Pilotlar Günü’nde 2 pilota acı veda

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Bursa’nın Osmangazi ilçesinde evvelki gün saat 15.00 sıralarında, Bağlarbaşı Mahallesi Sarıgül Sokak üzerinde eğitim uçuşu yaptığı sırada konutların ortasına düşen ve pilot Furkan Otkum ile öğrenci pilot Murat Avşar’ın hayatını kaybettiği Teknam-2002 marka uçağın, YBS Sondaj ve Havacılık isimli şirketin sahibi Yenal Ahmet T.’ye ilişkin olduğu ortaya çıktı. Yapılan birinci incelemelere bakılırsa uçağı 90 saatlik uçuşu tamamlamak için kiralayan kıdemsiz pilot Avşar’ın kullandığı tespit edildi.

Olayla ilgili gözaltına alınan Yenal Ahmet T., uçağın sivil havacılık uçuş kurallarına uygunluğunu denetleyen firma sahibi Fevzi A. ve Uçak Teknisyeni Mustafa K. sözlerinin akabinde özgür bırakıldı. Kırım grubunun gece yaptığı inceleme çalışmalarının akabinde uçağın enkazı ise sokaktan kaldırıldı.

Şeffaf araştırma

Uçağın bağlı olduğu hava yolu şirketi toplumsal medya hesabından yapılan açıklamada, “Bu elim kazanın meydana geliş sebeplerinin şeffaflıkla araştırılması konusunda hava aracı, motor, pervane üreticileri, emniyet güçleri, ulaşım emniyeti inceleme kurulu ve ilgili öteki tüm otoritelerle bağlantımız, uyumumuz ve inceleme sürecimiz devam etmektedir” denildi.

Düşen uçağın sivil havacılık uçuş kurallarına uygunluğunu denetleyen firmanın sahibi Fevzi Hak, şunları söylemiş oldu:

“Her uçağın bakımı ve denetimleri teknisyenler tarafınca yapılıyor. Kalkışlarının saatleri de aşikâr. Uçağıizinsiz kaldırmanız mümkün değil. Bu uçaklarla biz de seyahat ediyoruz. Kazanın sebebi, incelemeden daha sonra belirlenecek.”

‘Biri kolunu kıpırdatıyordu’

Bağlarbaşı Mahallesi’ni savaş alanına çeviren uçak kazasının akabinde vatandaşlar şoku hala atlatamadı. Facia anlarına şahit olanlardan Herdem Daştan (44), “Bizim servis aracının üzerine düşmüş. Birinci gördüğümde biri hareketsizdi, başkası sağ kolunu kıpırdatıyordu. Yardım etmek istedik. Patlama olunca yaklaşamadık” dedi. Uçağın düşerken çarptığı meskenin sahibi Hüseyin Sarı (40) da, “2 metre daha gelse binanın içine dalacakmış” diye konuştu. Alevlerden saniyelerle kurtulan Sultan Kaya (56) ise, şunları söylemiş oldu: “Torunlarıma bakmak için çıktım, ansızın iki ceset düştü. Başımı kaldırdığımda çatının da üzerime geldiğini gördüm. Şayet pilotlardan bir reaksiyon görseydim, el atacaktım. Lakin hiç bir reaksiyon yoktu.”

Bayram daha sonrası nişanlanacaktı

Bursa İsimli Tıp Kurumu’ndaki otopsi süreçleri tamamlanan Furkan Otkum’un, Ramazan Bayramı daha sonrası kız arkadaşı ile nişan yapmaya hazırlandığı öğrenildi. Dün sabah Otkum’un cenazesini almaya gelen dayı Ahmet Polat, “Furkan bu işin biçilmiş kaftanıydı; epey uzun saatler uçmuş. Bu uçakları kimler denetliyor? Bu denetleme raporlarını nereden bulabiliriz? Furkan’ın çalıştığı mesai saatine nazaran niye düştüğü ortaya çıkacaktır. Yetkililer bu mevzuyu aydınlatsın” dedi.

Acı tesadüf

Türkiye’nin birinci pilotu olma unvanına sahip Fesa Evrensev’in, Türkiye semalarındaki birinci uçuşunu 26 Nisan 1912’de gerçekleştirmesi ötürüsıyla 26 Nisan günü “Dünya Pilotlar Günü” olarak seçildi. Bu manalı günde iki pilotun toprağa verilecek olması ise ailelerinin yüreğini dağladı. Pilot Furkan Otkum İstanbul Kurtköy Mezarlığı’nda, Murat Avşar ise memleketi Mersin’de defnedildi.