Fed: Powell “enflasyonda ilerleme, daha sık ve büyük faiz artışları” vurgusu yaptı

Manolya

Global Mod
Global Mod
Powell konuşmasından öne çıkan olgular;

· Tedarik zinciri sıkıntılarının yılsonuna kadar büsbütün çözülmesini beklemiyorum, lakin ilerleme bekliyorum.

· Gördüğümüz yüksek enflasyonun uzun vadeli olma riski var, daha da yükselme riski var. Para siyasetimiz için muhtemel tüm sonuçları ele alacak bir pozisyonda olmalıyız.

· Fiyat istikrarına ve azamî istihdam gayelerine yönelik risklerle başa çıkmak için para siyasetinin “çevik” olması gerekiyor.

· Enflasyonu %2’nin altına çekmeye çalışmıyoruz, enflasyon beklentilerinin %2’de sabitlenmesini istiyoruz.

· Bu yıl büyümenin potansiyelin fazlaca üzerinde olması bekleniyor.

· İşgücü piyasasına yönelik kıymetli bir tehdit, yüksek enflasyondur. Yüksek enflasyon, büyük fiyat artışlarının faydalarını da ortadan kaldırıyor.

· Getiri eğrisinin eğimini izliyoruz lakin denetim etmiyoruz.

· İktisat bu sefer 2015’teki son sıkılaşma döngüsünden pek farklı.

· Mart ayında faiz oranlarını artırma niyetindeyiz.

Powell’ın açıklamaları beklenenden biraz daha şahin ve Mart ayında faiz artırma istikametindeki isteği ortaya koyarken, bununla birlikte Fed’in beklenenden daha sık ve süratli faiz artırımlarına gitmesi istikametinde de kapıyı açık bırakıyor. Fed’in siyaset metni “verilere bağımlılık” olgusunu öne çıkartan istikrarlı bir yapıdayken, Powell’ın açıklamalarında Fed’in denetimi ele alma istikametindeki proaktifliği olgusu ön planda. Bu niçinle, yıl içerisinde Fed’in 4 faiz artırımının da ötesine gidebileceğine yönelik, yeni bir anlayışa yanlışsız kayma eğilimi gözlemliyoruz. Yılsonuna kadar bu şartlarda Fed, beş sefer faiz artırmış olabilir. Lakin mart ayındaki hareket 50 baz puan olursa, faiz artışlarının sayısı değil oranlardaki oynama ön planda ele alınacaktır.

Enflasyonun ve ekonomik ilerlemenin yapısallığı 2015 model tapering olgusuna bakılırsa daha farklılıklar gösterdiğinden Fed’in, eskiye nazaran daha süratli hareket edeceği açıktı. Yalnızca temel istikrarda, bu dinamiklere nazaran beklenenden biraz daha süratli hareket etme sinyali vermiş oldular. Fed, duruma bakarken kâfi derecede kuvvetli bir işgücü piyasası görüyor ve enflasyonun buna ziyan vermesini istemiyor. Enflasyonla başa çıkarken de, bilhassa fiyat artışlarını aşındırıcı tesirlerini indirgeme, hane halkları ekonomik durumunu korumak üzere olguları öne çıkartıyorlar. Çok sıkılaşma döngüsünün risklerinden de kaçınmak durumundalar, fakat görünen o ki özel tüketim ve konut piyasası üzerinden işleyen enflasyonun denetiminde ve beklentilerin istikrar kazanmasında faiz artış patikası kullanılacak.

Fed vadeli fonları ve gelecek toplantılardaki faiz hareketi ihtimalleri… Kaynak: Bloomberg

Fed, 16 Mart’ta faiz artışı gerçekleştirecek. 15 Haziran’da da bilanço küçültmesine yönelik birinci adımlar, faiz artışının yanına destek kuvvet olarak eklenecek. Bilanço azaltım cinslerinde, beklentimiz itfalar yoluyla öngörülebilir ve doğal kesintilere ek olarak mortgage tahvillerinin birinci etapta azaltılması. Fed, uzun vadeli tahvillerdeki hareketinde 2 ve 10 yıllık spreadini gözlemleyecektir.

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı