DP Dünya Turundan Unutulmaz 5 An

SmokePlumes

Active member
Uzun yıllardır Avrupa Turu olarak bilinen DP Dünya Turu, 2022 sezonunu bu hafta Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentindeki Jumeirah Golf Estates’te yapılacak DP Dünya Turu Şampiyonası ile tamamlayacak. Sahada dünya 1 Numaralı Rory McIlroy, eski 1 Numaralı Jon Rahm, Viktor Hovland ve hüküm süren Birleşik Devletler Açık şampiyonu Matt Fitzpatrick yer alıyor.

Nisan 1972’de İspanya Açık ile başlayan tur, dünyanın dört bir yanından büyük isimlerin yer aldığı dramatik turnuvalar ve dinamik kazananlarla nasibini aldı.

Aşağıda, son yarım yüzyıl boyunca her 10 yılda bir olmak üzere beş turnuva yer almaktadır. Bunlar hiçbir şekilde ilk beş turnuva olmasa da, ayrılmaya değer.

1976 Hollanda Açık

19 yaşındaki İspanyol Seve Ballesteros, Hollanda’nın Zandvoort kentindeki Kennemer Golf and Country Club’da Howard Clark’ı sekiz atışla mağlup ederek Avrupa Turu’ndaki rekor 50 galibiyetinin ilkini kazandı.

Sadece bir ay önce, Ballesteros Britanya Açık’ta etkileyici bir performans sergiledi ve Johnny Miller’ın ardından ikinci oldu.

Hollanda Açık’ta 65 ile güçlü başladı. İkinci gün 73’ün ardından 68 ile toparlandı ve bitmesine 18 çukurla liderliği ele geçirdi. Son gün 69 anlaşmayı imzaladı.

Ballesteros, o yıl PGA Tour’un Amerika Birleşik Devletleri’ndeki eşdeğeri olan Tour’s Order of Merit ödülünü kazanacak ve bu başarıya ulaşan en genç oyuncu olacaktı. 1976’dan 1992’ye kadar her sezon Avrupa Turunda en az bir turnuva kazandı.

Karizmatikti ve golf sahasındaki hemen hemen her pozisyonda geri sekme konusunda inanılmaz bir yeteneği vardı. Üç kez Britanya Açık’ı ve iki kez Masters’ı kazanan Ballesteros, 2011 yılında kanserden öldü.

1989 Portekiz Açık

Ballesteros’a benzer şekilde, başarıya giden yolda bir başka oyuncu olan İskoçyalı Colin Montgomerie’nin ilk Avrupa Turu galibiyeti bir yenilgiye dönüştü.

2 numarada 40 fitlik yokuş aşağı vuruşu içeren 63. son tur sayesinde, Montgomerie üç rakibe karşı 11 vuruş farkla kazandı, bu turda beş yıldan fazla bir sürenin en geniş marjı. 63 ayrıca yeni bir rota rekoru kırdı.

1988’de Yılın Çaylağı seçilen Montgomerie, 1991’de Scandinavian Masters’ta Ballesteros’u şutla yenerek ikinci Tur galibiyetini elde etti ve 1993’te Heinken Dutch Open’da üçüncü galibiyetini elde etti.

O andan itibaren Montgomerie durdurulamazdı.

1993’ten 2005’e kadar sekiz Liyakat Nişanı kazandı. Ayrıca birbiri ardına bir Ryder Kupası kazandı. 1991’den 2006’ya kadar teklerde yenilmedi ve Payne Stewart, Ben Crenshaw, Lee Janzen ve David Toms gibi büyük kazananları iki kez yendi.

Tek kusuru, büyük bir turnuvayı kazanamamasıydı. 1994’te Amerika Birleşik Devletleri Açık’ta bir play-off’ta kaybederek ve 1997 ve 2006’da ikinciliği bitirerek şansını yakaladı. 1995’te PGA Şampiyonası’nda başka bir play-off’u kaybetti ve 2005 Britanya Açık’ta ikinci oldu.

1998 Johnnie Walker klasiği

Son şampiyon ve dünya 3 numarası Güney Afrikalı Ernie Els, İngiltere’den Nick Faldo’ya karşı bir, Taylandlı Prayad Marksaeng’e karşı iki atışla finale yükseldi.

