Süreç hacmi dipte! Borsa İstanbul tepki vermiyor

Severus

Global Mod
Global Mod
Borsa İstanbul’un BIST 50 endeksinde yer alan hisselere, 25 Ocak’ta uygulamaya başladığı açığa satış süreçlerinde üst adım kuralı dün de devam etti. Daha hayli volatilitenin yüksek ve satışların tartıda olduğu devirlerde gündeme gelen üst adım kuralı borsa tarihinde birinci defa bu kadar uzun müddet arka arda uygulanıyor.

Bu yolla kurumsal yabancı yatırımcıların satış baskısı kısıtlanırken, BIST 100 endeksi yılbaşından bu yana 2.000 puan etrafında dar bantta hareket ediyor. Borsa uygun başlayan bir kâr dönemine dahi kayıtsız kalırken, piyasa teknik düzeylerde de tepki vermiyor.

SÜREÇ HACMİ TABANDA

Üstelik yıl başından bu yana en düşük süreç hacmi cuma günü gerçekleşti. Geçen haftanın toplam süreç hacmi 3.5 süreç gününden oluşan 25 Ekim haftasından bu yana en düşük seviyedeydi. Yabancı yatırımcılar son 4 yılda yaklaşık 8.8 milyar dolarlık satış yaptıktan daha sonra 2022’nin birinci ayında da satışlar 360 milyon dolarla devam etti.

SERT DÜŞÜŞE MANİ

Üst adım kuralı ile yabancı kurumların ellerinde pay senedi olmadan pay senedi borçlanıp açığa satış yapmaları engellenirken, borsada sert düşüşlerin önü kesilmiş oluyor. BIST 100 endeksi Ekim 2021’de başlayan hareketle %75 yükselerek tarihi rekorları yenileyen bir rallide 2.400 ulaşmışken kısa müddette %28 gerileyerek 23 Aralık’ta en düşük 1.726 puanı gördü. BIST 100 endeksi, dün günü yüzde 2.77 artışla, 1.997 puandan tamamladı.

Yerli yatırımcının çapı yetmiyor

Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tuğberk Çitilci, son devirde bir algoritma düşmanlığı başladığına da işaret ederek, “Piyasa üst giderken ‘algoritmik süreçler iyi’ lakin piyasa düşerken ‘robotlardan dolayı düşüyor’ algısı var. halbuki az sayıda kalan algoritmik süreçler de çıktığında Borsa istanbul patinaj yapıyor” dedi.

Borsada kısa müddette yüksek kâr marjı hedefleyen yerli yatırımcının da borsadaki ana paylara çapının yetmediğini tabir eden Çitilci, enflasyon altında getiri olduğundan dolayı fiziki varlıklara ve kripto paralara yanlışsız yönelim olduğunu aktardı.