CHP Sözcüsü Öztrak: Merkez Bankası’na gittik, ‘Artık bu faturayı daha fazla büyütmeyin’ dedik

Severus

Global Mod
Global Mod
Öztrak, “Türkiye’de isminin başında cumhuriyet olan iki kurum var bunlardan biri Merkez Bankası başkası de savcılar. ötürüsıyla bunların herkese birebir uzaklıkta durması lazım. İktidara yürüyen bir parti olarak Merkez Bankası’nı ziyaret etiğimizde önümüze çıkacak faturanın nasıl denetim altına alınabileceği konusunda lidere gereken bildirileri ilettik” dedi.

‘Bu enflasyonla, bu belirsizlikle Türkiye nereye gidebilecek?’

Öztrak, “Bu enflasyonla, bu belirsizlikle Türkiye nereye gidebilecek? Bugün baktığınız vakit Türk Lirası bize benzeyen ekonomiler içinde en çok paha kaybeden para. Bu da enflasyona sirayet ediyor. Varsayımlar baktığınızda birinci 10’a girmiş vaziyetteyiz. Bu epeyce büyük bir istikrarsızlık. bu biçimde bir istikrarsızlığın olduğu bir ülkede yatırım olmaz, iş olmaz, hayat pahalılığı alır başını masrafı. ötürüsıyla buna bir neşter atmak lazım, burada bir ikaz yapmak lazım. Genel Liderimiz daha evvel bu yangınlar niçiniyle THK’yı ziyaret etmişti genel liderimiz bu sefer de Türk iktisadında çıkan yangın sebebiyle TCMB’nı ziyaret ettik” tabirlerini kullandı.

Öztrak, Merkez Bankası’nda, “Artık bu faturayı daha fazla büyütmeyin. Kanunun size verdiği bakılırsavi yapın. Araç bağımsızlığınızı koruyun” bildirisi verdiklerini tabir etti.

‘Artık iktidara 1990’lı yıllar da yetmiyor, 70’li senelerla bugünün sayılarını karşılaştırmaya başlamış’

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “CHP İktisat Masası TV” isimli Youtube kanalında ekonomist İhtilal Zelyut’un sorularını yanıtladı. Öztrak, geçmiş periyotlarda iktisatta yaşanan dertlerle günümüzde yaşanan süreci şu tabirlerle karşılaştırdı:

“Geçmişte yüksek olan kamunun borcuydu, bugün yüksek olan vatandaşın borcu. Vatandaş ağır bir formda dövizde borçlanmış vaziyette. Vatandaşlarımızın bir kısmı da Türk Lirası’na güvenmedikleri için mevduatlarını dövizde tutuyorlar. Bütün bunlar ve iktisatta önemli bir pahalılık hakim. İşsizlik, kim ne derse desin artıyor. Artık iktidara 1990’lı yıllar da yetmiyor, geçen gün Ticaret Bakanı çıkmış, 70’li senelerla bugünün sayılarını karşılaştırmaya başlamış. kimi vakit bu anlatılan öykülere şaşıp kalıyorum. Bir iktidar düşünün, 11 yıl evvel bir kelam vermiş, ‘2023’te ben ihracatı 500 milyar dolar yapacağım’ demiş, 220 milyar dolarlarda kalmış, artık gidiyor bunlarla övünmeye kalkıyor… Şu anda Türkiye’de; vermiş olduğu taahhütleri tutamayan, taahhüt ettiği ulusal gelirin yarısına bile ulaşamayan, kişi başına gelirin yarısına bile ulaşamayan, indirmeyi taahhüt ettiği işsizlik sayısının 2 katında kalan bir idare var.

‘Güven duyulmayan bir iktidar’

‘Türkiye’de enflasyonun düşeceğine kimsenin inanmadığını belirten Öztrak, “Diğer taraftan baktığınız vakit hakka, hukuka, adalete hiç de riayet etmeyen, demokrasimizi daima yıpratan, Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti olma vasfını dünya liglerinde daima gerileten, ötürüsıyla da itimat duyulmayan bir iktidar var. Bir de bunun üstüne bu idareye boyun eğmiş, bir Merkez Bankası da ortaya çıktığı vakit artık Türkiye’de enflasyonun düşeceğine, Türk Lirası’nın istikrara kavuşacağına kimse inanmıyor” dedi.

‘Merkez Bankası’na gittik, ‘Artık bu faturayı daha fazla büyütmeyin’ dedik’

Öztrak CHP’nin Merkez Bankası’na gerçekleştiği ziyaretin niçinini ise şu sözlerle deklare etti:

“Biz bu niçinle Merkez Bankası’na gittik, dedik ki, ‘Artık bu faturayı daha fazla büyütmeyin. Kanunun size verdiği nazaranvi yapın. Araç bağımsızlığınızı koruyun. Evet maksat belirlemede hükümetle birlikte hareket edeceksiniz lakin o amaca ulaşma konusunda elinizdeki araçları bağımsız olarak kullanmanız gerekirken bu araçları talimatla kullandığınız istikametinde bir izlenim yarattığınızda ne dövizi denetim edebilirsiniz, ne faizi denetim edebilirsiniz, ne risk priminizi denetim edebilirsiniz, ne de enflasyonu denetim edebilirsiniz.’ Baktığınız vakit Türkiye’de olan biten budur, önemli bir idare beceriksizliğidir.”

‘Kararlarını bağımsız biçimde alması pek mümkün gözükmüyor’

Merkez Bankası ile ilgili tenkitlerde bulunan CHP Sözcüsü şunları da söz etti:

“Biz de dedik ki, tarafsız olması gereken, bağımsız olması gereken Merkez Bankası’nı gidelim bir uyaralım. ‘Arkadaş bakılırsavini layığıyla yap, insanların sırtına bu kadar fazla yük yükleme.’ Onun için oraya gittik. Ha olur mu? Açık söyleyeyim epeyce sıkıntı. Zira bu ağır vesayet altında bankanın araçlarıyla ilgili kararlarını bağımsız bir biçimde alması pek de mümkün gözükmüyor.”