Anne bebek çocuk dalı yeşil dönüşüme ne kadar hazır?

Manolya

Global Mod
Global Mod
Avrupa Yeşil Mutabakatı, memleketler arası ticaretin kurallarını değiştiriyor ve kartları bir daha dağıtıyor. AB ülkeleri, kelam konusu iklim maddesine bakılırsa karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 55 azaltmayı, 2050 yılına kadar da sıfıra düşürmeyi hedefliyor. Türkiye üzere maddeyi onaylayan ülkeler, AB ile ticaretlerinde, eser ve hizmetlerinin karbon salınımlarını belirleyen kurallara uymak zorunda olacak. Dönüşüme ayak uydurulmadığı takdirde yalnızca hazır giysi bölümü her yıl 300 milyon dolar vergi ödemek zorunda kalabilir

AB ülkeleri, bir hayli kesim üzere Anne Bebek Çocuk dalı için ihracatta en değerli pazarlar içinde yer alıyor. Bölümün hitap ettiği gaye kitleye bağlı olarak üretimde her vakit başka bölümlere göre daha hassas ve hassas olduğunu belirten CBME Türkiye – Milletlerarası İstanbul Anne Bebek Çocuk Eserleri Fuar Yöneticisi Hatice Dinçer, “Yeşil Mutabakata en çabuk ahenk sağlayabilecek kesimin hazır giysi ve konfeksiyon olacağına inanıyorum. Her yıl ortalama 1,3 milyon ton hazır giysi ve konfeksiyon eseri ihraç ediyoruz. Yaklaşık 2 milyar dolar iş hacmine sahip anne bebek çocuk bölümünde tekstil kümesi yüzde 30’la pazardaki en büyük hisseye sahip alt dal. Küresel birfazlaca marka her yıl ülkemizden milyonlarca dolarlık alım gerçekleştiriyor. Sürdürülebilirliğe hassas bu büyük markalarla uzun vakittir ticaret yapıyoruz ve aslında üretimden tedariğe taleplerini karşılarken ahenk sürecine dair fazlacatan yol kat ettik.” dedi.

“Türkiye, yeşil dönüşümle dalın üretim üssü olabilir”

“Zor bir müddetçten geçilecek lakin global rekabet gücümüzü korumak ve daha da geliştirmek ismine dönüşmeye mecburuz.” diyen Dinçer şöyleki devam etti:“ TOBB Hazır Giysi ve Konfeksiyon Bölüm Meclisi öngörülerine göre, dönüşüme ayak uydurulmadığı takdirde hazır giysi dalı her yıl 300 milyon dolar vergi ödemek zorunda kalabilir. Ancak Türkiye bu güç süreci uygun yönettiği takdirde bölümün üretim üssü olabilecek potansiyele sahip. CBME Türkiye olarak 30 yıldır bölgenin en kuvvetli memleketler arası bebek ve çocuk eserleri fuarı olarak bölümü 22.000m2 alanda, ticaretin kalbi İstanbul’da milletlerarası pazarlarla buluşturuyoruz. Bu yıl 8-11 Aralık 2021 tarihleri içinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek CBME Türkiye’de yeni eser lansmanı yapacak ve en trend koleksiyonlarını sergileyecek, Türkiye, Polonya, Portekiz ve Rusya’dan 650 iştirakçi marka yer alacak. Çocuk modası üreticisi firmalar, İlkbahar-Yaz 2022 dönemi için 0-16 yaş kümesine özel farklı tarz ve dizaynda hazırladıkları 25.000’den çok modeli sergileyecek.”.

