Meltem Günay – Türkiye’de her üç bireyden birinin flört şiddetine maruz kaldığını ancak ilgiler ortasında şiddetin bir anda insanların karşısına çıkmayan vakit içinde inşa edilen hareketler olduğu için insanların flört şiddetine maruz bırakıldıklarını fark edemediklerini belirten KızBaşına Platformu Koordinatörü Ceren Erol, bilhassa 13-23 yaş içinde çoğunlukla ortaya çıkan flört dikkat çekmek için İnançlı İlişti Testi’ni oluşturduklarını anlattı. Şu ana kadar 50 bin kişi tarafınca testin yapıldığını lisana getiren Erol, “Ne yazık ki hala tesirlerine devam eden ataerkil toplumda oluşan dinamikleri bu testin kararında da görüyoruz. Ekseriyetle tıpkı bağ içerisinde bulunan bir bayan bir erkek partner testi çözdüğünde bayanın test kararı inançsız münasebet çıkarken, erkeğin kararı inançlı ilgi çıkabiliyor. Bunun niçini de aslında bağlantılarda daha epeyce baskının, kıskanmanın ve şiddete meyilli hareketlerin erkek tarafınca uygulanması” dedi.
senelerdır süregelen ataerkil toplumda yetişen beşerler olarak toplumda, ailede ve yakın etrafta görülen ‘normalize edilen’ bağlantının insanların kendi partner ilgilerinde de uyguladığını anlatan Erol, “Başta kendi münasebetlerimizi sorgulayarak daha sonrasında da yavaş yavaş etrafımızdaki insanlara farkındalık kazandırmaya çalışarak bu değişimi etrafımıza yaymamız gerekiyor. İnançsız ilgiler içerdiği şiddet ile fazlaca önemli manipülasyon, tehdit ve kişinin kendi özgüvenini kıracak hareketler içeriyor. Karşı taraftan gelen “bu dünyada bir tek ben seni önemsiyorum”, “benden ayrılırsan intihar ederim”, “seni sevdiğim için kıskanıyorum” üzere cümleler inançsız bağlantıdan çıkmayı daha da zorlaştırıyor. Zira bu cümleleri duyduktan daha sonra ilgiden çıktığında daha yalnız kalabileceğini ya da başına daha berbat şeylerin gelebileceğini düşünüyorlar. Aslında bu yüzden inançsız alakalar bu türlü sürmeye devam edebiliyor. Bu niçinle şayet inançsız bir münasebetin içerisindeyseniz kendinizi suçlamayın, biliyoruz ki bu ilgiden çıkmak zorlayıcı bir müddetç. Sonlarınızı ve beklentilerinizi yalnızca siz belirleyebilirsiniz, inançsız bir alakadan inançla çıktıktan daha sonra fazlaca daha memnun olacaksınız.” diye konuştu. Erol testi çözen pek hayli şahıstan “testinizi çözdükten daha sonra bağlantımın inançsız olduğunu fark ettim, bu farkındalığı kazandırdığınız için teşekkürler” biçiminde geri dönüşler aldıklarını da söylemiş oldu.
İşte o sorular
Partnerim, şahsi kararlarımda beni daima dayanaklar.
Partnerim, sorunlar için, haksız yere, beni suçlamaya meyillidir.
Partnerim beni, benim yüzümden kendine ziyan vermekle tehdit eder.
Partnerim yaşadığım meselelere ilgi gösterir.
Partnerim, arkadaşlarım ve/veya ailem tarafınca sevilir.
Partnerim dışarı çıkacağım vakit ondan müsaade almam gerektiğini düşünür.
Partnerim vaktimin tamamını ona ayırmamı ister ve bu beni rahatsız eder.
Partnerim şahsi planlarıma müdahale etmez.
Partnerim başka beşerlerle kurduğum münasebetlerdeki sınırlarıma güvenir.
Partnerim, ileti ve aramalarına karşılık alamazsa sonlanır.
Partnerim, beni rahatsız edecek kadar baskıcı olabilir.
Partnerim, dışarı çıkacağım vakit kiminle olacağımı ve nereye gideceğimi baskıcı biçimde sorgular.
Partnerim kelamlı bağlantımızda emredici yahut saygısızca hallerden uzak durur.
Partnerim, beni bedelsiz ve yetersiz hissettirir.
Partnerim, kıyafet tercihlerimde özgür olmam gerektiğinin farkındadır.
