Fed haftası

Manolya

Global Mod
Global Mod
GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

VakitPariteHaberBeklentiEvvelki
12:30GBPİmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Eki)57.757.7
18:00USDISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Eki)60.561.1

“PİYASANIN ROTASI”

Fed Haftası…

Fed’in varlık alımlarını sonlandırmasına adım adım yaklaşılırken, Kasım toplantısında bunun resmi olarak ilan edilmesi beklenmektedir. 2013 yılına emsal biçimde yol haritasının açıklanması ve kelamlı yönlendirme piyasanın gündeminde olacaktır. Varlık alımlarının sonlandırılması bilanço daraltma manasına gelmezken, varlık alımlarının suratının yavaşlatılması olarak kıymetlendirebilir. Piyasa bu duruma adapte iken 2022 yılı için Fed’in sıfır faiz siyasetinden ne vakit vazgeçeceği ve faiz artışına gideceği majör dinamik olurken, bilanço daraltmaya ait beklentiler ABD tahvil ve $ temasını şekillendirecektir. Özetle Kasım toplantısı ve Lider Powell’ın açıklamaları rutin Fed toplantıları dışına çıkacaktır.

Fed’i beklerken ABD 10 yıllık %1,50 – %1,55 bölgesi üzerinde kalıcılıkla %1,5644 düzeyinde dengelenmektedir. Aşağı istikamette hareketin sınırlanmasında enflasyon/stagflasyon kaygılarının devam etmesi kıymetli katalist olmaktadır. $ endeksinden 94,00 ruhsal düzeyi üzerinde momentum devam ederek, 94.233 düzeyinde bulunmaktadır.

Çin iktisadında elektrik kesintileri ve artan emtia meblağları niçiniyle yavaşlama sürerken, İmalat PMI verisi Ekm ayında 49,2 ile 50,0 eşik düzeyi altına gerilemiştir. Çin iktisadından soğuma devam ederken, bu durum enflasyon dehşetlerini bir ölçü yavaşlatmaktadır.

Bu hafta Fed haricinde RBA ve BoE faiz kararlarını takip edeceğiz. RBA faiz sonucunı 2 Kasım Salı günü – BoE faiz sonucunı 4 Kasım Perşembe günü açıklayacaktır. RBA için rastgele bir değişiklik beklemezken, BoE tarafı ortasında değişiklik beklemiyoruz. Ancak zayıf bir ihtimal enflasyon gelişmeleri dikkate alınarak şahin telaffuzların gelmesi ve varlık alım programı meblağında ufak bir ölçü gerileme devreye girebilir.

Japonya’da Temsilciler Meclisi milletvekili seçimlerini Liberal Demokrat Parti (LDP) (çoğunluğu sağlamıştır!) kazanmıştır.

Asya piyasaları ABD endekslerinin ATH olması ve Japonya seçimleri daha sonrasında haftaya olumlu başlarken

Türkiye tarafında Ekim ayı enflasyon datalarını izleyeceğiz. 3 Kasım Çarşamba günü açıklanacak tüketici enflasyonu için beklentimiz aylık %2,49 – yıllık %20,00 olarak yer almaktadır. TCMB’nin cari fazla odaklı enflasyon yaklaşımı dikkate alınınca enflasyon verisinin değeri ve tesiri varlık fiyatları üzerinde azalmaktadır. Bu noktadan daha sonra ödemeler istikrarı dataları daha kıymetli olarak takip edilecektir.

Doğalgaz tarafında sanayi abonelerinin Kasım ayı tarifelerine %48 oranında artırım gelmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu;

• Elimizdeki F-16’ların modernizasyonu yahut yeni F-16’lar verilmesi konusu gündeme geldi. Savunma bakanlarımız süreci takip ediyorlar. Bu mevzuyla ilgili Sayın Biden’ın olumlu yaklaşımını gördüm
  • Suriye’de bulunan bu terör örgütleri PKK/PYD-YPG üzere, bunların bilhassa Amerika’dan aldıkları takviyeler konusunda kendilerine bu takviyelerle ilgili kederimizi, bu dayanaklara yönelik NATO üyesi ülkeler olarak bunun bizde meydana getirdiği hüzünleri söz ettik. Bu konularda bizim dayanışmamızı zedeleyecek adımlar olduğunu da söylemiş olduk. Bunlarla ilgili olarak da bilhassa dışişleri bakanlarımızın karşılıklı olarak hayli daha sıkı irtibat halinde olmaları gerektiğini vurguladık. Savunma bakanlarımızın bu noktadaki alakalarını gündeme getirdik. Bundan daha sonraki süreçte inanıyorum ki bugüne kadar olan süreç herbiçimde bu biçimde devam etmeyecektirYatırım, üretim, ihracat ve istihdam konusunda daima artan bir tempoda yükseliş ortasındayız. Kendi iktisadımızı geliştirme yanında, değişen üretim ve lojistik istikrarlarının yol açtığı global istikrarsızlığın önüne geçilmesine katkıda bulunmak için de çaba gösteriyoruz. Bu anlayışla Tepe görüşmelerinde, memleketler arası ticarette tedarik zincirlerinin sıkıntısız işlemesinin kıymeti bilhassa vurgulandı
Fiyatlama tepkileri;

• S&P500 endeksi 4606 düzeyinde fiyatlanmaktadır.
  • Dolar temasında (klasik $ endeksi) 94.23 düzeyinde hareket etmektedir.
  • ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,5644 düzeyinde bulunurken, 10 yıllık başa baş tahvil faizi (enflasyon algısı için takip!) %2,5907 düzeyinde bulunmaktadır.
  • EURUSD paritesi 1.1548 düzeyinde bulunmaktadır.
  • Altın $1784 ile $1800 ruhsal düzeyi altında hareket etmektedir.
  • Gümüş $23.82 fiyatıyla $24 ruhsal düzeyine yakın hareket etmektedir.
  • Altın / gümüş rasyosu 74.92 düzeyinde bulunmaktadır.
  • USDTRY paritesi 9.6046 düzeyi ile 9.55 düzeyi üzerinde hareket etmektedir.
  • Türkiye 5 yıllık CDS 450.094 ile 400 düzeyi üzerinde hareket etmektedir.
Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı