Sarı felaket kapıyı çaldı

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Gökhan Karakaş / İSTANBUL – Hava ısınınca müsilaj kabusu hortladı. Doğu Marmara ve Prens Adası açıklarında küçük müsilaj kümelenmeleri tespit edilirken, görüntü bilim insanlarını huzursuz etti.

Marmara Denizi’nde sarı-kahverengi-beyaz köpüksü yapıya sahip müsilaj 14 yıl daha sonra 2021 Mart ayında görülürken yaz uzunluğu tesirli olmuştu. Balıkçıların 25 gün evvel dönemi kapatmasına ve turizm tesislerinin Temmuz ortasına kadar açılmamasına niye olan müsilaj, bilim insanları ve ilgili bakanlıkların eforları kararı 110 gün daha sonra giderilmişti. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın başlatmış olduğu ‘Marmara Denizi Aksiyon Planı’ çerçevesinde bilim insanlarının çalışmalarıyla giderilen müsilaj kimi bölgelerde bir daha kendini gösterdi.

Marmara Denizi genelinde görülmemesine karşın Doğu Marmara’nın açıklarında, Prens Adaları’nın gerisinde ve Tuzla-Bayramoğlu sınırında görülen sarı tabakanın müsilaj olduğu belirlendi. Tuzla kıyısında müsilajı gördükten daha sonra tasasını lisana getiren Handan Aldoğan, “Geçen yıl Tuzla sahilimizi yok eden ve en hoş günlerde buralardan gitmemize niye olan kirliliğin geri döndüğüne inanmak istemedim ve fazlaca üzüldüm. Yetkililer tedbir alırsa yoğunluk kazanmayacaktır. 2021 yazı üzere bir etraf felaketi yaşamak istemiyoruz” dedi.

Beşiktaş’ta da görüldü

Müsilaj konusundaki bilimsel çalışmalarıyla tanınan Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ise “Yüzeyde gördüğümüz sütlü kahve tonundaki küçük kümelenmeler ne yazık ki bir çeşit müsilaj. Çok farklı tiplerde müsilaj kelam konusu. Bu da onlardan bir tür” tespitinde bulunarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Müsilajla gayret için elimizdeki tek araç kirlilik yükünü azaltmak. Marmara Denizi bu kadar kirlilik yükünü kaldıramıyor artık. Çok azot-fosfor yükü doğal döngüleri etkiliyor ve sonuçta müsilaj ortaya çıkıyor. niçinleri ortadan kaldırmadan sonuçların değişimini beklemek, hayal. Madem ki ileri arıtma üretimi için 3 yıl üzere bir vakte gereksinimimiz var. bu biçimde Marmara etrafında yaşayan insanların ferdi katkılarını sürece dahil edecek bir kampanya yapmalıyız. Sanayi kuruluşları üstündeki kontrolü artırmalıyız. Denizin vakti yok, hemen merkezi ve mahallî idareler ile sivil toplum kuruluşları denize yardımı sağlayacak ferdî kampanyalar başlatmalı.”

İlk müsilaj birikintileri Beşiktaş kıyısında de ortaya çıktı. Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte Barbaros Meydanı’nın kıyısındaki 3-4 metrekarelik su yüzeyinde görülen müsilaj kirliliği, gelecek günler için tasaya yol açarken, öbekleşmesinin olduğu kıyıdaki plastik atık kirliliği de gözlerden kaçmadı. Öte yandan Eski Etraf ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öztürk de yaptğı paylaşımda; “Marmara Denizi müsilaj kusmaya başladı. Marmara denizi diyor ki ‘Ben kirlendim.’ Azot ve fosfor kirlilik yükü yüksek atık su vermeye devam ederseniz Marmara oksijensiz kalabilir ve kademe kademe eski Haliç’e dönebilir” açıklaması yaptı.