düz arazide, rampalarda, basamaklarda, engebeli arazide en iyi kullanımdır” diye ekledi uzman.

Günümüzde protezler çok çeşitli malzemelerden yapılmaktadır. Rojas, Mexico City'deki laboratuvarlarında, bazıları ithal edilen ve dünyanın herhangi bir yerine uyarlanabilen çok yüksek düzeyde yüksek teknolojiye sahip bileşenlerle çalıştıklarını söyledi. Göreviniz bunları bir araya getirmek, hizalamak ve hastaya uyacak şekilde özelleştirmektir.

Protezleri taktıktan sonra savunma oyuncuları rehabilitasyon ve fiziksel aktivasyon seanslarına da katılıyor. Reset Smart Recovery Clinics'in genel koordinatörü Samuel Arce şunları söyledi: VOA Buradaki fikir, bu hastaların motor fonksiyonlarını iyileştirmesi, ağrıyı iyileştirmesi ve günlük yaşamlarına giderek daha fazla uyum sağlamasıdır.

Arce, bu nedenle “direnç, güç, patlayıcılık ve eksantrik kilometre egzersizleri” gibi beceriler üzerinde çalışmak üzere yaklaşık bir saat süren seanslara katıldıklarını açıkladı. Sonunda hastalara terapötik masajlar yapılır.

Ancak Meksika'da defans oyuncuları sadece fiziksel ilgiye sahip değil. Dernekten bazı gönüllüler, Meksika kültürüne entegre olmaları ve boks, dans, dil gibi diğer disiplinleri öğrenmeleri için turizm ve eğlence çalışmalarını destekliyor. Bunu söyleyen Pavlo gibi VOA iyi bir salsa dansçısı haline geldi.

Hatta kendisini baharatlı yiyeceklere aşığı olarak ilan ettiği için havadan ve her şeyden önce Meksika mutfağından gerçekten keyif aldığını itiraf etti. Ama onu en çok etkileyen şey Latin Amerikalının nezaketiydi: “Yüzlerindeki gülümsemeyi her zaman görebilirsiniz. “İnsanlar çok rahat”

“Kanepede uzandıktan sonra” antrenmanlara dönmenin kendisi için zor olsa da Meksika'da olmanın hayatını değiştirdiğini vurgulayan Pablo, “Dans edebiliyorum, yürüyebiliyorum… İlk eğitimimi aldığımda başlangıç gibiydi. Protezle antrenman yaptığımda kendimi en mutlu insan gibi hissettim çünkü sonunda kendime bir fincan çay yapabildim.”

Pavlo gibi yedi savunma oyuncusu da Meksika'nın başkentindeki bu rehabilitasyon sürecine katıldı. Şimdilik ülkesine geri döndü ve orada dinlenmeyi, Ukrayna'da bir sağlık komisyonundan geçmeyi ve son olarak orduya devam edip etmemeye karar vermeyi umuyor.

Amerika'nın Sesi ile bağlantı kurun! YouTube kanallarımıza, WhatsApp'a ve bültenimize abone olun. Bildirimleri etkinleştirin ve bizi Facebook'ta takip edin, X ve Instagram.