Kuveyt’in birinci bayan kaptan pilotu Elif Güveyler oldu! ‘Çok çalışmanın gururunu yaşıyorum’

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Çiğdem Yılmaz / İSTANBUL – Güveyler, “Kuveyt’te 4 yıl kadar bayan pilot alımı bile yapılmıyordu. Ne yazık ki dünyanın biroldukça yerinde hala bayanlar birfazlaca mesleği yapamıyor. Birtakım meslekleri güya yalnızca erkekler yapacak diye bir kural var. Bunun yıkıldığını görmek hayli hoş. Kuveyt’in birinci bayan pilotu olduğum için kendimle gurur duyuyorum” dedi.

İzmir’de doğan Elif Güveyler (37), 9 Eylül Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği’ni bitirdikten daha sonra birebir üniversitede İngilizce dersi verirken, pilot olmayı hayal ediyordu.

2010’da işini bırakıp havalimanında işe girdi. 26 yaşında sivil uçuş okuluna yazıldı. 2 yıllık eğitimin akabinde hayaline ulaşıp pilotluk lisansını aldı. Bir firmada 2 sene çalıştıktan daha sonra da Türk Hava Yolları’na (THY) geçti. THY’de 4 yıl çalıştıktan daha sonra istifa edip Kuveyt merkezli Jazeera Airways’de bakılırsav yapan Elif Güveyler, eğitimini tamamlayıp Kuveyt’in birinci bayan kaptan pilotu oldu.

‘12 yıllık emeğin kararı’

Güveyler 12 yıllık bir emeğin kararı bu muvaffakiyete ulaştığını belirtip, “Öğretmenlik yaptığım devirde sivillerin pilot olabileceğinden haberdar değildim. Üniversitede ders verdiğim öğrencilerden bu biçimde bir şey olduğunu duyar duymaz araştırmaya başladım. Araştırmalarım daha sonrasında öğretmenliği bırakıp havalimanında yerde nazaranvli olarak işe başladım. Uçak başında yüklemeden bakılırsavli işçiydim. Evvel bir havayı kokladım. 2011’de 26 yaşındayken uçuş okuluna girdim. 2 yıllık temel eğitim aldım. Türkiye’de 6 yıl çalıştıktan daha sonra Kuveyt merkezli Jazeera Airways’de bakılırsav yapmaya başladım. Emekçi bir babanın kızıyım buralara gelmek için fazlaca çalıştım, çabaladım ve bugün bunun gurunu yaşıyorum” diye konuştu.

Güveyler, kelamlarını şu biçimde sürdürdü: “Kuveyt’te 4 yıl kadar bayan pilot alımı bile yapılmıyordu. Ne yazık ki dünyanın biroldukca yerinde hala bayanlar biroldukça mesleği yapamıyor. Kimi meslekleri güya yalnızca erkekler yapacak diye bir kural var. Bunun yıkıldığını görmek epeyce hoş. Bu açıdan baktığımda da Kuveyt’in birinci bayan pilotu olduğum için kendimle gurur duyuyorum. Bu başarılarımı da bir bayan olarak paylaşmaya devam edeceğim. Paylaşacağım ki, etrafımdaki gençlere ve bayanlara örnek olsun ve bayanlar isterlerse yapabileceklerini görsünler.”