Hastaneye başvuranlar aşısızlar

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Mert İnan / İSTANBUL – Kış devrinde ülke genelinde tepeye ulaşan Kovid-19 olay sayısındaki düşüş, hem vatandaşların hem sıhhat çalışanlarının yüzünü güldürüyor. İstanbul’da aralık, ocak, şubat devrinde ortaya çıkan ve neredeyse her binada bir hadisenin görüldüğü Kovid-19 tablosunda ibre bilakis dönerken, olumlu tablo hastanelerin ağır bakım servislerine de yansıdı. Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca da evvelki gün Türkiye genelinde 804 hastanede Kovid hastası kalmadığını deklare etti. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi ile Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi’ ağır bakım servislerinde tedavi nazarann Kovid-19 hasta sayısı da azaldı. Misal tablo Kartal Dr. Lütfi Kırdar Kent Hastanesi, Başakşehir Çam ve Sakura Kent Hastanesi, Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi için de geçerli olduğunu belirtiliyor.

‘SADECE BİRKAÇ HASTA VAR’

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Ağır Bakım Servisi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ağır Bakım Servisi başta olmak üzere megakentteki sıhhat kurumlarında tedavi nazarann Kovid-19 hasta sayısının neredeyse sıfırlandığı belirtiliyor. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, ağır bakım servisinde yalnızca birkaç Kovid-19 hastası olduğunu belirterek, şunları dedi: “Olumlu tablonun devam etmesi en büyük dileğimiz. İlkbahar ve yaz devrinin Kovid-19 açısından olumlu geçeceğini varsayım ediyoruz. Omicron’dan daha süratli bulaşan bir varyant çıkmayacağını düşünüyoruz. Yaz aylarını ezasız geçirmek hem vatandaşlarımız hem bizler için rahatlamamızı sağlayacaktır. Ağır bakım servislerimizde pandemi öncesi üzere.”

AŞININ KIYMETİ BÜYÜK

Türk Ağır Bakım Derneği Lideri ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Kolu Ağır Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Oktay Demirkıran ise Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Yoğun bakım servisimizde yatan Kovid-19 hasta sayımız birkaç bireye kadar inmiş durumda. Aşılanmanın yanı sıra kış periyodundaki çok olay artışına bağlı oluşan toplumsal bağışıklanmanın da olumlu tabloda tesiri kelam konusu. Kovid-19’a bağlı tedavi için başvuran hastalarımızın sayısı da bir elin parmaklarını geçmezken, kapımızı çalanlar aşılanmamış yahut hatırlatma dozunu yaptırmamış bireyler.İlkbahar ve yaz devrinde Kovid-19’a bağlı sorunlu bir tablo beklemiyoruz” dedi.

İSTANBUL’DA EN DÜŞÜK HADİSE SAYISI GÖRÜLDÜ

İstanbul Vilayet Sıhhat Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu salgının başladığı 2.5 yıl evvelden bugüne kadar kentte en düşük hadise sayısına ulaşıldığını bildirdi. Prof. Dr. Memişoğlu, salgının artık gündemden çıkması gerektiğini belirterek tahminen de birkaç ay daha sonra bu hastalığın artık endemi (mevsimsel hastalık) olarak değerlendirilmeye başlanacağını ümit ettiğini söylemiş oldu.

Son olarak ocak ayında yaşanan 4’üncü ve son pikte olumlu hadise sayılarının, pandeminin başından beri görülen en yüksek seviyede olduğunu anımsatan Memişoğlu, “Hastaneye yatışlara yansıması 6’da 1 oranında oldu. Omicron ile nitekim fazla yüksek olaylar gördük. Büyük ihtimalle birkaç ay ortasında de bunun artık salgın değil, endemi yahut kalıcı hastalık ya da büsbütün yok olduğunu nazaranceğiz diye ümit ediyorum” dedi.