Göbeklitepe’den daha eski bölge defineciler tarafınca tahrip edildi

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Kastamonu’nun Araç ilçesine bağlı Üst Güney köyü Kadimi mevkiinde Roma periyoduna ilişkin olduğu düşünülen kalıntıların olduğu bölge, geçtiğimiz senelerda sit alanı ilan edildi. Kurtarma hafriyatlarının yapılmadığı bölge, vakit içinde defineciler tarafınca yapılan kaçak hafriyatlar ile tahrip edildi. Mozaiklerin de bulunduğu yerlerin bir kısmının tahrip edildiği bölgedeki kalıntılar gün yüzüne çıkartılmayı bekliyor.

“BÖLGEYLE KİMSE İLGİLENMEMİŞ”

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim bakılırsavlisi Hikmet Haberal, definecilerin tahrip ettiği bölgenin muhafaza altına alınması gerektiğini belirterek, “Araç ilçesinde Genç Antik devrine, yani Roma periyoduna ilişkin antik kent gördüm. Araç ilçesine bağlı Üst Güney köyüne bağlı Kadimi mevkiinde bulunan antik kent yıllar evvel sit alanı olarak ilan edilmiş. Fakat sit alanı ilan edildikten daha sonra burasıyla kimsenin ilgilenmediğini öğrendim. Mahallî halk ile köyün muhtarıyla, vatandaşlarla konuştum. Bu bölgeye kimsenin gelmediğini söylemiş olduler, bölgedeki kaçak kazıların önüne geçemediklerinden bahsediyorlar. Daima sıkıntılar yaşadıklarından bahsediyorlar. Kaçak hafriyatlar yapıldığını söylüyorlar. Hakikaten ben de bölgeye gittiğimde gördüm, buraları fotoğrafladım. Buraları kameraya da çektik. Bölgede sütunlar, mozaikler, çeşit çeşit odalar var, mezarlar. Yani burada antik periyoda ilişkin bir hayatın olduğunu görüyorsunuz, araştırmaya bile gerek yok. Zira yürürken bile nazaranbiliyorsunuz. Etrafı kaya modülleri ile mozaiklerle dolu. Mozaikler kaçak defineciler tarafınca yerinden sökülmüş. Ortalıkta tarihi bir kent duruyor. Tahrip edildiğini görür görmez ben çok üzüldüm. İnanılmaz figürler, birfazlaca simgeler gördüm. Ne olduğunu anlayabiliyorum lakin ben arkeolog yahut jeolog değilim. Burasının sit alanı ilan edildikten daha sonra da peşinin bırakılmaması gerekiyordu. Nitekim burada bir antik kent yatıyor. Eminim ki başka antik kentlerden daha önde, daha eski olduğunu düşünüyorum. Bu bölge Araç ilçesinin Karabük tarafına gerçek Soğanlı Çayı’na yakın bir bölgede bulunuyor” dedi.

“TURİZME KAZANDIRILMASI GEREKİYOR”

Bölgenin kurtarma hafriyatları yapılıp, müdafaa altına alınarak turizme kazandırılması gerektiğini belirten Haberal, “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü başta olmak üzere devletimizin ilgili kurumlarının bu bölge ile ilgilenmesini talep ediyorum. Burası sit alanı ilan edilmiş, ancak kaçıncı sit alanı olarak ilan edilmiş. Bölgenin bir daha incelenerek müdafaa altına alınmasını ve yapılacak kurtarma kazılarıyla bu bölgenin ülkemize kazandırılmasını talep ediyorum. Burasının değerli bir bedel olduğunu düşünüyorum. Araç’ta Kahintepe diye bir bölgemiz var. Araç Barajı inşaatında ortaya çıktı. Lakin oradaki kurtarma hafriyatları da durmuş vaziyette. Kahintepe’nin daha evvelki araştırmalarında Göbeklitepe’den daha eski olduğunu söylemiş olduler. Bu bölgede bir hayatın olduğu ve daha bir ses getireceği düşünülüyordu. Kahintepe’ye gidip baktığımda üzeri örtülmüş, hafriyatlar da durdurulmuş. Buraların hayata geçirilmesi gerekiyor. Buradaki kurtarma hafriyatlarının devam ettirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Zira hem Kahintepe tıpkı vakitte Üst Güney köyünde bulunan bu Kadimi mevkiindeki bulunan antik kentin ortaya çıkartılması hayli kolay oluyor. Burası 1 haftada ortaya çıkartılacak bir yer. Yabani otların oluşturduğu bir bölge. Çabucak yakınından Soğanlı Çayı geçiyor. Bu bölgenin turizme kazandırılması gerekiyor. En başta burasının müdafaa altına alınması gerekiyor. Definecilerin, kaçak hafriyat yapanların uğrak yeri haline gelmiş. Burada şöyleki de bir külfet var. Muhtarlık ya da köylüler bile bu kaçak hafriyatlar yüzünden problemler yaşıyorlar. Gelen giden insan ile uğraşmaktan onların başı sıkıntıya giriyor” diye konuştu.

“BÜYÜK BİR DEĞER”

Mozaiklerin fotoğraflarını çektiğini ve Bizans ya da Roma devrine ilişkin olduğunu öğrendiğini tabir eden Haberal, “Roma periyoduna ilişkin diğer kentlerde bu usul öyküler ön plana çıkartılırken, buralara inanılmaz turistler geliyor. Lakin biz de bunları ortaya çıkartabilirsek Kastamonu, Safranbolu ve Karabük içinde merkezi bir yerde. Burası antik bir kent. Tarihi bir geçmişi bulunan hayatın olduğu bir yer. Bölgede kale var, mezarlar var. Burası İpek Yolu’nun geçtiği bir noktada bulunuyor. Onun için ben turizmciyim, turizm açısından büyük bir kıymet olduğu için burasının üzerinde duruyorum” formunda konuştu.