Son dakika: Bakan Özer’den maske açıklaması: Yarından itibaren öğretmenler de öğrenciler de takmayacak

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yarından itibaren okullarda öğretmen ve öğrencilerin maske takma zorunluluğunun kaldırıldığını deklare etti. “Bu süreci muvaffakiyetle tamamladığımızı tüm topluma tabir etmekten memnunluk duyuyorum.” diyen Bakan Özer, salgın sürecinde gerek maske gerek aşı konusunda takviye veren tüm mülki amirlerle öğretmenler, öğrenciler, eğitim yöneticileri ve velilere teşekkür etti.

YÜZ YÜZE EĞİTİMİN EHEMMİYETİNE VURGU YAPTI

Bir dizi ziyaret için Bartın’a gelen Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Valilik ziyaretinde açıklamalarda bulundu. Sıhhat Bilim Heyeti’nin aldığı maske zorunluluğunun kaldırıldığı sonucun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafınca belirtildiğını hatırlatan Bakan Özer, yüz yüze eğitimin değerine de dikkat çekti.

Bakan Özer, “6 Eylül 2021 tarihi itibariyle bildiğiniz üzere 2021-2022 eğitim öğretim yılına kararlı bir biçimde tüm kademelerde yüz yüze eğitime kesintisiz bir biçimde devam ettik. Ve bu sürece bu gün itibariyle yeni bir evreye dönüşen bu süreci eğitimin tüm ortamlarında kesintisiz bir biçimde yüz yüze bir biçimde devam ettirmenin memnuniyeti içerisindeyiz. Biliyorsunuz bugün Cumhurbaşkanımız sıhhat bilim heyetinin toplantısından daha sonra artık kapalı yerlerde maske kullanım zorunluluğunu kaldırdığını deklare etti. Biz de Ulusal Eğitim Bakanlığı olarak yarından itibaren okul evvelce ilkokula, ilkokuldan orta okula, ortaokuldan liseye kadar 18 milyon öğrencimizin eğitim aldığı tüm okullarda artık kapalı yerlerde maske kullanmasını hem öğrencilerimizden tıpkı vakitte öğretmenlerimizden kaldırmış bulunuyoruz. Bu süreç hakikaten hayli şiddetli bir müddetç oldu. Bilhassa yüz yüze eğitime bir buçuk yıl orta verdikten daha sonra kararlı bir biçimde yüz yüze eğitime başlayabilmek fazlaca önemli bir irade gerektiriyordu. Ulusal Eğitim Bakanlığı olarak bilhassa iki nokta üzerinde ısrarla durduk. Birincisi okulların tüm toplumlarda olduğu üzere okulların birinci açılması ve son kapatılması gerektiği yerler olduğu gerçeği ikincisi de artık bir buçuk yıl ortadan daha sonra yüz yüze eğitime verilen ortadan daha sonra okulların açık kalmasının artık bir eğitim problemi olmaktan çıkıp ulusal güvenlik sıkıntısına dönüştüğüne ısrarla vurgulamamızdı. Gelinen noktada ne kadar isabetli bir karar verdiğimizi tüm toplum gördü. Bu gün Cumhurbaşkanımızın açıklamaları da bunu teyit etti. olağan olarak bu kolay bir müddetç değildi. Türkiye’de eğitim sistemi yaklaşık 18 milyon öğrencinin, 1,2 milyon öğretmenin yer aldığı devasa bir sistem. ötürüsıyla bu süreçte Türkiye’nin olağanlaşması, okulların yüz yüze açık kalmasından geçiyordu. Bizim bu kararlı duruşumuz Türkiye’nin olağanlaşmasını hem kolaylaştırdı tıpkı vakitte hızlandırdı. Bu kolay bir müddetç olmadı. Bakanlığımızın tüm bürokrasisine teşekkür ediyorum. Gece gündüz demeden vilayetlerdeki gelişmeleri birlikte takip ettiler. Sınıflardaki hadise durumlarını temaslı durumlarını birebir takip ettiler. Sıhhat Bilim Heyeti’ne epeyce teşekkür ederim. Bize bu süreç içerisinde rehberlik yaptılar. bir daha bu sürecin en büyük kahramanları eğitimin kahramanları olan sevgili öğretmenlerimiz. 1,2 öğretmenimize Bartın’dan şükranlarımı sunmak istiyorum” dedi.

