Kentin birinci küçük akbabası! Her adımı takip ediliyor

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Nesli tehlikede olan küçük akbabaların Türkiye’de üreme popülasyonu yoğunluğunun bulunduğu Eskişehir’de, Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Kuzey Tabiat Derneği, Koç Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi ve ABD’den Utah Üniversitesi’nin iş birliğiyle 10 gün evvel çalışma başlatıldı. Bu kapsamda, Eskişehir’in birinci küçük akbabası kurulan kapanlarla, ziyan verilmeden yakalandı. Midas ismini verilen küçük akbaba, sırtına uydu vericisi takıldıktan daha sonra tabiata salınırken, birinci uydu bilgilerinin 24 saat daha sonra alınmaya başlanacağı açıklandı.

‘ERİŞKİN VE TAM ÜREME DÖNEMİNDE’

Akbabanın sırtına takılan uydu vericisi ile hangi alanları kullandığı, hangi alanlarda ürediği ve hangi alanlarda daha ağır beslendiğini belirleyebileceklerini belirten Kuzey Tabiat Derneği Bilim Derneği Koordinatörü Emrah Çoban, şunları söylemiş oldu:

“Küçük akbabalar dünya çapında jenerasyonu tehlike altında olan hayvanlar ve izlenmesi gereken kuş cinsleri içinde. Hala jenerasyonu tehlike altında olan bir cins olan küçük akbabanın jenerasyonunun devam etmesi için, bizim yardımımıza gereksinimi var. Biz de küçük akbabanın hareketlerini ve kullandığı alanları bilmemiz gerekiyor. Bu niçinle sırtına yerleştirdiğimiz uydu vericisiyle günlük olarak bize hayvanın hangi alanları kullandığı, hangi alanlarda ürediği ve hangi alanlarda daha ağır beslendiğini gösterecek. Bu yakalanan akbaba Eskişehir’in birinci küçük akbabası. Bu niçinle epeyce kıymetli. Bize öbür akbabaların nerede olduğunu da gösterecek. Bizim çalışmamızı o alanlara kaydırmamıza yönlendirecek. 9’uncu günde küçük akbabayı yakalayabildik. Bu yüzden çok memnunuz. Bugün yakaladığımız küçük akbaba 4 yaşından büyük. Erişkin ve tam üreme periyodunda. Bizim için büyük baht. Zira hangi alanda ürediklerini ve yuvalarını tespit edebileceğiz. Asıl iş artık başlıyor. Bundan daha sonra hayvanat bahçesi yetkilileri artık ürediği alanı gözlemleyecekler. Artık 24 saat daha sonra gelecek birinci bilgiyi bekliyoruz” diye konuştu.

‘YUVALARI TAKİP EDİYORUZ’

Eskişehir Hayvanat Bahçesi Müdürü Nurben Koptekin ise Türkiye’de bilinen 4 akbaba çeşidinin de Eskişehir’de görüldüğünü söylemiş oldu. Akbabaların yuvalarının takip edildiğini kaydeden Koptekin, “Bu hayvanı daha epeyce tanıtmak ve kentimize de bir paha kazandırmak açısından küçük akbabayı seçtik. Birinci akbabaya verici takarak bu projeyi bugün başlatmış olduk. 20 gün evvel üreme maksadıyla kentimize dönüş yapmışlardı. Geçen yıldan beri yuvaları takip ediyoruz” dedi.

‘AKBABALARI BESLİYOR’

Yakalanan akbabanın tabiata salındığı bölgede hayvancılıkla uğraşan ve çiftliğine gelen akbabaları besleyen Süleyman Savran ise, “Hayvancılık yaptığım için köpek besliyorum. Köpeklere verdiğim taze et niçiniyle buraya akbabalar geliyor. Birinci vakit içinder 17-18 kadar vardı. Şu an itibariyle 70-80 tane akbaba var. Bizim daimi konuğumuz. Onları besliyorum, su veriyorum. Bana da alıştılar. Bilmeyerek jenerasyonu tükenmekte olan hayvanları çoğaltmışız” formunda konuştu.