Dünya 1 Numaralı Tiger Woods, Els’in sekiz vuruş gerisindeydi.Woods ne kadar olağanüstü olsa da, açık aşılamaz görünüyordu.

O değildi.

36 deliğin ardından 11 geride olan Woods, 65’in altında yedi kaydederken, Els 73 ile patladı. İkinci playoff çukurunda, Woods galibiyet için 14 metrelik bir kuş vuruşu yaptı.

Els sahadayken birkaç saattir kulüp binasındaydı.

Woods daha sonra “Yeşillerde oldukça gergindim çünkü koyarak çalışmamıştım,” dedi. “Isınma sırasında adrenalinin sistemime girmesi için topa olabildiğince sert vurdum.”

Els, ilk playoff çukurunda 15 fitlik bir oyuncuyu kaçırmıştı ve bu da her şeyi orada bitirebilirdi.

Els, “Cumartesi günü kapatma şansım oldu,” dedi, “ama bunu değerlendirmedim. Bu şeylerden sadece biri. Belki gelecek sefere.”

Woods için bu, olacakların başka bir işaretiydi.

Woods geri dönüşü hakkında “Bir profesyonel olarak hiç böyle bir şey yapmadım,” dedi. “Oldukça şaşırtıcıydı.”

2012 DP Dünya Turu Şampiyonası

İkinci büyük unvanı olan PGA Şampiyonası’nı kazandıktan üç ay sonra McIlroy, Dubai’deki DP World Tour sezon finalinde neredeyse kusursuz bir performans sergiledi.

McIlroy 66, 67, 66 ve 66 sayılık turlarda İngiliz Justin Rose’u iki atışla mağlup etti. Rose, son beş deliği paylaşan McIlroy tarafından geride bırakıldı. Buna 16 numarada 20 altbilgi ve 17 numarada 6 altbilgi dahildir.

Galibiyetle McIlroy, Avrupa Turunda tek sezonluk bir kazanç rekoru kırdı. O yıl Amerika Birleşik Devletleri para unvanını da kazandı.

McIlroy daha sonra “Son birkaç delikte özel bir şey yapmam gerektiğini biliyordum,” dedi. “Gerçekten daha iyi bir son isteyemezdim.”

Genel olarak 7. sırada yer alan Rose, son altı delikte dört kuş ve bir kartal kaydetti. 18 numarada sırtın tepesinden bir kartal girişimi harika bir dokunuşa sahipti. Top, menzile girmeden önce neredeyse durmak üzereydi.

Rose, “Orada kahraman ya da sıfır olduğunu biliyordum” dedi. “Aptal gibi görünmekten bir rol uzaktaydım.”

2021 Betfred İngiliz Şampiyonları

İngiltere’den Richard Bland, Avrupa Turu’ndaki ilk 477 maçını kazanamadı. En yakını 2002 İrlanda Açık’ta bir play-off’ta yenildi.

Turda 31 kez ilk 10’da bitiren 48 yaşındaki Bland için zaman daralıyordu.

Ve sonra oldu.

Final turunda 18’de 25 metrelik bir kuş dahil 6 altı altı şut atan Bland, ilk playoff çukurunda İtalyan Guido Migliozzi’yi yendi. Tüm hafta sadece bir öcü kaydeden Bland, turun en yaşlı kazananı oldu.

Sadece üç yıl önce Bland, Avrupa Turu’ndan küçük bir devre olarak kabul edilen Challenge Turu’na düşürülmüştü.

Bazı oyuncular bu noktada işi bitirmiş olabilir. O yapmadı.

Galibiyetinden sonra, “50. yaş günüme giden dört yılda yapacak başka hiçbir şeyim olmadığı için Challenge Tour’a geri döndüm” dedi. “Sadece başımı eğdim ve işi yaptım.”

LIV Tour ile sözleşme imzalayan Bland, 2021 ABD Açık orta noktasında sürpriz bir yardımcı lider olmasına rağmen o zamandan beri kazanamadı. Hafta sonu boyunca mücadele etti ve berabere 50. oldu.