Aslanlar üzere savunup şehit düştü! Duabey Onur Öztürkmen’in son kelamları

Bilgin

Global Mod
Global Mod
SEZER ÖNSAL Ankara – 15 Temmuz darbe teşebbüsü daha sonrası, Ulusal Savunma Üniversitesi (MSÜ) Kara Harp Okulu’nun birinci mezunlarından olan Teğmen Duabey Onur Öztürkmen, beraberinde okulun birinci şehitlerinden biri oldu. Emekli bir uzman çavuşun oğlu olan Duabey Onur Öztürkmen, Kara Harp Okulu’nu Teğmen olarak 30 Ağustos 2021’de bitirdi.

Öztürkmen’in birinci nazaranv yeri Siirt Komando Taburu oldu. Akabinde Haziran 2022’de Irak’ın kuzebir daha gitti. 25 Kasım’da Irak’ın kuzeyinde teröristlerle çıkan çatışma kararı iki silah arkadaşıyla şehit düştü. Cenazesi memleketi Gaziantep’te toprağa verildi. Cenaze merasimine katılan silah arkadaşları onu lisanından düşürmediği Harp Okulu Marşı’nı okuyarak uğurladı.

Milliyet’e konuşan arkadaşları şehit Öztürkmen’in öyküsünü anlattı.

Anafartalar Taburu’ndan bir silah arkadaşı “Sınavlardan daha sonra, devir sonunda çabucak pastaneye sarfiyat 10 kişilik bir pasta alır 3-4 kişi yerdik. Ortamızda gelenek üzere bir şey olmuştu” dedi.

‘Gülüşleri unutulmaz’

Bir öbür silah arkadaşı ise gördüklerini anlattı: “Bize niye subay oldunuz diye soruyorlardı. Can dostumla her vakit şunu söylerdik; ‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açmış olduğu yolda prensibi ve inkılapları ortasında devletimizi muasır medeniyetler düzebir daha çıkartmak için subay olduk.’ Göğsümüzü gere gere söylerdik. Sevdiklerinin gerisinden sonuna kadar giderdi. Her vakit haklının yanındaydı, kim olursa olsun taviz vermezdi, gözü karaydı, mertti. Vatan uğrunda canını seve seve feda etti. Hastaneye kaldırıldığımda sabaha kadar başımda bekledi. Tam bir misyon ışığıydı. Daima düşünürdük ‘Acaba bizi unuturlar mı?’ diye. Bölük sinemasının komando mektubu sahnesini açar izlerdik. İçimiz burkulurdu, ‘unutulmayız herbiçimde’ diye kendimize teselli ederdik. Onun korumacılığı, gülüşleri hiç bir vakit unutulmayacak.”

Son kelamları: Merak etme hazırım

Öztürkmen ile Harp Okulu’nda tanışıp arkadaşlıklarını ilerleten bir diğer silah arkadaşı ise, şunları söylemiş oldu: “Duabey fazlaca sıkıntı koşullar altında vazife yapıyordu. Savunduğu doruğa fırlatma saldırısı oldu. Tüm kuvvetli şartlara karşın savaştı, denetleyici zirveyi aslanlar üzere savundu. Hiç şikayetçi olduğunu, isyanı kabullenmek istemediğimi. Çok mertti, fedakârdı. Etrafındaki insanlara hayli bedel verirdi. Bir şey mi kelam konusu; evvelki askerler, evvelki aileleri, arkadaşları, tehlikeli bir durum mu var en önde gelen kişi giderdi. Kardeşim şehadete ermeden 2 saat evvel konuştuk. Ağır sisli, yağmurlu bir havanın bulunduğu yerde. Bak, dedim, hava sisli dikkat et. ‘Merak etme, hazırım’ dedi. Kahramanca savaşarak şehit düştüler.”

‘Güzel bir düş arasında’

Öztürkmen’in öbür bir arkadaşı Onur Esaslı de “İnsanlara yardım etmeyi hayli seviyordu. Arkadaşlarına inanılmaz bedel veriyordu. O bizim her şeyimizdi, canımız, yoldaşımız, ailemiz olmuştu. nazaranve gittiği yerden arardı, daima irtibat halindeydik. O şu an fazlaca hoş bir hayalin ortasında. Onun gülüşleri, kahkahaları, korumacılığı hiç bir vakit unutulmayacak” dedi.

‘Arkadaşlarım beni yalnız bırakmasın’

Türkiye Öztürkmen’i, vasiyetini içeren görüntünün milyonlarca sefer paylaşılmasıyla tanıdı. Vasiyetinde, “Erken ölürsem, canımdan epeyce sevdiğim iki, üç arkadaşım var. Beni o gece yalnız bırakmasınlar. Tüm kıyafetlerimi fakir insanlara verin. Fakirlik nedir bilirim. Anneme daha sonradan söyleyin. Bu haberi kaldıramaz. Yaşayamadığım bir gençliğim var benim” tabirlerin kullanmıştı.

İsmi yaşayacak

Silah arkadaşları, Öztürkmen’in isminin; kütüphanelerde, okullarda, aile sıhhat merkezlerinde, caddelerde yaşayacağını; ismine bir internet sitesi açıp, ömrünü kitap haline getireceklerini söylemiş oldu.