‘Kebapçı olmam’ dedi, bir birincisi başardı! İngilizler vazgeçemiyor

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr – Fatma Güngör, İngiltere’de 10 yıldır düzenlenen ‘British Kebap Awards- İngiltere Kebap Ödülleri’nde birinci defa bir bayan olarak ödül aldı. Fatma Güngör’e muvaffakiyetinin sırrını ve İngiltere yolcuğunu sorduk. Muvaffakiyetinin Türk medyasında birinci sefer yer alacağını söyleyen Güngör, yaşadıklarını Milliyet.com.tr’ye anlattı.

ANKARA ANTLAŞMASI’YLA GİTTİ

Doğma büyüme İzmirli olan Fatma Güngör’ün asıl mesleği şeflik. Şeflik mesleğini daha evvel Türkiye’de icra eden Güngör’ün hayalinde daima bir restoran açma fikri vardı. Yurt haricinde birkaç yerde şeflik tecrübesi edindikten daha sonra Ankara Antlaşması’yla Londra’ya gittiğini söyleyen Fatma Güngör, İngiltere’de birinci vakit içinderda çeşitli restoranlarda şeflik yaparak hayatını sürdürdü. 5 yıldır İngiltere’de yaşayan Fatma Güngör, pandeminin başlarında işletilmeyen, batmak üzere olan bir restoranı satın alarak işe başladı. Bu durumu da krizi fırsata çevirmek olarak düşünüyor. “Biroldukca ünlü restoranda ve hoş otellerde çalıştım. Kendi hayalimi gerçekleştirmenin memnunluğunu burada yaşadım. Artısı ve eksisi var. Çok hoş lakin epey zor” diyerek kendi restoranını açmanın memnunluğunu anlatan Güngör, kendi işinin olmasının artılarını şu biçimde anlattı:

“Kendi işini yapmış olmanın öz itimadı oluyor. En azından başarıyı kendinize mâl edebiliyorsunuz. Çalışırken birinin altında buyruk almıyorsunuz. Ben özgür ruhluyum, fazlaca buyruk almayı sevmiyorum. Kendi irademle kendi yapabileceğim şeyleri bakılırsabilmek hayli hoş.”

‘ÇOK BÜYÜK KONUŞTUM’

Yabancı bir ülkede sıfırdan başlamanın güç olduğunu ve pandeminin başında bu biçimde bir teşebbüste bulunmanın da pek yorucu olduğunu vurgulayan Güngör, “Pes etmedik, fazlaca zorlandık, hayli canımız yandı ancak sonu hoş oldu” diye konuştu. Ödüllü şef restoranının kebap restoranı değil, Türk restoranı olduğu konusunda da çok hassas. Sadece menüde kebap olduğunu, restoranının sadece kebap restoranı olmadığının altını çizen Fatma Güngör, “Burada Türklerin açtığı kebapçılar var. Yalnızca kebap satarlar, döner satarlar. Daha hayli al götür tarzıdır, orada yemezler bile. Benim restoranım o denli değil. Yalnızca menümde kebap da var” diyen Güngör, 10 yıldır düzenlenen yarışa yalnızca kebapçıların katıldığını ve kendi kebabının da müsabakaya aday olup birinci gelerek ün kazandığını söylemiş oldu. İngiltere’de Türklerin en bilinen yemeğinin kebap olduğunu söz eden Güngör, kebapla alakalı büyük konuştuğunu da şu sözlerle lisana getirdi:

“Ben aslında büyük konuştum, ‘Kebapçı olmam’ dedim. Zira baktım ki İngiltere’de yalnızca kebap tanınıyor. Ben de ‘Öyle şey mi olur? Türk mutfağının o kadar hoş lezzetleri var ki hepsi birbirinden hoş, anlatılamaz. Bilhassa İngilizlerin ve buradaki halkın Türk ve yemek sözleri yan yana gelince akıllara niye daima kebap geliyor’ diyordum. Burada kendi restoranımı açtığımda da ‘Herbiçimde ben kebapçı olmam. Menüme koyarım lakin kebapçı olmam’ dedim. Lakin artık kebap şefi olarak anılıyorum. Fakat burada ister istemez Türkler bu yemekle anılıyor. Daha epey biliniyor ve seviliyor.”

