Bu sorun bayanlarda kısırlığa niye olabiliyor

Manolya

Global Mod
Global Mod
Doğurganlık periyodunun başlamasıyla, rahim dokusu her ay tertipli olarak yenilenir ve hamileliğe hazırlanır. Bu da bayanlarda adet periyodu olarak isimlendirilir. Bu süreç doğurganlığın en değerli süreçlerindendir. Rahim döllenme daha sonrasında oluşan embriyonun tutunduğu ve doğuma kadar büyüyüp geliştiği bayan genital organıdır. Rahim içi form bozuklukları kümesinde yer alan rahim perdesinin en sık karşılaşılan sorun olduğunu söz eden Bayan Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Onur Meray şo denli devam etti. Uterin septum yani halk içindeki bilinen ismi ile ‘Rahim Perdesi’, (rahim içi perde), rahimin doğuştan gelişen bir anomalisi olup, rahim boşluğunun bir duvar yahut perde ile üstten aşağıya gerçek ikiye bölünmüş bulunmasına verilen isimdir. Rahim boşluğundaki bu doku fazlalığı rahim iç hacmini daralttığı için kıymetlidir ve infertilite(kısırlık) niçinleri içindedır dedi.

Nasıl anlaşılır ?

Olağan süreçte bayanlar bu durumun farkında olamayabilirler zira çoklukla semptomsuz seyreder. Çoğunlukla birinci vakit içinderda bayan doğum uzmanına müracaat daha sonrasında haberdar olurlar. Uterin septum, belirti verecek olursa da çoğunlukla adet daha sonrası lekelenme yahut sistemsiz adet olarak karşımıza çıkabilir. Bu hastalıkta teşhis kolay biçimde jinekoloğa müracaatta trans-vajinal ultrason (TVS) (alttan ultrason) ile sıklıkla temalır lakin tanıyı netleştirmek için Histerosalpingografi (HSG) yani rahim sineması çekilmesi gerekebilir diyen Op. Dr. Onur Meray şöyleki devam etti;”Bu yapılan süreçlerde, uterin septum rahim içi alanda bir kısım uzantı olacak biçimde olabileceği üzere kimi vakit de büsbütün rahim içi alanda uzanabilir ve hatta vajene kadar uzanım gösterebilir. Bu niçinle hastanın ultrasonografi ve rahim sineması kıymetlendirilmesi dışında vajinal muayenesi de ehemmiyet arz eder ve koşuldur. bu biçimdece vajeni de içine alacak biçimde bir septumun yani perdenin olup olmadığı ve serviks (rahim ağzı) net bir biçimde değerlendirilmiş olur.”dedi.

Riskleri var mıdır ?

Rahimde Septum/perde varlığı, tek başına kısırlık sebebi olmayıp, oluşan gebelikte, rahim içi hacminin daralmasına bağlı olarak düşük/erken doğum riskini arttırır. Evvelce yalnızca geç düşükler septum ile ilişkilendirilir iken, bugün erken düşüklere de yol açabileceği de kabul edilmektedir. İlaveten rahimde per varlığında, rahim ortasında bebeğin konum anomalileri, popo geliş yani makat geliş olasılığında artma ve bu niçinle de sezaryen ile doğum ihtimalinde artış olabilir. Şayet vajen ortasında de uzanan bir perde var ise, hastanın vajendeki daralmaya bağlı olarak ağrılı cinsel bağ şikayeti olabilir.

Tedavisi nedir ?

Uterin ve vajinal septumlarda tedavi cerrahidir. Yapılan değerlendirilmeler ışığında, uterin septumda tedavi tek başına histeroskopi yani rahim içine kamera ile girilerek septumun çıkarılması ile yahut birlikteinde laparoskopi ile kameranın batın içine girilerek rahmin dışarıdan nezareti ve müdahalesi ile olabilmektedir. Şayet vajinal septum da eşlik ediyorsa bu seansta oda kesilerek çıkarılır. Yapılan operasyona bakılırsa cerrahi daha sonrası hasta 1 ay daha sonrasında yahut 2-3 ay daha sonrasında olağan yolla gebelik beklenebilir ya da tüp bebek tedavisine başlayabilir.

Hibya Haber Ajansı