Kalp nakli bekleyen 4 yaşındaki Ali’nin annesi: ‘Mutlu bir haber gelsin istiyorum’

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Ankara’da yaşayan Ali ve Tuğçe Özduman çiftinin çocukları Ali Göktuğ Özduman, 25 Haziran 2018 tarihinde dünyaya geldi. 8 aylıkken ateş şikayetiyle Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi’ne gdolayılen Ali Özduman, İmmünoloji Kliniği’nde testleri yapılıp meskenine gönderildi. Teşhis konulması 6 ay süren Ali Göktuğ’un hastalığının 14 aylıkken Dilate Kardiyomiyopati yani kalp yetmezliği olduğu öğrenildi. Bunun üzerine Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi’ne sevk edilen Ali Göktuğ’a o günden bu vakte kadar 3 yıldır kalp arandığını söyleyen anne Tuğçe Özduman, ailesiyle birlikte Ali Göktuğ için yapmadıkları hiç bir şeyin kalmadığını belirtti. Mahalle arkadaşları da Ali Göktuğ’a dayanak olmak maksatlı görüntü çekerek organ bağışı talebinde bulundu.

Oğluna kalp bulunması için bir de toplumsal medya hesabı açan anne Tuğçe Özduman, Ali Göktuğ’a kalp yetmezliği teşhisi konulduğundan beri üç kez konut değiştirdiklerini anlatarak, “İlk teşhis koyan hastaniçin ECMO aygıtı olmadığı için Hacettepe Üniversitesi Çocuk Ağır Bakımı’na sevk edildik. 38 gün kadar bir yatış sürecimiz oldu. İlaçların olumlu reaksiyon vermesinden kaynaklı konutumuza taburcu edildik fakat hayli yakın takip olarak bu tedavi sürecimiz devam etti” dedi.

“KÖK HÜCRE NAKLİ OLDU, KALBİNE KÖK HÜCRE VERİLDİ”

Ali Göktuğ’un tedavi sürecinin daha rahat geçmesi hedefli tabip tavsiyesiyle kök hücre nakli yapıldığını açıklayan anne Özduman, “Hastalığın ilerleyen süreçlerinde çocuğumuzun daima hastalığının yinedan nüksetmesi ağır bakım yatışlarının sayısını artırdı. En son bu nisan ayının başında taburcu olup konutumuza geldik. Kök hücre nakli oldu, kalbine kök hücre verildi. Tedavi kademesinde en azından çocuğun nakil süreci bu hastalıkta ECMO aygıtına bağlanmadan bir köprü oluşturmak istedi tabiplerimiz. Sağ olsunlar onlar da çocuğumuzla epey ilgileniyorlar” diye konuştu.

“BENİM OĞLUM 1,5 SENE KADAR OLAĞAN SIRADAN KALP NAKLİ BEKLEDİ”

Oğulları için 1,5 sene olağan bayağı kalp nakli beklediklerini anlatan anne Özduman, “Benim oğlum 1,5 sene kadar olağan bayağı kalp nakli bekledi fakat ocak ayındaki yatışımızda çocuğumun durumu daha önemli kötüleşince tansiyonu 6,2’ye kadar düştü. Verilen ilaçların ismi değişti. Bu mühlet sonunda acil koduyla kalp aramaya başladık. Buna hastane ve Sıhhat Bakanlığı karar veriyor. Sırayla alakalı hiç bir hasta yakınının ve hastanenin bilgisi olmuyor. Bu sene zarfında hastaneye toplam 4 defa yattı 2022’nin başlangıcından itibaren. Çocuğumun durumunun daha da kötüleştiğini ve bu hastalığın ilerleyen süreçlerde düzelmeyeceğini hekimlerimiz bize daima söylüyorlar. Eninde sonunda ECMO’ya bağlanabileceğini, buna hazırlıklı olmamızı belirtiyorlar” sözlerini kullandı.

“ÇOCUĞA YETERLİ BAKTIĞIMIZI SÖYLÜYOR DOKTORLARIMIZ”

Kök hücre nakli süreci hakkında konuşan Özduman, makineye bağlanmadan birinci sefer bir çocuğa kök hücre nakli yapıldığını ve o kişinin Ali Göktuğ olduğunu söylemiş oldu. Anne Özduman, hekimlerin kendilerine Ali Göktuğ’a epeyce âlâ baktıklarını söylemiş olduklerini vurgulayarak, “Biz 3 yıldır bu işin ortasında olduğumuz için çocuğa yeterli baktığımızı söylüyor hekimlerimiz. Bu mühlet zarfında öteki hasta olsa hayatını kaybedebilirdi yahut makineye bakılabilirdi. Yeterli bakıldığı için çocuk süreci bu türlü atlatıyor lakin ilerisi için makine sürecinin gözüktüğünü belirtiyorlar. Biz de bundan dolayı korktuğumuzdan artık bir farkındalık oluşmasını istedik” dedi.

“3 SENE ÇOK UZUN BİR SENE, BİZ AİLECE NE YAŞADIĞIMIZI KENDİMİZ BİLİRİZ”

Anne Tuğçe Özduman, Ali Göktuğ için bir kere daha kalp nakli daveti yaparak şunları kaydetti:

“Çocuk olunca herbiçimde aileler fazlaca duygusal düşünüyorlar. Ben buradan onlara seslenmek istiyorum. Organlar toprak olmasın. Bir diğerinde hayat bulması kadar hoş bir şey olamaz. Organını yetmezlik konusunda zayıflatan ve kaybeden beşerler bu organın değerini hayli daha fazla biliyorlar. Siz bağış yaptığınızda o organa epeyce güzel bakacaklarından emin olsunlar. 3 sene hayli uzun bir sene. Biz ailece ne yaşadığımızı kendimiz biliriz. Artık bize de keyifli bir haber gelsin istiyorum. Geceleri uykusuz kalmaktan yorulduk. Ailecek her günümüz karamsar. Sofraya oturduğumuzda yüzümüz gülmüyor. Büyük oğlumla ilgilenemez oldum. Bizi bu süreçten kurtaracak yalnızca ailelerin artık bir ‘evet’ demesine kaldı. Lütfen ellerini vicdanına koyup empati yapsınlar.”

Özduman, yurt dışına da test gönderdiklerini, oğlunun hastalığının geçirdiği bir grip enfeksiyonundan kaynaklandığını ve kalp hastalığı öncesi rastgele bir sorunu olmadığını da vurguladı.

“OĞLUMA KALP NAKLİ YAPILIRSA KARACİĞERİMİ BAĞIŞLAYACAĞIM”

Anne Özduman, kendisine bir yemin ettiğini, Ali Göktuğ’a kalp nakli yapılır ve olağan ömrüne dönerse karaciğerini bağışlayacağını açıklayarak, “1 yıl veriyor tabipler nakilden daha sonra olağan hayatını nizamlı bir biçimde sürdürme süreci olarak. Birinci yılında olağan ömrüne dönüp düzeldiğini görürsem ben de karaciğer nakli olarak bir diğerine nakil vereceğimi söylemek istiyorum. Bu da benim diyetim olacak. Bu hususta kelam veriyorum” dedi.

Ali Göktuğ’un ağabeyi Alptuğ Özduman ise, “Kardeşimin kalp nakli olmasını istiyorum. Düzelip benimle oyunlar oynamasını istiyorum. Onu fazlaca seviyorum. Kardeşimle gün uzunluğu oyunlar oynuyoruz” diye konuştu.

Ali Göktuğ’da 7 ay evvel kalp yetmezliğine bağlı böbrek yetmezliği de başladı.