Powell, Yellen ve Lagarde haftası

Manolya

Global Mod
Global Mod
GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

VakitPariteHaberBeklentiEvvelki
14:45EURAvrupa Merkez Bankası Lideri Lagarde’ın Konuşması
15:00USDFOMC Üyesi Evans’ın Konuşması
15:30USDÇekirdek Sağlam Mal Siparişleri (Aylık) (Ağu)0.0050.008
15:30USDGüçlü Mal Siparişleri (Aylık) (Ağu)0.007-0.001
16:00USDFOMC Üyesi Williams’ın Konuşması
19:00USDFOMC Üyesi Williams’ın Konuşması
19:15USDFOMC Üyesi Brainard’ın Konuşması
21:00GBPİngiltere Merkez Bankası Lideri Bailey’in Konuşması

“PİYASANIN ROTASI”

Powell, Yellen ve Lagarde Haftası…

Fed’in Eylül toplantısı daha sonrasında varlık alımlarını azaltma vakit belirsizliğine deva olmazken, piyasanın baş karışıklığı sürmektedir. Yılsonuna kadar Kasım ve Aralık olmak üzere 2 toplantı kalırken, bu toplantılardan birinde varlık alımlarını azaltmanın resmi olarak başlayacağı beklenmektedir. Bu noktada Avarlık alımlarının azaltılması bilanço daraltma manasına gelmezken, 2022 yılının ana gündemi bilanço daraltma ve Fed’in sıfır faiz siyasetinin ne kadar süreceği olacaktır.

Fed öyküsünden majör bir değişiklik olmazken, $ temasından fazla ABD tahvil dinamikleri öne çıkmaktadır. Piyasanın risk barometresi olan ABD 10 yıllık tahvilde 200 günlük ortalama üzerinde kalıcılık ile 100 günlük ortalama kırılmıştır. Yeni elbette 100 günlük ortalamanın (1,4047)üzerinde kalıcı olup olmayacağıdır. Muhtemel üst taraflı hareket durumunda %1,50 – %1,55 bölgesi takip edilebilir.

$ endeksinde piyasanın odak noktası 50 günlük ortalama (92.73) olarak yer alırken, Fed gündemi belirleyici olacaktır.

SP500 endeksi 4546 – 4305 bölgesinde tepeden %5,28 geri çekilmesi daha sonrasından 100 günlük ortalamasından olumlu reaksiyonla 50 günlük ortalamasını kırmıştır. Yeni elbette 50 günlük ortalama üzerinde kalıcı olup olmayacağını izleyeceğiz.

Bu hafta Fed Lideri Powell, Hazine Bakanı Yellen ve Fed üyelerinin açıklamalarını takip edeceğiz. Powell ve Yellen tarafında varlık alımlarının azaltmanın ne vakit başlayacağı ve enflasyonun süreksiz olup olmadığına ait açıklamalar piyasalar üzerinde tesirli olacaktır. Fed gündemine ek olarak ABD destekli mal siparişleri – büyüme ve ISM datalarını takip edeceğiz.

Fed gündemine ek olarak ABD borç tavanında son gün 29 Eylül Perşembe günü olacaktır. Borç tavanında mutabakat olmaması durumunda 1 Ekim Cuma günü kapanma olacaktır. ABD Temsilciler Meclisi Lideri Pelosi, alt yapı paketinin bu hafta onaylanacağına inandığını açıklamıştır. Altyapı paketinin Perşembe günü oylanması beklenmektedir.

Almanya seçimlerinde Olaf Scholz (Sosyal Demokrat Parti (SPD)) %25,7 oy alarak az farkla Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) (%24,1) geçerek seçimi kazanmaya yaklaşmıştır. Scholz, hükümetin kurulması için koalisyon görüşmelerine başlayacaktır. Seçim sonuçları beklenirken, Euro tarafında sakin fiyatlama faal olmaktadır.

Asya piyasalarında yavaşça müspet fiyatlamalar öne çıkarken, Japonya tarafında gerileme faal olmaktadır. Bu noktada iktidar partisi (LDP)yeni başkanının seçecekken, bu seçilecek kişi yeni Başbakan olacaktır. Seçim 29 Eylül Çarşamba günü yapılacaktır.

Avrupa’da güç krizi derinleşirken, kış koşullarının sert geçeceği beklentisi doğal gaz meblağlarını yükseltmektedir. Son olarak Çin’in LNG alımında Avrupa’ya bakılırsa pek yüksek fiyat vermesi tedirginliği arttırmıştır.

Türk varlıklarında TCMB’nin sürpriz 100 baz puanlık faiz indirimi ve Türkiye – ABD bağlantılarında tansiyon negatif tesirleri sürerken, Fed fiyatlaması çabucak hemen devreye girmemiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan CBS News kanalına açıklamalarda bulundu;

• Ben Lider Biden’a gerekenlerin hepsini söylemiş oldum. Şu anda da aracılığınızla şunu söyleyeyim; bakın biz F35 uçaklarını aldık. 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yaptık. Ancak bizim bu 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yaptığımız uçaklarımızı Amerika bize teslim etmedi. Pekala şu anda benim bu 5 tane uçağım niye verilmiyor? Bu parayı ben ödedim” dedi. Brennan’ın, “ABD hükümeti tarafınca yapılan S400leri aldığınız için ödemedi” açıklamasına ise Erdoğan, “Ona karışamaz. Siz bana Patriot vermeyeceksiniz ve savunma noktasında benim öteki bir ülkeden alacağım rastgele bir savunma sistemine müdahale edemezsiniz.
  • Kusura bakmasın, ben de şunu söyleyeceğim; Türkiye’nin güvenlik riskini kim paylaşacak? Türkiye kendi güvenliğini kendisi temin edemezse sanki birilerinin eline avucuna mı bakacak? Sen bana Patriot vermeyeceksin, benim hangi ülkeden, hangi savunma sistemini almama da müdahale edeceksin. bu biçimde bir şey olamaz
  • Bundan daha sonraki devirde de kimse bizim, savunma sistemleri noktasında hangi ülkeden, ne kadar, ne alacağımıza müdahale edemez. Bunun sonucunı verecek olan biziz
Fiyatlama tepkileri;

• S&P500 endeksi 4463 düzeyinde fiyatlanmaktadır.
  • Dolar temasında (klasik $ endeksi) 93.22 düzeyinde hareket etmektedir.
  • ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,4440 düzeyinde bulunurken, 10 yıllık başa baş tahvil faizi (enflasyon algısı için takip!) %2,3321 düzeyinde bulunmaktadır.
  • EURUSD paritesi 1.1724 düzeyinde bulunmaktadır.
  • Altın $1759 ile $1800 ruhsal düzeyi altında hareket etmektedir.
  • Gümüş $22.65 fiyatıyla $23 ruhsal düzeyi altında hareket etmektedir.
  • Altın / gümüş rasyosu 77.68 düzeyinde bulunmaktadır.
  • USDTRY paritesi 8.8759 düzeyi ile 8.85 düzeyi üzerinde hareket etmektedir.
  • Türkiye 5 yıllık CDS 412.086 ile 400 düzeyi üzerinde hareket etmektedir.
Türkiye corona virüs durumu;

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı