KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar,“Doğa Yansımaları” isimli sergiyi ziyarete açtı

Manolya

Global Mod
Global Mod
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, akademisyen-sanatçı Yrd. Doç. Dr. Mine Okur’un “Doğa Yansımaları” isimli şahsi standını, Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Stant Salonu’nda ziyarete açtı

Yakın Doğu Üniversitesi Hoş Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mine Okur’un Kıbrıs Çağdaş Sanat Müzesi için özel olarak hazırladığı “Doğa Yansımaları” isimli şahsi standı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın iştiraki ile Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Stant Salonu’nda açıldı. Kıbrıs Çağdaş Sanat Müzesi’nin 384’üncü standı olan ve 30 Ekime’e kadar ziyarete açık olacak “Doğa Yansımaları”, 30 baskı fotoğraf, 23 karakalem taslak ve 2 adet tuval resmi bir ortaya getiren 55 yapıttan oluşuyor.

Standın açılış merasiminde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yakın Doğu Oluşumu Müzeler Daire Lideri Prof. Dr. Ali Efdal Özkul ve Yakın Doğu Üniversitesi Hoş Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mine Okur birer konuşma yaptı.

Konuşmalarından akabinde Yrd. Doç. Dr. Mine Okur, Kıbrıs Çağdaş Sanat Müzesi’nin Alasya Mükafatları kapsamında baskı fotoğraf sanatkarlarına verdiği “Hârizmî” mükafatını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın elinden aldı. Sanatçı, kendisi için hazırlanan büstün açılışını ise Cumhurbaşkanı Tatar ve Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel’le bir arada yaptı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “Kıbrıs Çağdaş Sanat Müzesi’nin ürettiği sanatsal çalışmalarla ülkemiz geleceğe emin adımlarla yürüyor.”

Haftasonu, Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti Lideri Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’in 40’ıncı yaş günü onuruna Yakın Doğu Sanat Müzesi’nde düzenlenen “Güzel Sanatlar Denizcilik Sergisi” ve “Gemi Modelleri Sergisi”nin açılışını yaptığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Doğa Yansımaları” standının açılışında da bulunmaktan duyduğu memnunluğu lisana getirdi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, açılışı yapılan her bir sanat standının gelecek günler için büyük ehemmiyet taşıdığını vurguladı.

KKTC’nin kültür ve sanat bakımından her geçen gün zenginleşen bir ülke haline geldiğini ve bu hoşluklara sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs Çağdaş Sanat Müzesi’nin ürettiği sanatsal çalışmalarla ülkemiz geleceğe emin adımlarla yürüyor” dedi.

9 Ekim’de açılışı yapılan Hoş Sanatlar Denizcilik Standı ve Gemi Modelleri Sergisi’ne de değinen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Denizcilik ve gemicilikle ilgili ortaya çıkarılan tüm eserler, Mavi Vatan Akdeniz’deki tarihimizi ortaya koyuyor. 1571’de Osmanlı donanmasının verdiği on binlerce şehit yardımıyla gorebildiğimiz bu vatanın hoşluklarını, bu stantlarda resmetmek geleceğe taşıyabilmek insanlığa yapılan büyük bir hizmettir” dedi.

Sanat yapıtlarının büyük bir emekle ortaya çıktığını ve insan ruhuna hitap ederek değişik bir bakış açısı kazandırdığını söyleyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “İnsanlığın yaratıcılığıyla ortaya çıkan bu yapıtları geleceğe taşımamızda bizlere yardımcı olan ve emeğini hiç esirgemeyen başta Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel olmak üzere tüm Yakın Doğu Ailesine teşekkür ediyorum” tabirlerini kullandı.

Prof. Dr. Ali Efdal Özkul: “Müzelerimizde 14 Türk Devlet ve topluluklarına ilişkin sanatkarların yapıtlarının bulunması Türk dünyasını da Yakın Doğu Oluşumu Müzeleri çatısı altında buluşturuyor.”

Sanatı tanımlayarak başladığı konuşmasına# Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel’in “Sanattır insanlığın tanımı” lafına vurgu yaparak devam eden Yakın Doğu Oluşumu Müzeler Daire Lideri Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, “Bizler bunun şuurunda olarak sanatı, toplumumuzun günlük hayatının bir modülü haline getirdik. Bu doğrultuda tüm halkımızın müzelerimizi gezmelerini ve sanat yapıtlarını yakından görmelerini sağladık” tabirlerini kullandı.

KKTC halkına senelerca gurur duyacakları, yaşatıp koruyacakları, çağdaş sanat alanları yarattıklarını söyleyen Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, “Bilim, teknoloji, tarih, kültür ve sanatı birleştirdik. KKTC’yi başta Türk dünyası olmak üzere tüm dünyada sanat aracılığıyla duyurarak tanıtıyoruz. Müzelerimizde 14 Türk Devlet ve topluluklarına ilişkin sanatkarların yapıtlarının bulunması Türk dünyasını da Yakın Doğu Oluşumu Müzeleri çatısı altında buluşturuyor” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Mine Okur: “Sergimi, tabiattaki formaların sanatsal formdan evvel geliyor olması niyetiyle oluşturdum.”

Tabiatın, sanatın varoluşundan beri sanatçı ve dizayncılar için ilham verici bir kaynak olduğunu söyleyen Yakın Doğu Üniversitesi Hoş Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mine Okur, “Doğanın bir dokuyu, yaratılmış bir formu yahut simetrik ya da tam zıddı bir bitkiyi nasıl ortaya çıkardığı her vakit bilimin ve sanatın konusu olmuş ve olmaktadır” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Mine Okur, “Ben de bu standımı, tabiattaki formaların sanatsal formdan evvel geliyor olması kanısıyla oluşturdum. Tüm bu formları kendi bakış açım ve iç dünyam ile ilişkilendirdim. Üniversitemizin sunduğu eşsiz imkanlar ile fakültemiz baskı fotoğraf atölyesinde serigrafi baskı tekniğini kullanarak hayata geçirdim” sözlerini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Mine Okur, “Kıbrıs Çağdaş Sanat Müzesi bünyesinde açılan stantların 384’üncüsü olan standıma, her şeyden daha değerlisi sanata ve dizayna verdikleri sonsuz takviyeden dolayı başta Kurucu Rektörümüz Dr. Suat İrfan Günsel’e, Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti Lideri Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’e, dekanımız Prof. Dr. Erdal Aygenç’e, kısım liderimiz Doç. Dr. Erdoğan Ergün’e ve bugün doğum günü olan eşim Gökhan Okur’a ve Kıbrıs Çağdaş Sanat Müzesi’nin tüm çalışanlarına teşekkürü bir borç bilirim” dedi.

Hibya Haber Ajansı