Partnerim, beni gereğinden çok ve yıkıcı biçimde eleştirir.
Partnerin cinsel olarak yaşadıklarımızı aileme söylemekle tehdit eder.
İlişki içerisinde kendimi anlaşılmamış hissederim.
Görüşlerim partnerime zıt olsa bile partnerimle rahatlıkla konuşabilirim.
Partnerimin beni bırakma benden ayrılma ihtimaline karşı kimi isteklerimi gereğince açık tabir edemem.
Partnerim benim için en güzelini kendisinin bildiğini savunarak fikirlerime ehemmiyet vermez.
Partnerim arkadaş ortamında ben yokmuşum üzere davranır.
Partnerim yakınlarıma ilgimle ilgili yaşadığım sıkıntıları anlatmamı istemez
Partnerim beni rahatsız edecek kadar kıskanç olabiliyor.
Partnerimin cinsel gereksinimlerini karşılamazsam beni terk edeceği hissine kapılırım.
Partnerim benim kendime ilişkin bir ömrüm olduğuna hürmet duyar.
Partnerim toplumsal medyada takipleştiğim şahıslara ve beğendiğim gönderilere müdahale eder.
Partnerim beni ve/veya sevdiklerimi tehdit eder
Partnerim beni her an diken üstünde ve gergin hissettirir.
Partnerim sonlandığında sarsmak, sıkıca tutmak, bir şeyler fırlatmak üzere hareketlerde bulunur.
Partnerim bana başka insanların önünde bağırır ve beni küçük düşürür.
Partnerim cinsel bağ istemediğim vakit içinderda beni ikna etmeye çalışır yahut zorlar.
Partnerim istemediğim biçimde cinsel bölgelerime dokunur.
Partnerim müsaade almadan özel eşyalarımı karıştırır.
Partnerim bana küfür/hakaret içerikli telaffuzlarda bulunur ve bu beni rahatsız eder.
Partnerim arkadaşlıklarım/sosyal bağlantıları konusunda bana kısıtlayıcı davranır.
Partnerim beni hemcinslerimle kıyaslar.
Partnerim benim cinsel isteklerimi görmezden gelir.
Güvenli Alaka Test Puanlaması:
Flört şiddetini tanımlarken yeşil bayrak, sarı bayrak, kırmızı bayrak isimleri verilen bağlantının şiddet düzeylerini anlamak için kullanılan tabirler var. Yeşil bayrak içeren ilgilerde partnerlerin birbirlerine çok saygılı ve rastgele bir şiddet çeşidini uygulamadığı, sarı bayrak içeren alakalar direkt olarak tehlikeyi işaret etmese de tehlike haline gelme potansiyeli olan, dikkat edilmesi gereken davranışların bulunduğu, kırmızı bayrak içeren münasebetler ise partnerlerin şahsa dair rastgele bir ögeye açık yahut örtülü bir formda yapılan baskı kurmaya, özsevgi ve özsaygıyı düşürmeye yönelik saldırganca davranışları içeren tehlikeli bir alakayı temsil etmektedir. Bayrakları temsil eden sorulara verilen karşılıkların sayısına nazaran test kararında bağlantının inançlı olup olmadığını anlamış oluyoruz.
Hangisi sizin ilişkiniz
GÜVENSİZ İLGİ: İlişkinde yaşadığın birtakım durumların sıhhatsiz olduğunu fark ediyor olabilirsin. Bağlantı meseleleri, güvensizlik, palavra, eşitsizlik, kararlar konusunda baskı üzere ögeler gözle görülür hale gelmiş olabilir. Sıhhatsiz düzenekler geliştirmemek ismine dikkatli olmalı ve partnerinle sevdiğin/sevmediğin davranışlar hakkında konuşmalısın. Şayet giderek artan tehlikeli davranışlar görürsen bunları görmezden gelme. Küçük fakat süratle artan toksik davranışların, şiddet içeren bir bağlantıya taban hazırladığını hatırlamakta yarar var.
GÜVENLİ İLGİ: Üç şahıstan birinin flört şiddetine maruz kaldığı toplumumuzda sen sağlıklı bir bağ içerisindesin. İlginizde sevgi olduğu kadar, hürmet, itimat, dürüstlük, eşitlik, açık irtibat ve onay da var. Partnerinizle birlikteken kendinizi düzgün hissediyor, keyifli vakit geçiriyor, onunla olmaktan memnunluk duyuyorsunuz.