‘KEBABI BAŞKA, TÜRK YEMEKLERİNİ FARKLI SEVİYORLAR’

Kebabın yanında başka Türk yemeklerinin de sevilerek tüketildiğinin altını çizen Fatma Güngör, işini büyük bir keyif, itina ve sevgiyle yaptığını, bu biçimde olunca da yemeklerini yiyenlerin keyif aldığına dikkat çekti. “Kebabı başka, Türk yemeklerini farklı seviyorlar” diyen Güngör, İngilizlerde Türklerdeki üzere yemek kültürü olmadığını, “İngiliz yemeği diye bir şey yok. İngilizlerin birçoklarının meskeninde mutfak var lakin kullanılmaz. Onların yalnızca meşhur İngiliz kahvaltıları vardır. O da domuz eti, yumurta ve kuru fasulyeden oluşan bir kahvaltı. Bir de fish and chips dedikleri bir yemekleri var. O da balık ve patates kızartması. Bizdeki bir sürü seçeneği ve lezzetleri görür görmez daha fazlaca seviyorlar. Türkiye’ye gidip gelen İngilizler bunun daha da bilincindeler. Burayı seçmelerinin niçini hakikaten Türk yemeklerinin lezzetinin daha âlâ olması” kelamlarıyla tabir etti.

‘TEK SIRRI ÇOK ÇALIŞMAK VE PES ETMEMEK’

Muvaffakiyetinden kelam ederken “Bir bayan olarak ne kadar kuvvetli olsanız da, mesleğiniz ne kadar güzel olsa da olsun erkek hegomanyasının ortasında yaşıyorsunuz. Yaptığınız iş eksiksiz olsa da hayli kıymetli olmuyor. adamların varlığında biraz ikinci planda kalıyorsunuz. Benim kesimimde değil, dünyanın her yerinde bu biçimde. Bunun acısını ömrüm boyunca yaşadım. adamların varlığını kötülemiyorum, güzel ki varlar. Yalnızca bayanlar adamların daima bir adım gerisinde olmalıymış üzere bir algı var. hanımın önde olması pek benimsenmiyor. Ağır bir iş bu. Kebap kesimi ve şeflik ağır bir iş olduğu için pek bayan da yok. var ise da bu sebeplerden ötürü epeyce ön plana çıkamıyorlar. Benim biraz inatçı olmam muvaffakiyet getirdi herbiçimde” tabirlerini kullanan Güngör, epeyce çalıştığını ve asla pes etmediğini, “Yapamazsın” denilince “Yapabilirim” uğraşıyla motive olduğunu söylemiş oldu.

Güngör muvaffakiyetinin sırrını, “Çok çalışmak ve pes etmemek. Bence bütün muvaffakiyetler bu biçimde. Evvel istemek, daha sonra epeyce çalışmak ve sonuna kadar pes etmemek” diyerek deklare etti. Restoranı birinci açtığında pandemi periyodu olduğu için hayli zorlandığını söz eden Güngör, “Kapandı, açıldı, müşteri sayımız kısıtlandı. Olağan ki maske filan derken birinci açıldığımız vakit fazlaca zorlandık. O devri atlattıktan daha sonra da adım adım yükseldik. Her basamak çıktığımızda biraz daha rahatladık. Artık de hâlâ çıkıyoruz. Katiyetle bu işte bir yere gelinmişlik yok. Daima bir adım çıkıyorsunuz. Kıymetli olan aşağı inmemek, birer adım ileri gidebilmek” dedi.

‘MÜDAVİMİ OLUYORLAR’

Güngör, yaşadığı güç süreçlerden geçtikten daha sonra en büyük teşekkürü kendine ettiğini söylüyor. Bu süreçte öğrendiği ve başardığı en büyük şeyin kendisini keşfetmek olduğunu da ekliyor. “İngilizler bir yeri seviyorsa oranın müdavimi oluyorlar, diğer bir yere gitmiyorlar. Şayet bir defa gelip sevdilerse burası artık onlarındır” diyen başarılı şef, bir epeyce İngiliz ile dost olduğunu, restoranını sevdiklerini ve sahiplendiklerini söyleyerek kelamlarını noktaladı.