Güngoren’de ‘kontrolsüz yıkım’ yansısı: bu biçimde olmaz, cahilce

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Günbakılırsan Belediyesi tarafınca yıkım buyruğu verilen 8 katlı bina denetimsiz biçimde yıkıldı. Çürük olduğundan dolayı sarsıntı riski taşıyan binanın 2 gündür devam eden yıkım çalışması, tezlere göre gerekli güvenlik tedbirleri alınmadan yapıldı. Binanın bulunduğu Atatürk Caddesi ulaşıma kapatılmadan iş makineleri yıkıma başladı.

Belediyenin yüklenici firması tarafınca gerçekleştirilen yıkım çalışmasında güvenlik şeridi çekilmeyip küçük demir bariyerlerin koyulması, trajikomik manzaraların oluşmasına niye oldu.

Yıkılan binanın etrafında sıhhat ocağı, market, bakkal, meskenler ve terzi dükkanı bulunuyordu. Yıkım etabında tuğlaların ve büyük beton modüllerin, etrafta bulunan binaların üzerine düşme ihtimali de korkuttu. Meskenlerinden çıkan kimi aileler karşılarında vinci gördüklerinde şaşırdılar ve çocuklarının ellerinden tutup molozların üzerinden koşar adım uzaklaştılar. O anlar dron ile havadan görüntülendi. Etraftaki başka vatandaşlar da yıkımın yapılış formunu gerçek bulmayarak yıkıma reaksiyon gösterdi.

Yıkım sürecini kendilerinin yaptığını söyleyen Hamit Boğahan, “Çok inançlı bir şey. Belediye, demir bariyerleri koymuş buraya. Yıktık, bina kazasız belasız bitti. bu biçimde şeylerin olması olağan, cadde üstü burası. birtakım bazı yolu kapatıyoruz, olabilir bu biçimde şeyler. Bina da epey çürük. aslına bakarsanız Günbakılırsan Belediyesi boşalttırmış binayı, kentsel dönüşüm dahilinde. O yüzden binayı yıkıyoruz. 8 katlı bir bina vardı burada. Biz de belediyeden müsaade alarak binayı yıkmış olduk. Demirleri ayıklayacağız, daha sonrasında molozu otomobillere yükleyip taşıyacağız. 2-3 güne biter. Yol bölümü de olmayacak artık millet gidip gelebilir, kasvet yok” diye konuştu.

1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6

“BELEDİYENİN HABERİ VAR LAKİN YETERSİZ KALDI”

Binanın inançlı bir biçimde yıkılmadığını vurgulayan Ahmet Ali Aykut, “Çok tehlikeli ve sakıncalı bir yıkım. hiç bir biçimde tedbir alınmamış. Burada can güvenliği yok. hem de sıhhat ocağı var, beşerler geçiyor, teminat sıfır. hiç bir tedbir alınmadan yıkım gerçekleştiriliyor. Biz bunları kabul etmiyoruz. Zabıtalar ve büyükşehir arandığı biçimde gelip de sağlıklı bir tedbir alınmadı. Belediyenin haberi var fakat o da yetersiz kaldı. böyleki yıkımları biz kabul etmiyoruz. Binalar boşaltılmadı, teminat alınmadı. Polis, ambulans yok. Rastgele bir şey olsa bunun sorumlusu kim olacak, bedelini kim ödeyecek” halinde konuştu.

“CAHİLCE BİR YIKIM”

Yıkımla ilgili durumları gerekli kurumları arayarak haber vermek istediklerini lakin hiç bir kuruma ulaşamadıklarını belirten Erol Alp, “Yıkımı gerçek bulmuyorum. Ana arter üzerinde yapılan bir yıkım. Bunu olağanda kepçeyle değil, makaslı denen bir aletle kesmeleri gerekir. Ayrıyeten yıkım dışarıdan içe yıkılır. Lakin bu arkadaş gözü kara biri galiba fakat gerçek manada cahilce bir yıkım. Dünkü yıkımı görseydiniz Allah koruma. Zabıtayı aradık, karşılık vermedi. Emniyete ulaşamadık. bu biçimde bir yıkımı kabul edemem. Bir de İstanbul üzere bir yerde bu biçimde bir metropolde bu biçimde bir yıkım olmaz. İnsanların malı mülkü var, toz toprak ortasında. Cahilce bir yıkım” sözlerine yer verdi.

“BELEDİYENİN BU BİÇİMDE MÜSAADE VERMEMESİ GEREKİYOR”

İnşaat dalında çalışan ve yıkım halini hakikat bulmayan Sedat İşten, “hiç bir biçimde tedbir yok. bu türlü yapılmaması lazım. Caddeyi büsbütün kapatmaları lazım fakat hiç bir biçimde caddeyi kapatmıyorlar, tedbir yok ve yandaki öteki binalara da maddi hasar veriyorlar. Ben de bu işi yapıyorum ancak bu türlü yapılmaması gerekiyor. Zabıtanın buna nasıl müsaade verdiğini anlamıyorum. Belediyenin bu türlü müsaade vermemesi gerekiyor. örneğin bizim inşaatlarda bu türlü yıkım işine müsaade vermezler” diye konuştu.