Dolar endeksi 1 ayın zirvesinde! Piyasa TCMB’den yeni adım bekliyor

Severus

Global Mod
Global Mod
Bankacılar, karar daha sonrası nakdî transfer düzeneğinde bir adım daha bekliyor. Global piyasalarda ise Fed’in agresif faiz artışı beklentisi fiyatlanıyor. Dolar endeksi 1 ayın tepesine çıkarken, ons altındaki düşüş sürüyor.

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın (TCMB) dün beklenmedik 100 baz puan faiz indirimi akabinde bir müddetdir süreç gördüğü 18 düzeyinin üzerine çıktı. Bankacılar TCMB açıklamalarından mali transfer sisteminde bir adım daha bekliyorlar.

TCMB faiz indirimini iktisadi faaliyette yaşanan ivme kaybının telafisi, istihdam ve sanayi üretimini desteklemek gayesiyle gerçekleştirdiğini deklare etti. Banka faiz için “yeterli” tanımlamasıyla siyaset faizinin önümüzdeki devirde sabit tutulacağı bunun bir indirim döngüsü başlangıcı olmadığı bildirisi verdi.

PPK sonucunın akabinde istikametini üst çeviren Dolar/TL, en yüksek 18.15’i test etti.

Dolar/TL güne 18.10 civarında başladı. Euro/TL, 18.24’ten alıcı buluyor.

Bu düzeye göre TL’nin dolar karşısında nisandan bu yana yüzde 18, yıl başından beri ise yüzde 27 kayıp yaşadı. Geçen yıla bakılırsa ise paha kaybı yüzde 40’ın üzerinde.

Dün 1032 liraya kadar yükselen gram altın ise kalıcı olamadı ve tarafını aşağı çevirdi. Gram altın, bu sabah 1021 lira civarında süreç görüyor.

Dolar endeksi 1 ayın zirvesinde

Diğer yandan Fed’in agresif faiz artırımına devam edeceği beklentileriyle ABD doları güçlenmeye devam ediyor.

Dolar Endeksi bu sabah 107,72 puan ile 18 Temmuz’dan bu yana görülen en yüksek seviyeyi test etti. Şu sıralarda da 107,61 düzeyinde.

ABD doları, Euro karşısında 1,0086’ya kadar yükseldi. Euro, son bir haftada ABD doları karşısında yüzde 1,71 bedel kaybederken, GBP’nin kıymet kaybı da yüzde 1,80 oldu.

Geçen hafta kritik 1800 dolar sonunu test eden ons altın ise üst üste beşinci güne de negatif başladı. Ons altın 1755 dolar civarında süreç görüyor.

Piyasa TCMB’den yeni adım bekliyor

PPK açıklamasında, “Son periyotta besbelli biçimde açılan politika-kredi faizi makasının mali transferin aktifliğini azalttığı değerlendirilmekte” denildi. PPK metninde takip eden cümlede, “Kurul, makro ihtiyati siyaset setini, mali transfer sisteminin aktifliğini destekleyecek araçlarla daha da güçlendirmeye karar vermiştir” sözü yer aldı.

PPK’da yer alan bu açıklamalar piyasalarda kısa vadede kredi maliyetleri ile siyaset faizini yaklaştıracak istikamette bir adım beklentisi oluşturdu.

Enflasyon ve TL’de paha kaybına vurgu

Biroldukça yabancı ekonomist TCMB’nin adımlarını anlamlandıramadıklarını; indirimin daha yüksek enflasyon ve TL’de paha kaybı olarak yansıyacağını, bu niçinle manalı bir yararının görülemeyeceğini söylemiş oldu.

Goldman Sachs karar daha sonrası enflasyonda tepe kestirimini yüzde 90’a çıkarırken, JP Morgan siyaset faizi ile enflasyon içindeki bağın yok olduğuna dikkat çekti.

Üst seviye bir bankacı, “TCMB’nin faiz indirim sonucunı yorumlaması hayli sıkıntı. Büyümenin zayıflaması niçiniyle adım atılması mevcut siyaset ortasında kısmen anlaşılabilir. Fakat büyümeyi yavaşlatacak biçimde kredilerin yavaşlamasını kısa müddet evvel isteyen de iktisat idaresi idi. Burada bir karmaşa var” dedi ve ekledi: “Bu karar değerlendirilirken döviz rezervleri de kesinlikle birlikte düşülmeli. TCMB son 3 haftada 15.4 milyar dolar rezerv artırdı. Turizm epey güçlü, reeskont ihracatçı döviz gelirleri de çok yüksek. Bunun yanı sıra Rusya kaynaklı 5-6 milyar dolarlık giriş var. TCMB rezervlerinin bizim bilmediğimiz bir dış kanaldan önümüzdeki periyot daha da artacağını düşünüyor olabilir. Dış finansman garanti edilerek faiz indirimi riski alındığını düşünmek istiyorum.”

TCMB net milletlerarası rezervleri son üç haftada kaydettiği yaklaşık 9 milyar dolar artışla tarihi taban düzeylerden 15.7 milyar dolara toparlandı. Birebir periyotta TCMB toplam rezervleri 15.4 milyar dolar artışla 113.7 milyar dolara yükseldi.

Bankacı dün faiz sonucu daha sonrası ferdi taraftan döviz talebi geldiğini TL’nin 18 üzerinde daha da yükselmemesi için 1 milyar dolar üzerinde döviz satışının yapıldığını iddia ettiğini de söylemiş oldu.