Güneş tutulması zelzelesi tetikler mi? ‘Korku pompalıyorlar’

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Mert İnan – Olası büyük Marmara sarsıntısına ait farklı görüşler ortaya atılmaya devam ederken, 25 Ekim günü yaşanacak Güneş tutulması öncesi yeni bir tartışma başladı.

11 Ağustos 1999 ve 29 Mart 2006’da gerçekleşen Güneş tutulmalarının akabinde 25 Ekim günü Türkiye saati ile 11.58’de oluşacak güneş tutulmasını çıplak gözle izlenecek olması “Güneş tutulması zelzelesi tetikleyebilir” telaffuzlarını de bir daha gündeme taşıdı.

‘Hiç ilgi yok’

İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Güneş tutulması ile zelzele içinde rastgele bir ilgi olmadığına dikkat çekerek, “Son 500 yılda, 24 Güneş tutulması yaşanırken hiç bir tutulma anında sarsıntı yaşanmadı. 11 Ağustos 1999’daki tutulmadan 6 gün daha sonra Kocaeli sarsıntısının oluşması üzerinden felaket yorumu yapanlar öteki 23 tutulma daha sonrası niye zelzele olmadığı konusunda bir açıklama yapamıyorlar” dedi. Prof. Dr. Yaltırak, bilgiye dayanmayan telaffuzların halkta tedirginliğe niye olduğunu da lisana getirerek, şu biçimde devam etti: “Bazı bireyler 2006’daki tutulmanın akabinde da şimdiki üzere açıklamalar yapmıştı. Fakat o periyot büyük sarsıntı olmadı. Halkımız, toplumsal medya üzerinden her söyleneni ciddiye almak yerine, bilim beşerlerine kulak vermeli. Kusura bakmasınlar lakin kimi hocalarımız da temel fizik kurallarından habersiz. Bir hocamız, Güneş tutulmasında litosferin (yer kabuğu) 25-30 santim kabaracağını lisana getiriyor. 2.5 milim yahut 2.5 santim dese anlayacağız lakin 25 santimlik bir kabarma gezegenlerin kütleleri açısından mümkün değil. Güneş tutulmasında yer kabuğunun 25-30 santim kabarması için Ay gezegeninin Jüpiter büyüklüğünde olması gerekir. 2006’daki tutulma depreme niye olmadı. Daima halkı huzursuz edecek, bilimsel gerçekliği olmayan telaffuzlar üzerinden endişe pompalanması gerçek değil.”

Şehir efsaneleri

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış da Milliyet’e yaptığı açıklamada, Güneş tutulması ile sarsıntı içinde bir irtibat olmadığının altını çizerek, şu görüşleri lisana getirdi:

“Her tabiat olayı daha sonrası ‘Büyük sarsıntı olacak’ açıklaması yapılması bilim insanlığı ile çelişen bir durum. Dünyada her yıl 7’den büyük 18 sarsıntı, 6’dan büyük 120 zelzele ve 5’ten büyük 2 bin sarsıntı meydana geliyor. Tutulmanın yer çekimine tesiri yalnızca gölgeden ibaret. Zelzelelerin tamamı yer kabuğunun 10 ile 650 km derininde meydana geliyor. Bu derinliklere tutulma tesirini olması mümkün değil. Çok sayıda bilimsel araştırmada Güneş tutulması ile zelzele içinde münasebet bulunamadı. 17 Ağustos 1999 zelzelesinden daha sonra elektromanyetik sinyalleri ölçtük. Zelzeleye tesirine dair en ufak bir bilgiye ulaşamadık. Halkımız, dehşet içerikli içi boş telaffuzlara prestij göstermesin.Karıncaya, buluta, yıldıza bakıp zelzele yorumu yapanlar kent efsanelerini ortaya saçıyor.”