Babasının borularla hazırladığı düzenekte yürümeye çalışan Efe’nin aygıtları alındı

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Kepez ilçesinde Hasret (42) ve inşaat personeli Ceylan Küçükodabaşı çifti, 2012 yılında ikinci çocukları olacağının haberini aldı. Çift, bir süre daha sonra yapılan denetimlerde üçüzleri olacağını öğrendi. Büyük heyecanla doğumu bekleyen çiftin çocukları, 6 aylıkken Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde dünyaya geldi. Erken doğum niçiniyle çocuklardan biri, yaşama tutunamadı. Efe ve Sude isimlerini verdikleri prematüre bebekler ise hayata sarıldı.

‘YAŞAMAZ’ DEMİŞLER

Özel hastaneye sevk edilen ve kuvözde tedavi goren Sude, bir süre daha sonra hastaniçin çıkarıldı, Efe içinse kuvvetli süreç başladı. Tabiplerin ‘Yaşamaz’ dediği, iç organlarının birçok gelişmeyen Efe, kuvözde ve teneffüs aygıtına bağlı biçimde ağır bakımda kaldı. Bu müddette tabipler, ‘Belki tekrar bakılırsamezsiniz, gelin görün’ diyerek anne ve babayı hastaneye çağırdı. Kuvözdeki Efe, anne ve babasının parmaklarını tutarak reaksiyon verdi.

EVVEL EPİLEPSİ TEŞHİSİ

183 gün ağır bakımda kalan ve hekimlerin ‘mucize bebek’ olarak isimlendirdiği Efe, akciğerleri kâfi düzeyde gelişmemesine karşın yaşama tutunarak taburcu edildi. Denetimlerde Efe’ye birinci vakit içinderda epilepsi teşhisi koyuldu ve ilaç tedavisine başlandı. Çocuklarını nöroloji hekimine götüren aile, Efe’nin serebral palsi hastası olduğunu öğrendi.

YAŞINDAN FAZLA AMELİYAT

Teşhisin akabinde çocuklarının en düzgün noktaya gelebilmesi için evvela fizik tedavi başlatan anne ve baba, Efe’yi eğitim alabilmesi için de özel eğitim okuluna götürdü. Efe, bu süreçte yaşından fazla ameliyat geçirdi. Son olarak bacaklarından kas ameliyatı olan Efe’nin yürüyebileceği söylendi lakin aile yürüme idmanları için gereken 40 bin liraya yakın fiyattaki ‘Tırtıl’ ve ‘Hard Walker’ isimli aletleri, maddi yetersizlik niçiniyle alamadı. Küçükodabaşı çifti, çocukları için alamadıkları aletin benzerini yapmaya karar verdi. Günlük olarak inşaatlarda çalışan baba, mesken sahibinden aldığı plastik su borularını birleştirerek düzenek hazırladı.

Efe, babasının borularla hazırladığı düzenekte yürümeye çalışıyordu.

GÖNÜLLÜLERDEN AYGIT TAKVİYESİ

Hazırlanan düzenekle yürüme çalışması yapan Efe’nin azmini DHA’nın gündeme getirmesinin akabinde gönüllüler, yardım elini uzattı. Antalya Yardımlaşma Platformu, Efe’nin kısa vadeli gereksinimlerini karşılarken, farklı kentlerde yaşayanlar ise alınması gereken aygıtları aramaya başladı. Arayışlar kararı bulunan ‘Tırtıl’ ve ‘Hard Walker’ isimli aygıtlar, alınarak aileye teslim edildi. Efe ise şimdilerde yeni aygıtlarıyla yürümeye çalışıyor. Kısa müddette kasları gelişim gösteren Efe, aygıtlarla tek başına adım atmaya dahi başladı.

ANNENİN MEMNUNLUĞU

Aygıtlar geldiği için hayli memnun olduğunu söyleyen Hasret Küçükodabaşı, “Cihazlarımız gönüllüler tarafınca alındı. Şu an hayli hoş gidiyor. Kısa bir müddetde Efe’de gelişimler görmeye başladık. Günlük 1-2 saat yürüme çalışmaları yapıyoruz. Efe’nin duruşu dikleşmeye başladı. Kısa müddette aygıtla adım atmaya başladı. Aygıt olmadan yalnız adım atamıyordu artık en azından benden bağımsız adım atabiliyor. Bu aygıtları 2 yıl rahatlıkla kullanabilir” dedi.