ŞİDDET İÇEREN ALAKA: Sağlıksız davranışlar ve uyarıcı durumlarla karşılaşıyorsun. Ziyan veren çeşitte bağlantı kurma, çok kıskançlık, suçlama, yalnızlaştırma üzere davranışlarla karşılaşıyor olman muhtemel. Şiddet içeren bir bağlantı ortasında olabilirsin. En kıymetli şeyin kendi güvenliğin olduğunu ve bu güvenliği sağlama sürecinde yalnız çaba etmek zorunda olmadığını hatırla.
senelerdır süregelen ataerkil toplumda yetişen beşerler olarak toplumda, ailede ve yakın etrafta görülen ‘normalize edilen’ bağlantının insanların kendi partner ilgilerinde de uyguladığını anlatan Erol, “Başta kendi münasebetlerimizi sorgulayarak daha sonrasında da yavaş yavaş etrafımızdaki insanlara farkındalık kazandırmaya çalışarak bu değişimi etrafımıza yaymamız gerekiyor. İnançsız ilgiler içerdiği şiddet ile fazlaca önemli manipülasyon, tehdit ve kişinin kendi özgüvenini kıracak hareketler içeriyor. Karşı taraftan gelen “bu dünyada bir tek ben seni önemsiyorum”, “benden ayrılırsan intihar ederim”, “seni sevdiğim için kıskanıyorum” üzere cümleler inançsız bağlantıdan çıkmayı daha da zorlaştırıyor. Zira bu cümleleri duyduktan daha sonra ilgiden çıktığında daha yalnız kalabileceğini ya da başına daha berbat şeylerin gelebileceğini düşünüyorlar. Aslında bu yüzden inançsız alakalar bu türlü sürmeye devam edebiliyor. Bu niçinle şayet inançsız bir münasebetin içerisindeyseniz kendinizi suçlamayın, biliyoruz ki bu ilgiden çıkmak zorlayıcı bir müddetç. Sonlarınızı ve beklentilerinizi yalnızca siz belirleyebilirsiniz, inançsız bir alakadan inançla çıktıktan daha sonra fazlaca daha memnun olacaksınız.” diye konuştu. Erol testi çözen pek hayli şahıstan “testinizi çözdükten daha sonra bağlantımın inançsız olduğunu fark ettim, bu farkındalığı kazandırdığınız için teşekkürler” biçiminde geri dönüşler aldıklarını da söylemiş oldu.
İşte o sorular
Partnerim, şahsi kararlarımda beni daima dayanaklar.
Partnerim, sorunlar için, haksız yere, beni suçlamaya meyillidir.
Partnerim beni, benim yüzümden kendine ziyan vermekle tehdit eder.
Partnerim yaşadığım meselelere ilgi gösterir.
Partnerim, arkadaşlarım ve/veya ailem tarafınca sevilir.
Partnerim dışarı çıkacağım vakit ondan müsaade almam gerektiğini düşünür.
Partnerim vaktimin tamamını ona ayırmamı ister ve bu beni rahatsız eder.
Partnerim şahsi planlarıma müdahale etmez.
Partnerim başka beşerlerle kurduğum münasebetlerdeki sınırlarıma güvenir.
Partnerim, ileti ve aramalarına karşılık alamazsa sonlanır.
Partnerim, beni rahatsız edecek kadar baskıcı olabilir.
Partnerim, dışarı çıkacağım vakit kiminle olacağımı ve nereye gideceğimi baskıcı biçimde sorgular.
Partnerim kelamlı bağlantımızda emredici yahut saygısızca hallerden uzak durur.
Partnerim, beni bedelsiz ve yetersiz hissettirir.
Partnerim, kıyafet tercihlerimde özgür olmam gerektiğinin farkındadır.
Partnerim, beni gereğinden çok ve yıkıcı biçimde eleştirir.
Partnerin cinsel olarak yaşadıklarımızı aileme söylemekle tehdit eder.
İlişki içerisinde kendimi anlaşılmamış hissederim.
Görüşlerim partnerime zıt olsa bile partnerimle rahatlıkla konuşabilirim.
Partnerimin beni bırakma benden ayrılma ihtimaline karşı kimi isteklerimi gereğince açık tabir edemem.
Partnerim benim için en güzelini kendisinin bildiğini savunarak fikirlerime ehemmiyet vermez.
