Teneffüs aygıtı bozuldu, konuta bağlı kaldı

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Konyaaltı ilçesinin Aydınlık Mahallesi’nde tek göz odalı konutta yaşayan Hülya Sapmaz, annesi Şerife Sapmaz (80) ile ömür gayreti veriyor. Akciğer yetmezliği bulunan ve ilaçlarla hayatına devam eden Sapmaz, geçen yıl nisan ayında koronavirüse yakalandı. Hastalıkları niçiniyle koronavirüsü ağır atlatan Sapmaz, evvel pandemi servisine, akabinde ağır bakıma alındı. Ağır bakımdaki tedavisi 1 ay devam eden Sapmaz, bu müddet içerisinde vefatla burun buruna geldi. Tedavisinin akabinde hastaniçin çıkan hanımın teneffüs düşüncesi daha da arttı.

Evinde teneffüs aygıtıyla nefes almaya çalışan Hülya Sapmaz, yürümekte dahi zorlanmaya başladı. Lakin yakın vakitte teneffüs aygıtı bozulan Sapmaz, konutundan çıkamaz duruma geldi. Teneffüs aygıtı olmadan nefes almakta zorlanan Sapmaz yeni bir aygıt almak için maddi durumunun olmadığını söylemiş oldu.

Hastalıkları niçiniyle sıkıntı bir hayat geçirdiğini belirten Hülya Sapmaz, “Akciğer yetmezliği yaşıyorum. Ameliyat oldum geçen sene ancak nefes almakta zorlanıyorum. Ameliyattan çıktıktan daha sonra koronavirüse yakalandım. Onu da epeyce sıkıntı atlattım. 1 ay ağır bakımda kaldım. Çok ağır geçti. 1 ay boyunca yalnızca hekim ve hemşireleri gorebildim. Psikolojim bozuldu, daha sonrasında ilaçlara bağlı yaşamaya başladım” dedi.

Annesinin kendisine bakmaya çalıştığını belirten Sapmaz, “Koronavirüsten daha sonra kullanmaya başladığım bir aygıt vardı, yakın vakitte bozuldu. Cihazım olmadığı için küçük bir makineyle nefes almaya çalışıyorum. Büyük makine kural. O olmadan nefes alamıyorum. Sokağa dahi çıkamaz oldum ve konuta bağlı kaldım. Konutun içerisinde dahi sıkıntı yürüyorum. İki adım attığımda nefes nefese kalıyorum” diye konuştu.

Hastalıktan daha sonra çalışamadığı için geçinmekte zorlandığını anlatan Sapmaz, “Şu an annemle konutta kalıyoruz. Annemin aldığı babamdan kalan bir maaş var, onunla geçinmeye çalışıyoruz. Aygıt varken de elektrik faturası yüksek geliyor. Onu da ödemekte zorlanıyoruz” dedi.