Otomobil savurdu, İETT otobüsü ezdi! Scooter faciasında karar

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Ümraniye’de 26 Ekim 2021 tarihinde scooter ile ilerleyen İlknur Akkaya’nın, sanık İstek Öndil’in park halindeki arabasının ansızın açtığı kapısına çarpıp istikrarını kaybederek trafikte seyir eden İETT otobüsünün altında kalarak ömrünü kaybetmesine ait davada karar çıktı. Anadolu 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına, tutuksuz sanık İstek Öndil katılırken, maktulün ailesi ve taraf avukatları salonda hazır bulundu.

“GÖRÜR GÖRMEZ FREN YAPTIM”

Özel halk otobüsü sürücüsü Mehmet Yöndem, şahit olarak dinlendi. Yöndem, “Olay tarihinde otobüs ile Yenidoğan’dan Kadıköy istikametine seyir halindeydim. Yağış yoktu ve yerler kuruydu. Suratımın olağan olduğunu hatırlıyorum. Seyir halindeyken benim önümde ve sağ tarafta seyreden scooter’ın sola gerçek yöneldiğini gördüm. görünce fren yaptım. Kâfi uzaklık olmadığı için scooter şoförünü otobüs altına almıştım. Ortamızda yaklaşık 3-5 metre uzaklık vardı. Scooter rastgele bir biçimde sağa sola yalpa yapmıyordu. Şayet aracın kapısı açılmamış olsaydı yoluna devam ederdi. Scooter’ın hareket yapması kararı ani durma ihtimalim yoktu” dedi.

“KEŞKE ÖLEN BEN OLSAYDIM”

Duruşmada kelam alan sanık İstek Öndil, “Keşke ölen ben olsaydım. Psikolojim bozuldu. Şuurlu olarak yaptığım bir iş değildi” diye konuştu. Sanık avukatı Özgür Kip ise, “Kazanın meydana gelmesinde müvekkil kadar bizce İETT sürücüsü ve maktul scooter şoförünün de kusurları vardır. Kazanın meydana geliş halinin de dikkate alınarak müvekkilin cezalandırılırken dikkat edilmesini, müvekkilin lehine olan kararların uygulanmasını talep ederiz” dedi.

2 YIL 11 AY MAHPUS

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık İstek Öndil’i “taksirle bir kişinin vefatına niye olma” kabahatinden evvel 3 yıl 6 ay mahpusa çarptırdı. Cezada âlâ hal indirimi uygulayan mahkeme, sanığın 2 yıl 11 ay mahpusla cezalandırılmasına hükmetti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Ümraniye’de 26 Ekim 2021 tarihinde elektrikli scooter ile ilerleyen İlknur Akkaya, İstek Öndil’in park halindeki aracının kapısını birdenbire açması kararı otobüsün altında kalarak hayatını kaybetmişti. Olayın akabinde tutuklanan İstek Öndil 3 ay daha sonra tahliye edilmişti. Alınan uzman raporunda, maktul İlknur Akkaya ve otobüs sürücüsü Mehmet Yöndem’in kusursuz olduğu, kapısının aracını bir anda açan araç şoförü İstek Öndil’in ise birinci dereceden asli kusurlu olduğu belirtilmişti. Savcılık, sanık İstek Öndil’in “taksirle mevte niye olma” cürmünden 2 yıldan 6 yıla kadar mahpusu istemişti.