“GEREKLİ TEDBİRLER ALINDIĞI VAKİT OKULLAR EN İNANÇLI KURUMLARDIR”

Yüz yüze eğitime devam etmenin bir ulusal güvenlik problemi haline geldiğine dikkat çeken Bakan Mahmut Özer, mesleksel eğitim topluluğunun salgın sürecindeki katkılarını hatırlattı. Okulların eğitimin ötesinde şahsi ve ruhsal gelişimi ve akran eğitiminin yapıldığı yerler olduğunu tabir eden Bakan Özer, şunları kaydetti:

“Bu süreçte okulların açık kalması için ne kadar fedakarlık gösterdiklerine daima birlikte şahit olduk. Zira maskelerle ders anlattılar. Aşılanma oranları yalnızca Türkiye ortalaması üzerinde gerçekleşmedi. Birden fazla OECD ülkesinin öğretmenlerinin aşılanma oranının fazlaca üzerinde bir aşılanma oranını Türk toplumuna örneklik olarak gösterdiler. Öğretmenlerimizle ben gurur duyuyorum. Öğretmenlerimiz yalnızca ders anlatımında fedakarlık göstermedi. hem de tüm vilayetlerimizde valiliklerimizin uyumuyla vefa çalışma kümeleriyle fazlaca fedakarlık gösterdiler. Kendilerine vatandaşlarımızın yanında yer aldıkları onların kederleriyle hemhal oldukları için fazlaca teşekkür ediyorum. Bu sürecin öbür kahramanları vardı. Meslek eğitim topluluğu, Covid salgınının başlangıcından itibaren salgınla çabayı kolaylaştıran maskeden dezenfektana yüz esirgeyici siperlikten tek kullanımlık önlüğe, teneffüs aygıtı, maske makinesi ve süratli antijen kitine kadar bu süreçte çabayı kolaylaştıracak tüm enstrümanları süratli bir biçimde üretip vatandaşlarımıza ve sıhhat çalışanlarına fiyatsız bir biçimde ulaştırdılar. Ulusal Eğitim Bakanı olarak şunu tez edebilirim.

Eğer bu süreçte mesleksel eğitim etkin olmasaydı bu çabanın başlangıç evresi fazlaca daha sıkıntı gerçekleşecekti. Tüm vilayetlerimizde valiliklerimizin, kaymakamlıklarımızın en yardımcısı bu maske, dezenfektan üretimine kadar her türlü üretim kapasitesini bu salgınla uğraş için kullanan mesleksel eğitim okullarımız ve öğrencilerimiz oldu. Kara gün dostu olan mesleksel eğitim topluluğundaki öğretmenlerimize, okul yöneticilerimize ve öğrencilerimize şükranlarımı sunuyorum.

İnşallah bu salgını tekrar yaşamayız. Artık unutulur sarfiyat. Fakat yeniden farklı salgınlar yahut olağanüstü şartlar olsa bile şu 7 aylık tecrübe şunu gösterdi. Gerekli tedbirler alındığı vakit okullar toplumlardaki en inançlı kurumlardır. En inançlı ortamlardır. Zira okullar yalnızca eğitimin ötesinde şahsi gelişimlerin, ruhsal gelişmenin ve akran eğitiminin yapıldığı ve bir ülkenin geleceğini inşa eden gençlerin yetiştiği yerlerdir. Onun için bu memnun anımızı artık Covid-19 salgını süreciyle alakalı yarından itibaren maskeleri de çıkarttığımız bu süreci bu türlü başarılı bir biçimde tamamladığımızı tüm toplumumuza söz etmekten büyük memnunluk duyuyorum. Bu süreçte valilerimiz, kaymakamlarımız, mülki yönetim amirlerimiz bizim en kıymetli paydaşlarımızdı. Kendilerine de minnettarız.”