Düzmece davulcuya karşı ‘yaka kartı’ uyarısı

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafınca yayımlanan takvime bakılırsa ramazan ayı 2 Nisan’da başlayacak. 1 Nisan’ı 2 Nisan’a başlayan gece ise oruç ibadetini yerine getirmek isteyenleri ramazan davulcuları sahura kaldırmak için hazırlıklarını tamamladı. Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Genel Lideri Selami Aykut bu yıl İstanbul’da yaklaşık 3 bin 500 davulcunun bakılırsav alacağını söylemiş oldu.

MAHALLE KÜLTÜRÜNÜ BİLEN DAVULCULAR

Ramazan davulcularının seçimiyle ilgili bilgi veren Aykut, “Ramazan davulcularımız o mahallede 10, 20, 30 hatta 50 yıl hayatış, babasından klâsik haline gelmiş ve o mahallenin külçeşidini bilen insanlardan yüklü oluşan bir yapıyla devam ediyor. Natürel bunu en düzgün bilen de mahalle muhtarları. Mahallelerde ramazan davulcularımızın ramazan öncesinde biz tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu olarak, bütün muhtarlarımızla irtibatlı irtibata geçerek, ramazan davulcularımızın ramazan öncesinde on beş gün kala onları davet ederiz. Kimlik fotokopilerini, bağlantı ayrıntılarını alırız. Onlara davul çalacak sahnede yapması gereken hareketleri de ikazlarda bulunuruz. Ülkemizde pandemi sürecinde maske uzaklık kurallarına dikkat etmeleri noktasında da hassasiyetimizi kendileriyle paylaşarak onlara bir küçük eğitim çalışması sergileriz. sonrasındasındasında ramazan davulcularımızın kendi resmi, muhtarın kaşesi bulunan yaka kartıyla kendilerini mahallelerde davul çalmaya yönlendiririz” diye konuştu.

YAKA KARTINA DİKKAT; BAHŞİŞİ KORSAN DAVULCUYA VERMEYİN

Ramazan davulcularımız bahşiş üzerine çalıştıklarını hatırlatan Aykut, “Davulcular istekli temelli iş yaptıkları, bahşiş tarzı üzerinde hizmet verdikleri için korsan davulcuların, mevcut davulcularımızın emeğini yediklerine şahit oluyoruz. Bir davulcu kapınıza geldiğinde yaka kartı yoksa ‘ben ramazan davulcusuyum’ diyorsa inanmayın. Üzeri fotoğraflı, muhtar kaşesi var ise mahallenizin resmi davulcusudur. Buna dikkat edelim ki, bahşişler korsan davulculara gitmesin ve mahalle içerisine girmeye çalışan korsan davulculara da fırsat vermeyelim. Ramazan başladığında birinci 10 gün davulcularımız, davullarını çalarlar. 10 günden daha sonra iftar saatlerinde ve iftarla sahur ortası kapıları çalarlar. Bahşiş isterler” dedi.

‘KORSAN DAVULCUYA HAYIR’

20 yıldır davulculuk yapan Ali Yılmaz, “Çok heyecanlıyız, manilerimiz, davullarımız hazır. En az 20-30 kişi varız. Memnuniyetle bekliyoruz. Korsan davulculara hayır. Bizim yaka kartımız var, muhtarımız onaylı. Sabırsızlıkla bekliyoruz” sözlerini kullandı.

25 yıldır davulcu olan Bektaş Ez ise, “Heyecan ve memnunlukla ramazan ayının gelmesini bekliyorum ve korsan davula hayır diyorum. Vatandaşımız yaka kartı olmayan, mahallenin davulcusu olmayana bahşiş vermesin. Biz 1 yıl boyunca bu ayı bekliyoruz. Bizim de çocuklarımıza yararımız buradan oluyor. Manilerimiz, türkülerimiz hazır. Sevinç ile insanlarımızı ramazan için kaldıracağız” diye konuştu.