İstekli gençler fark yaratıyor

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Meltem Günay – Bugün yani 5 Aralık Günü, Birleşmiş Milletler Genel Şurası tarafınca istekli çalışmaları ve faydalarını dünya çapında duyurmak ve istekli programlara iştiraki artırmak emeliyle 1985 yılından bu yana her yıl Dünya Gönüllüler Günü olarak kutlanıyor. Bu özel gün bu biçimdedan beri Türkiye’nin de ortalarında bulunduğu 123 ülkede gönüllülerin sesini duyurdukları bir gün oldu.

Süper Palsi Projesi

Yeditepe Üniversitesi öncülüğünde hayata geçirilen Üstün Palsi Projesi’yle üniversite öğrencilerinden oluşan istekli bir takım, Serebral Palsili (SP) bireylere ulaşıp onlarla arkadaş oluyor, onların toplumsal yaşama iştiraklerini artırıyor. Üniversite, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ile engelli olan bireyler ve ailelerini buluşturan proje ile bugüne kadar 500 SP’Li birey ve üniversite gönüllüsünü bir ortaya geldi.

Alanında birinci proje

Projeye ait bilgi veren Yeditepe Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kısmı Lideri ve beraberinde Gelişim ve Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Feryal Subaşı, SP tanısı almış gençlerin ve çocukların dış faktör biçiminde söz edilebilecek zorluklarla hayli sık karşılaştığını belirterek, “Süper Palsi, serebral palsili bireylere kendi yaşadıkları ortamlarda manisi olmayan gençlerle bir arada hoş ve verimli vakit geçirme imkânı sağlayan, üniversite öğrencileri, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve alanda çalışan profesyonellerin dayanağını alarak tahlil üretme fikri ile hayata geçirilmiş bir toplumsal sorumluluk projesidir. Öbür yandan; Muhteşem Palsi projesi süreçleri tanımlanmış, tanıtımları ve eğitim programları standardize edilmiş ve süreç takibi bulunan, patenti alınmış, bu alanda yapılmış birinci projedir” dedi. Yeditepe Üniversitesi Pürüzü Olan Öğrenciler Müşavere ve Uyum Ünitesi Uzmanı Fzt. R. Benan Özkol da 2018’de başlayan proje çerçevesinde Yeditepe’de öğrencilerinden oluşan Üstün Grup kurulduğunu anlatırken, “Projeyi hayata geçirmemizdeki asıl emel pürüze sahip olmanın arkadaş olmaya pürüz olmadığını her insanın deneyimlemesini sağlamaktı. SP’li bireyler ile üniversite gönüllülerini bir ortaya getirerek birlikte toplumsal aktivitelere iştiraklerini sağlamak istedim ve başta üniversiteler olmak üzere toplumda Serebral Palsi farkındalığını arttırmayı amaçladı” diye konuştu.

Sevgiyi paylaştılar

Projeyle, Yeditepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kısmı, SERÇEV Derneği ve Trakya Üniversitesi yürütücülüğünde 2018-2022 senelerında yaklaşık 500 SP’li bireyin ve üniversite gönüllüsünün ömrüne dokunduğunu belirten Benan Özkol, “2022-2023 devri için istekli müracaatlarını superpalsi/instagram adresinden şu anda alıyoruz. Muhteşem anılar biriktirmek isteyen tüm üniversite öğrencilerine kısım fark etmeksizin projeye katılmalarını tavsiye ederim” dedi. Projeye dayanak veren Harika Palsi gönüllüsü Süreyya Asiltürk, projeye başvurduktan daha sonra eğitim aldıklarını ve oryantasyondan geçtiklerini belirterek, şunları dedi:

“Sonunda harika kahramanım ile eşleştik. O kadar hoş bir müddetçti ki 2021’de yine başvurdum ve muhteşem kahramanım Demir ile eşleştik. Başlangıçta; serebral palsiyi yaşayarak öğrenmek, mesleğimle ilgili bir gönüllülük projesinde yer almak, keyifli vakit geçirmek üzere niçinlerle başvurduğum bu projede, harika kahramanlarımla birlikte hayal ettiğimden bile hoş anılar biriktirdik. SP’li bireyler daha fazla toplumsal hayata katılırken biz üniversite gönüllüleri SP’yi yaşayarak öğrendik. Demirle kimi vakit sohbet ettik, kimi vakit müzik dinledik, spor bile yaptık. Biroldukca kazanımın yanında Harika Palsi’nin bana kattığı en hoş şey sevgiyi paylaşmak için hiç bir pürüz olmadığını yaşayarak öğretmesi.”

‘Arkadaşlarım oldu’

Gönüllü öğrencilerle bira ortaya gelen ve SP’li bir birey olan Demircan Deniz de hislerini şöyleki anlattı:

“Proje yardımıyla çeşitli hobileri olan birfazlaca arkadaşım oldu. Onlarla zevk aldığım her şeyi paylaşabiliyorum. Spor konuşuyoruz, planladığım işlerden bahsediyorum. Canım sıkıldığı vakit içinderda arayabileceğim bir sürü arkadaşım oldu. Sosyalleştim, bunu da ablalarımın haricinde öteki şahıslarla yaptım epeyce zevkli vakit geçiriyoruz ve kucak kucak gülüp eğleniyoruz.”

TEGV’den davet: Bize katılın

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), “Dünyanın neresinde olursan ol” diyerek daha âlâ bir dünya için çabalamak isteyen herkese seslendi.

Nasıl olurum?

“beraber gelişiyoruz, geliştiriyoruz, geleceğimizi şekillendiriyoruz” diyen TEGV, “Yaşanabilir bir etraf, teknoloji ve bilim ile üreten yaratıcı bireyler, kapsayıcı ve yeterlilik peşinde koşan bir toplum için sorumluluk alıyoruz” dedi.

15 yaşından büyük, çocuk sevgisi ile dolu kocaman kalbi olan herkes TEGV’de istekli olabiliyor.

Vakıf tanıtımı ve Temel İstekli Eğitimini tamamlamak gerekiyor.

Başvuru formunda size en yakın aktiflik noktamızı seçiniz. Uzaktan eğitim verseniz de bir aktiflik noktamızın gönüllüsü olmanız epeyce kıymetlidir.
Uzaktan gönüllük için program eğitim yüz yüze gerçekleşir.