Partnerim arkadaş ortamında ben yokmuşum üzere davranır.
Partnerim yakınlarıma ilgimle ilgili yaşadığım sıkıntıları anlatmamı istemez
Partnerim beni rahatsız edecek kadar kıskanç olabiliyor.
Partnerimin cinsel gereksinimlerini karşılamazsam beni terk edeceği hissine kapılırım.
Partnerim benim kendime ilişkin bir ömrüm olduğuna hürmet duyar.
Partnerim toplumsal medyada takipleştiğim şahıslara ve beğendiğim gönderilere müdahale eder.
Partnerim beni ve/veya sevdiklerimi tehdit eder
Partnerim beni her an diken üstünde ve gergin hissettirir.
Partnerim sonlandığında sarsmak, sıkıca tutmak, bir şeyler fırlatmak üzere hareketlerde bulunur.
Partnerim bana başka insanların önünde bağırır ve beni küçük düşürür.
Partnerim cinsel bağ istemediğim vakit içinderda beni ikna etmeye çalışır yahut zorlar.
Partnerim istemediğim biçimde cinsel bölgelerime dokunur.
Partnerim müsaade almadan özel eşyalarımı karıştırır.
Partnerim bana küfür/hakaret içerikli telaffuzlarda bulunur ve bu beni rahatsız eder.
Partnerim arkadaşlıklarım/sosyal bağlantıları konusunda bana kısıtlayıcı davranır.
Partnerim beni hemcinslerimle kıyaslar.
Partnerim benim cinsel isteklerimi görmezden gelir.
Güvenli Alaka Test Puanlaması:
Flört şiddetini tanımlarken yeşil bayrak, sarı bayrak, kırmızı bayrak isimleri verilen bağlantının şiddet düzeylerini anlamak için kullanılan tabirler var. Yeşil bayrak içeren ilgilerde partnerlerin birbirlerine çok saygılı ve rastgele bir şiddet çeşidini uygulamadığı, sarı bayrak içeren alakalar direkt olarak tehlikeyi işaret etmese de tehlike haline gelme potansiyeli olan, dikkat edilmesi gereken davranışların bulunduğu, kırmızı bayrak içeren münasebetler ise partnerlerin şahsa dair rastgele bir ögeye açık yahut örtülü bir formda yapılan baskı kurmaya, özsevgi ve özsaygıyı düşürmeye yönelik saldırganca davranışları içeren tehlikeli bir alakayı temsil etmektedir. Bayrakları temsil eden sorulara verilen karşılıkların sayısına nazaran test kararında bağlantının inançlı olup olmadığını anlamış oluyoruz.
Hangisi sizin ilişkiniz
GÜVENSİZ İLGİ: İlişkinde yaşadığın birtakım durumların sıhhatsiz olduğunu fark ediyor olabilirsin. Bağlantı meseleleri, güvensizlik, palavra, eşitsizlik, kararlar konusunda baskı üzere ögeler gözle görülür hale gelmiş olabilir. Sıhhatsiz düzenekler geliştirmemek ismine dikkatli olmalı ve partnerinle sevdiğin/sevmediğin davranışlar hakkında konuşmalısın. Şayet giderek artan tehlikeli davranışlar görürsen bunları görmezden gelme. Küçük fakat süratle artan toksik davranışların, şiddet içeren bir bağlantıya taban hazırladığını hatırlamakta yarar var.
GÜVENLİ İLGİ: Üç şahıstan birinin flört şiddetine maruz kaldığı toplumumuzda sen sağlıklı bir bağ içerisindesin. İlginizde sevgi olduğu kadar, hürmet, itimat, dürüstlük, eşitlik, açık irtibat ve onay da var. Partnerinizle birlikteken kendinizi düzgün hissediyor, keyifli vakit geçiriyor, onunla olmaktan memnunluk duyuyorsunuz.
ŞİDDET İÇEREN ALAKA: Sağlıksız davranışlar ve uyarıcı durumlarla karşılaşıyorsun. Ziyan veren çeşitte bağlantı kurma, çok kıskançlık, suçlama, yalnızlaştırma üzere davranışlarla karşılaşıyor olman muhtemel. Şiddet içeren bir bağlantı ortasında olabilirsin. En kıymetli şeyin kendi güvenliğin olduğunu ve bu güvenliği sağlama sürecinde yalnız çaba etmek zorunda olmadığını hatırla.