‘Işık Konvoyu’ Avrupa yolunda

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Çiğdem Yılmaz – Türkiye’de yaşayan sığınmacıların kafileler halinde ‘Işık Konvoyu’ kurarak Avrupa hududuna gitme planı gerçeğe dönüşmeye başladı. Konvoya katılmak isteyenlere yönelik davetin Facebook ve Telagram’da kurulan kümelerde paylaşılması üzerine, Sudan, Suriye, Lübnan, Afganistan, Filistin üzere ülkelerden hayli sayıda kişi Avrupa’ya gitme umuduyla kümeye katıldı. Kümede pazartesi günü konvoy için Edirne’de toplanılacağı bilgisinin paylaşılması üzerine biz de konvoyu takip için Edirne’ye geldik.

‘Hepiniz Suriyeli misiniz?’

İlk durağımız hudut kapıları oldu lakin hudut kapılarında kimselerle karşılaşmadık. Bunun üzerine Edirne Otogarı’na gittik. Otogarda bir süre bekledikten daha sonra Filistinli olduğunu öğrendiğimiz 9 kişi, taksiyle Selimiye Camii’ne gitti. Taksicinin bıraktığı Filistinliler haricinde Selimiye Camii’nin etrafında çantaları ve uyku tulumları bulunan 50’den çok kişi vardı. Bunların içinde bayanlar ve çocuklar da bulunuyordu. Kümenin bulunduğu noktaya gelen iki polis memuru kümeden 1 kişinin kimliğine bakıp bölgeden ayrılırken, bir süre sokaklarda dolaşan küme geceyi mezarlıkta geçirmek için gözden kayboldu.

Sabah saatlerinde bir daha geldiğimiz Edirne Otogarı’nda Etiyopyalı, Suriyeli, Filistinli göçmenlerin kümeler halinde beklediğini gördük. Toplandıktan daha sonra belirlenen noktada buluşacağını söyleyen mülteciler evvelki gece de birtakım arkadaşlarının polis tarafınca gözaltına alındığını ve eşyalarına el konulduğunu söylemiş oldu. Otogarda bekleyişimiz devam erken yaklaşık 30 kişilik Etiyopyalı bir küme daha geldi. İstanbul’dan geldiklerini söyleyen kümenin yanına bir süre daha sonra polis geldi ve kimliklerini denetim ettikten daha sonra ayrıldı. Mülteciler konvoya katılma umuduyla otogarda beklemeye başladı.

‘100 kez da deneyeceğim’

Grupra bekleyenlerden biri de 21 yaşındaki Rahit Hamami’ydi. Türkiye’ye 6 yıl evvel geldiğini söyleyen Hamami, “Erkek kardeşimle birlikte 3 gün evvel İstanbul’dan geldik. Biz daha evvel de sondan gitmeye çalışmıştık lakin Türk polisi bizi yakaladı ve gitmemize müsaade vermedi. Biz Türkiye’de çalışıyoruz, kimseye karışmıyoruz lakin ‘Biz Suriyeli istemiyoruz’ diyorlar. Bir külfet olduğunda, ‘Suriyeliler yaptı’ oluyor. Bir de daima Suriyelilerin yardım aldığını ve Suriyelilere para yardımı yapıldığı söyleniyor. Hani o paralar, o denli bir şey yok. Madem bizi istemiyorsunuz, bırakın gidelim. Gitmeye kalktığımızda yakalayıp gözaltına alıyorlar, daha sonra bir daha Türkiye’de bırakıyorlar. Bir defa yakalandım fakat bir daha gitmeye çalışacağım. 100 sefer da olsa deneyeceğim. Burada bir gelecek yok. Almanya’ya gidip orada çalışacağım” diye konuştu.

İstanbul’dan gelen 20 yaşındaki Rezzak Alamuhamin de, “18 ay evvel İstanbul’a geldim. Ailem Suriye’de yaşıyor. İstanbul İkitelli’de bir atölyede çalışıyordum, aldığım maaş 5 bin 500 TL lakin yetmiyor. Burası epeyce kıymetli. Kiralar da hayli değerli. Avrupa’ya gidileceğini duyduğumuzda biz de gitmeye karar verdik, Türkiye’ye Avrupa’ya gitmek için gelmiştim.”

‘Telegram kümesinde irtibat halindeyiz’

Suriye’den 2 yıl evvel geldiğini söyleyen Muhammed Hamit (22) İstanbul’dan gelen isimlerden biri. Hamit, “Facebook’ta yapılan paylaşımda öğrendik. Telegram kümesinde da bağlantı halindeyiz, bugün burada toplanma daveti yapıldı. Farklı yerlerden de gelenler olacak, onlar da geldiğinde hareket edilecek. Buradan Yunanistan’a oradan da Almanya’ya gideceğim. Oraya daha evvel giden tanıdıklarımız var. Hayat orada bu kadar değerli değil” dedi.

‘Avrupa’ya giden mutlu’

Suriye’den 5 yıl evvel geldiğini söyleyen Hüseyin Abdo (24), şunları söylemiş oldu:

“İstanbul’da bir kumaş fabrikasında çalışıyordum. Ailem Suriye’de, bir kardeşim de Almanya’da. Kardeşim gittiği yıl ben de gidecektim fakat Yunan tarafında atak olunca geri İstanbul’a döndüm. Allah’ın müsaadesiyle bu kere gideceğim. hayatımız fazlaca meçhul, Suriye’ye aslına bakarsanız artık dönemeyiz. Avrupa’ya gidenler de keyifli.”