Maskesiz birinci ders

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Çiğdem Yılmaz – Ozan Ömer Kadüker / Koronavirüs salgınıyla hayatımıza giren maske kullanması yaklaşık 2 yıldır zarurî tutuluyordu. Geçen haftalarda açık havada maske mecburiliği kaldırılmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, evvelki gün yapılan Bilim Şurası toplantısı daha sonrası okullar dahil kapalı yerlerde da maske zorunluluğunun kalktığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı da genelgeyle, toplu taşıma araçları ile sıhhat kuruluşları hariç olmak üzere öbür tüm kapalı alanlarda maske uygulamasının bitmiş oldurildiğini deklare etti. Milliyet hem okullarda hem kapalı mekânlardaydı.

‘Takmayı sürdüreceğim’

Bahçelievler’de bir devlet okulunda matematik öğretmenliği yapan Semra Demir (44), mecburilik kalksa da maske takmaya devam edeceğini belirtip şunları dedi:

“Pandemi başladığından beri bir gün bile olsun maskeyi çıkartmadım. Pandeminin birinci yılı daima çift maskeyle gezdim. Pandemi periyodunda derslerimi güç da olsa daima maskeyle anlattım. bu türlü de anlatmaya devam edeceğim. Kovid büsbütün sona erene kadar da maskeyi çıkartmayı düşünmüyorum. Şimdiye kadar Kovid olmamanın bir sebebin de maske olduğunu düşünüyorum. Takıp takmamak öğrencilerimin tercihine kalmış fakat gönlüm onların da takmasından yana. Zira sınıflar kalabalık ve havalandırması yeterli değil.”

Veliler temkinli

Koronadan korktuğunu belirten Defne Nila Akdiş, “Korona bitmedi, maske takmaya devam edeceğim” derken babası Mete Akdiş de ailecek maske taktıklarını ve temkinli olmayı sürdüreceklerini söylemiş oldu. Velilerden Dilek Irmak ise maske yasağının kalkmasını desteklediğini aktarırken bir süre daha çocuğunu okula maskeli yollayacağını söylemiş oldu.

Ulaşımda maskeye devam

Sağlık Bakanı Koca, bir dizi temas için dün Aydın’daydı. Valilik ziyaretinde açıklamalarda bulunan Bakan Koca, şahsi önlem ve aşı ile artık günlük ömrün süreceğini belirterek, “65 yaş üstü ve başka kırılgan kümeleri korumakla yükümlüyüz. Hatırlatma dozlarını ihmal etmemeliler. Risk gördükleri yerlerde maskeyle kendilerini korumalılar” dedi. Koca, gazetecilerin uçaklarda maske kullanmasının kaldırılıp, kaldırılmayacağına

ilişkin sorusu üzerine şu karşılığı verdi:

“Sadece ulaşım ve sıhhat kuruluşlarında hadise sayısı binin altında olana kadar maske kullanması devam edecek. Onun haricinde hiç bir alanda maske kullanması olmayacak. bu vakitte bilhassa salgın bize şunu gösterdi; maskenin gözetici olduğunu, yeri geldiğinde bir enfeksiyon durumu kelam konusu ise bir öbür bireye bulaştırmayı önlediğini artık biliyoruz. Pandemi daha sonrası devirde de bu alışkanlığın devam etmesi gerektiğini artık biliyoruz.”

‘Erken bir karar’

Pandemi büsbütün sona erse bile bir süre daha maske takmayı sürdüreceğini söyleyen 52 yaşındaki Cengiz Karahan, Kovid’in tam manasıyla bitmediğini belirtirken, “Halk sıhhatini tehlikeye atmamak lazım. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik, biraz daha sabırlı olmamız gerekiyor. Devlet istediği sonucu alsın, her birey kendinden sorumludur” dedi.

Sultan Fidan, “Astım ve bronşit hastasıyım, mecbur takmaya devam edeceğim. Türkiye’de hâlâ vefatlar devam ederken bu illet çabucak hemen bitmemişken, her insanın takmaya devam etmesi gerektiğini düşünüyorum” diyerek, sonucu eleştirdi. İki kere Kovid olduğunu söyleyen 20 yaşındaki Cihan Baş da “İkisini de ağır atlattım. Bence pandemi büsbütün bitmeden kalkmaması gerekiyordu” görüşünde.

Taksi sürücülüğü yapan Ramazan Kurt (40) ise “Gün uzunluğu maskeyle çalışmak bizim fazlaca zordu. Bilhassa yaz aylarında maskeyle çalışmak daha da zordu” diyerek karara sevindiğini söylemiş oldu. Ahmet Barış, “Takmak isteyen taksın, istemeyen de takmasın. Bundan daha sonra artık toplu taşımada da takmam” dedi.