“Geleceğimiz için yeşil dönüşüme hassas olmak zorundayız”

CBME Türkiye iştirakçileri içinde yeşil dönüşüm sürecinde ülkemizin elini güçlendirecek sürdürülebilir üretim yapan firmalar da var. Babeks Dokumacılık, 2015 yılından bu yana GOTS (Global Organic Textile Standard) sertifikalı organik bebek giysisi üretiyor. Şirket, mamüllerinin yüzde 90’ını Avustralya, Japonya, Singapur, Avrupa ülkeleri, Dubai, Katar, Kuveyt başta olmak üzere toplamda 50 ülkeye ihraç ediyor. Kesimin yeşil dönüşüme tam manasıyla hazır olduğunu düşünmediğini belirten Firma Sahibi Hüseyin Adatepe,” Geleceğimiz için yeşil dönüşüme hassas bir firma olmak zorunda olduğumuzun farkındayız. Özellikle ihracat yapan

firmalarımız her yeni günde bu dönüşüme hazır olmak zorunda. Sektör şayet bu dönüşüme tam manasıyla ayak uydurabilir ise ihracat noktasında fazlaca hoş sonuçlar elde edeceğiz. Döviz kurunun yükselmesi, üretim kalitemizin yüksek olması sebebiyle Türkiye’nin üretim merkezi olma yolunda hayli avantajlı olduğunu düşünüyorum. Uzak doğu navlun fiyatlarının yüksek olması da Türkiye’de üretim ve ihracat için epey önemli bir avantajlı hale gelmiştir. Bilhassa 2021 yılında hem navlun, birebir vakitte eser ünite fiyat konusunda cazip hale gelmiş olmamızdan dolayı Avrupa ülkelerinden önemli talepler gelmektedir. 2022-2023 senelerında mevcut şartlardaki fırsatları epeyce güzel değerlendirip ülkemize döviz girdisi sağlayabiliriz. Bu doğrultuda istihdam yaparak ekonomimize bir nebze katkı sağlamış olabiliriz.” dedi.

“CBME Türkiye’nin bizlere yeni pazarlar ve yeni müşteriler oluşturacağını düşünüyorum”

Adatepe şöyleki devam etti: “Fuarda yerimizi aldık. CBME bizlere küresel pazarları incelememiz noktasında ve yabancı müşterilerin bizlere ulaşması konusunda yardımcı olmaktadır. Gerçek eser ve fiyat paritesi ile kıymetlendirmemiz durumunda fuarın bizlere yeni pazarlar ve yeni müşteriler oluşturacağını düşünüyorum.”. Türkiye Giysi Sanayicileri Derneği (TGSD)’ye bakılırsa hazır giyside hala 16,5 dolar civarında olan kilogram başına ihracat ünite fiyatının yalnızca sürdürülebilir üretim kapasitesi arttırılarak 20 doların üzerine çıkarılması mümkün.

Anne Bebek Çocuk dalına dair her şey CBME Türkiye’de vitrine çıkıyor

8-11 Aralık 2021 tarihleri içinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek CBME Türkiye – 39. Memleketler arası İstanbul Anne Bebek Çocuk Eserleri Fuar’ında, Bebek Çocuk Taşıma ve Güvenlik Araç Gereçleri’, ‘Bebek Bakımı ve Beslenmesi’, ‘Yeni Doğan ve Bebek Giyim’, ‘Çocuk ve Genç Giyim’, ‘Abiye Giyim’, ‘Pijama, Çorap, Çamaşır ve Aksesuar’ ve ‘Mobilya ve Konut Dokumacılığı Ürünleri’ kategorilerinde firmalar yer alıyor. Yüklü olarak Orta Doğu, Kuzey Afrika, Rusya-Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Balkan bölgelerinden hedeflenen ülkelerden gelen ticari alıcılar CBME Türkiye’yi ziyaret ediyorlar.

Sıhhat ve Güvenliğinizi Etkinliklerimizin Odağına Yerleştirdik

Fuarda, iştirakçi ve ziyaretçilerinin inançlı ve verimli bir fuar tecrübesi yaşamalarını sağlamak üzere HES kodu sorgusu, ateş denetimi yapılacak ve maske ile giriş yapmaları sağlanacak. Ayrıyeten fuara yalnızca online kayıtla ziyaretçi kabul edilecek. Türkiye’nin belirlediği tüm tedbirlerin yanı sıra dünyanın en büyük aktiflik organizatörü Informa tarafınca geliştirilen ‘Temizlik ve Hijyen’, ‘Fiziksel Mesafe’ ile ‘Tespit ve Koruma’yı kapsayan AllSecure Standartları uygulanacak.

Hibya Haber Ajansı