Global piyasalar

Manolya

Global Mod
Global Mod
Global piyasalarda fiyatlamalar: Temmuz ayı FOMC toplantısında Fed’in piyasa dostu duruşunu sürdürmesiyle müspet eğilimli karışık seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Temmuz ayı FOMC toplantısında iktisadın gayelere yanlışsız ilerleme kaydettiği belirtilirken, piyasa dostu duruşunu sürdürmesinin dayanağında olumlu eğilimli karışık seyir izledi. Fed, Temmuz ayı FOMC toplantısının akabinde beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oy birliği ile %0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Banka iktisadın, tahvil alımlarını azaltmak için koyulan gayelerde ilerleme kaydettiğini ve bu görünümün ilerleyen toplantılarda değerlendirileceğini belirtti. İktisatta salgın kaynaklı riskler devam ettiğinden 120 milyar dolar olan varlık alım programı da sürdürüleceği söz edildi. Açıklamada, ayrıyeten enflasyonun süreksiz faktörler niçiniyle yükseldiği ve pandemiden en çok ziyan nazarann dalların çabucak hemen tam olarak toparlanmadığına da değinildi. Fed, para siyasetinin aktif uygulanması ve sistemli piyasa işleyişini desteklemek için 2 repo programının oluşturulduğunu duyurdu. Yurt içi piyasalara yönelik repo programı kapsamında gecelik repo operasyonlarının gerçekleştirileceği ve azamî operasyon büyüklüğünün 500 milyar dolar olacağı aktarıldı. Açıklamada, yabancı ve milletlerarası kuruluşlar için oluşturulan repo programıyla da yabancı resmi kurumlarla gecelik repo mutabakatlarının yapılacağı açıklandı. Fed Lideri Powell, toplantının akabinde yaptığı açıklamada, toparlanma tamamlanana kadar para siyasetinin destekleyici kalmaya devam edeceğini belirtti. İstihdam cephesinde şartların güzelleşmesine rağmen daha katedilmesi gereken epeyce yol olduğunu tabir eden Powell, toparlanma arttıkça fiyatlardaki üst taraflı baskının devam edeceğini belirtti. İktisat bir daha açılırken tedarik kasvetinin arzı baskılayabileceğini söyleyen Powell, mümkün enflasyonun beklenenden daha yüksek ve kalıcı olabileceğini ve enflasyonun Fed gayesine ulaşmasını beklediklerini aktardı. Enflasyonun devasa yükseklikte seyretmesi halinde Fed’in harekete geçeceğini de kelamlarına ekleyen Powell, varlık alım programındaki değişikliklerin bilgilere bağlı olacağını ve tam istihdam için tek bir sayı hedeflenemeyeceğini tabir etti. Powell ayrıyeten Fed’in faiz artırmayı düşünmeye hiç yakın olmadığını da kelamlarına ekledi. Yaşanan gelişmelerin risk algısını desteklemesiyle ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,27 düzeyini test ederken, VIX endeksi 18 düzeyine gerçek geriledi. bu biçimdece, Nasdaq endeksi %0,70 artışla 14.762,60 düzeyinden kapanırken, Dow Jones endeksi %0,36 bedel kaybıyla 34.930,93 düzeyinden günü tamamladı. S&P 500 endeksi ise %0,02 düşüşle 4.400,64 düzeyinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında genel olarak olumlu seyir görülüyor. Fed’in Temmuz ayı FOMC toplantısında sergilediği piyasa dostu duruşun yarattığı iyimserliğe ek olarak Çin’deki sermaye piyasaları otoritesinin Çin’li firmaların gereken şartları sağladıkları sürece ABD’de halka arz edilmelerine müsaade vereceklerini aktarması bölge özelinde piyasaları destekleyici öge olarak öne çıkıyor. ABD vadeliler cephesinde ise yavaşça satıcılı seyir hakim. Bugün ABD’de ikinci çeyreğe ait büyüme, şahsi tüketim, çekirdek şahsi tüketim harcamaları datalarına ek olarak haftalık işsizllik maaşı müracaatları ve bekleyen konut satışları takip edilecek. İkinci çeyrekte ABD iktisadının yıllıklandırılmış olarak çeyreksel bazda %8,5 büyüme kaydettiği öngörülüyor. bu vakitte şahsi tüketimin de artışını sürdürerek %10,5 düzeyinde gerçekleştiği varsayım ediliyor. Çekirdek şahsi tüketim masraflarının de evvelki çeyreğe bakılırsa %6,1 artış kaydetmesi bekleniyor. Öte yandan, haftalık işsizlik maaşı müracaatları verisinin 24 Temmuz haftasında 384K düzeyinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Bekleyen konut satışları verisinin de Haziran ayında aylık bazda %0,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde tüketici itimadı verisinin revizyonu izlenecek. Hatırlanacağı üzere Temmuz ayı öncü verisi 1,1 puan düşüşle -4,4 düzeyine gerilemişti.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de şahsi gelirler, şahsi tüketim, çekirdek şahsi tüketim harcamaları deflatörü ve Chicago PMI bilgilerine ek olarak, Michigan tüketici inancı verisinin revizyonu izlenecek. Haziran ayı şahsi gelirler verisinin aylık bazda %0,4 düşüş göstermesi bekleniyor. şahsi tüketim verisinin de %0,7 artış kaydetmesi iddia ediliyor. Çekirdek şahsi tüketim harcamaları deflatörünün de Haziran ayında yıllık bazda %4 artış kaydedeceği kestirim ediliyor. Chicago PMI Temmuz ayı verisinin aylık bazda 2,1 puan düşüşle 64 düzeyine gerileyeceği öngörülüyor. Öncü olarak Temmuz ayında aylık bazda 4,7 puan düşüş kaydederek 80,8 düzeyine gerileyen Michigan tüketici itimadı verisinin de bu düzeyde teyit edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de TÜFE ve büyüme dataları takip edilecek. Temmuz ayı TÜFE verisinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %2 ve %0,7 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Büyüme cephesinde, 2Ç21 GSYİH verisinin yıllık bazda %13,2 artış kaydettiği varsayım ediliyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı