Evli olduğunu unutan Alzheimer hastası adam, eşine bir daha aşık oldu

Alparslan

Member
ABD‘de yaşayan 56 yaşındaki Peter Marshall evli olduklarını unuttu. 3 yıl evvel teşhisi konan adam; nasıl tanıştıklarını, birinci öpüşmelerini, hatta düğünlerini bile hatırlamamaya başladı.

Eşi Lisa Marshall durumun ne kadar üzücü olduğunu şu sözlerle anlattı: “Kendimize yeni anılar edindik lakin bu durum canımı acıtıyor, zira daima ‘Hani bi defa şey olmuştu, hatırlıyor musun’ diye cümleye başlamak istiyor. Onunla anılarımızı yâd etmek istiyorum. Lakin Peter bırakın 20 yıl evvel olanları şimdiyi bile hatırlayamıyor.”

İKİNCİ BAHARLARINI YAŞIYORLAR

12 yıllık evli çift ABD’nin Pensilvanya eyaletinde komşu olarak yaşarken tanışmış. bu biçimdelar ikisi de evli ve çocuklarını büyütmekle meşgul olan çift, Peter Connecticut’a taşınana kadar arkadaşlıklarını sürdürmüş.

1 yıl ortadan daha sonra bir daha irtibata geçen çift, ikisinin de boşanma basamağına gelen evliliği sırasında bir randevuya çıkmaya karar vermiş. O gün bugündür, çocuklarının üniversiteye gidene kadar uzak ara münasebeti olarak sürdürdükleri 8 yıl haricinde birlikteler.

Lisa’nın 2009‘da Connecticut’a taşınmasıyla çift evlenmiş. bir süre daha sonra Peter’ın birinci semptomları ortaya çıkmış; cüzdanını, anahtarını unutmaya, konuşurken sözleri hatırlamamaya başlamış. Lisa başta bunları yaşla gelen bir dalgınlık olarak yorumlasa da etrafındakilerin de Peter’daki değişiklikleri fark etmesiyle doktora gitmeye karar vermişler.

EVLİ OLDUĞUNU UNUTTU

Bir dizi testten daha sonra 2018’in nisan ayında Peter’a Alzheimer teşhisi konmuş. Peter yavaş yavaş fazlaca paha verdiği anılarını başlamış. Geçen yıl aralık ayında koltukta sarılmış ‘New Girl’ dizisindeki evlilik sahnesini izlerken eşinin duygulanıp ağlamaya başladığını fark eden Peter televizyonu işaret ederek, “Hadi biz de yapalım” demiş.

Lisa, “Ne yapalım” diye sormuş. Peter ise yüzünde kocaman bir gülümsemeyle eşine “Evlenelim” demiş.

Lisa o anı şöyleki anlatıyor: “Çok duygulandım. Bana ikinci defa aşık olmuştu. Onur duydum. Kendimi prenses üzere hissettim. Dünyadaki en şanslı bayan bendim.”

“SENİ SEVİYORUM VE TEK GEREKSİNİMİM OLAN BU”

Lisa bunu epey sevdiği eşiyle yeni anılar yaşamanın bir yolu olarak gördü ve çocuklarının da teşvikiyle bir daha evlenmeye karar verdi. Nisan ayındaki merasimi bununla birlikte arkadaşları olan bir organizatör düzenledi. Nikahlarını bir demans uzmanı kıydı. Peter her an Lisa’nın kim olduğunu bir daha unutabilirdi fakat bu olmadı. Lisa’nın anlatıma nazaran, Peter bütün gün kendindeydi ve hayli memnundu. Evlilik yeminlerini ederken Lisa’ya “Seni seviyorum ve tek gereksinimim olan bu” dedi.

Lisa
artık bir daha evlendiği eşiyle ilgilenirken bir yandan da başka Alzheimer hastası yakınlarına yardımcı olabilecek önerileni internet sitesi üzerinden paylaşıyor. Peter’ın hastalığı ilerledikçe halüsinasyonlar, paranoyalar çıkmaya başlıyor.

“EŞ ÜZERE BİR ETİKETE GEREKSİNİMİM YOK”

Lisa bu sıkıntı evlilikte eşine olan bağını şu sözlerle anlatıyor: “Eş üzere bir etikete gereksinimim yok. Ben onun hayatta en sevdiği beşerim. Kalplerimiz o denli bir bağla bağlı ki ondan tek isteğim kendini inançta hissetmesi. Hissediyor da… Beni seviyor, ben de onu. Öteki hiç bir şeyin ehemmiyeti yok. Sonuna kadar bir arada olacağız. hiç bir şey bizi ayıramaz. hiç bir şey…