Akın talimatı ABD menşeli hattan gelmiş

Bilgin

Global Mod
Global Mod
FERİT ZENGİN/ İSTANBUL-İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen terör saldırısını, bombalı çantayı bırakan Suriye asıllı terörist Ahlam Albashir’in üzerinden çıkan biri ABD menşeli üç GSM sınırındaki arama kaydı ve bildiriler aydınlatacak.

Teröristin ABD menşeli sınırın kendisine Ayn El Arap’taki (Kobani) kamptan ayrılırken terör örgütü mensuplarınca verildiğini ve örgütün Suriye’deki mensuplarıyla bu çizgi üzerinden görüştüklerini tabir ettiği öğrenildi. Albashir, sözünde, bombalı hareket talimatını ‘Hacı’ kod isimli PKK/YPG’li teröristten aldığını söylemiş oldu.

KARI-KOCA GİBİ

Terörist Ahlam Albashir’in patlama öncesi ve daha sonrasına ilişkin manzaraları ortaya çıkmıştı. Kayıtlarda teröristin çantayla patlama noktasında 40 dakika oturup beklediği, buradan ayrılmasından 2-3 dakika daha sonra ise patlamanın gerçekleştiği görülüyor. Terörist Albashir, yapılan kamera kayıtlı ön mülakatta, taarruz talimatını Ayn El Arap’ta (Kobani) bulunan terör örgütü PYD/YPG kampında bulunduğu sırada kendisine istihbarat eğitimi verip yetiştiren örgütün kamp kumandanından aldığını anlattı.

Talimatı gerçekleştirmek üzere temmuz ayında Bilal Hassan isimli örgüt mensubuyla Afrin üzerinden karı-koca görünümünde kaçak yollarla Türkiye’ye geldiğini söyleyen terörist, bombanın kendilerine İstanbul’da örgütün lojistiktikçileri tarafınca getirildiğini, bomba düzeneğini Bilal Hassan’ın hazırladığını tabir etti.

Teröristin patlama öncesi ve daha sonrasında daima telefonla görüştüğü ve yönlendirildiği belirlendi. Teröristin üzerinde ve kaldığı adreslerde yapılan aramalarda üç başka GSM sınırı ele geçirildi. Albashir’in, üç GSM çizgisinin kendisi tarafınca kullanıldığını da kabul ettiği öğrenildi. Teröristin kullandığı ABD menşeli sınırın kendisine Ayn El Arap’taki kamptan ayrılırken örgüt mensuplarınca verildiğini ve örgütün Suriye’deki mensuplarıyla bu sınır üzerinden görüştüklerini tabir ettiği öğrenildi.

“HACI PATLAT DEDİ”

Albashir’in resmî sorgusunda ise “Türkiye’ye yönelik bombalı aksiyon talimatını ‘Hacı’ kod isimli PKK/YPG’li terörist verdi. Ben bankta otururken öbür bir örgüt üyesi fotoğrafımı çekti. Hacı isimli terörist kalabalığa baktı ve patlat talimatı verdi. Ben de o talimatın akabinde banktan kalktım ve bombayı patlattım” dediği öğrenildi. Bu ortada failleri yurt dışına kaçırmak için örgüt tarafınca nazaranvlendirilen Ammar Jarkas’ın, hücumun Türkiye’deki organizatörü Bilal Hassan’ı sınıra gdolayıp Bulgaristan’a kaçırdığı öğrenildi. Sözleri tamamlanan 50 kişinin bugün adliyeye sevk edilmesi beklenirken, gözaltına alınanlar içinde Albashir’ın hadiseden daha sonra yakalandığı Küçükçekmece Kanarya Mahallesi’ndeki meskenin sahibinin de olduğu açıklandı. Kelam konusu mesken sahibinin Ammar Jarkas’ın annesi olduğu öğrenildi.

Öte yandan taarruz daha sonrasında kaçarken elinde gül bulunduğu gözlenen teröristin, gülü bombayı bıraktığı bankın yanında beklerken gül satan bir bireyden ısrar üzerine dikkat çekmemek için aldığı ortaya çıktı.

TELEFON TRAFİĞİ SON ÜÇ GÜNDE ARTMIŞ

Ele geçen üç GSM çizgisi ile öteki şüphelilere ilişkin dijital kanıtlar, İstanbul Siber Hatalarla Gayret takımları tarafınca inceleniyor. Terör örgütü mensupları ile hareketi gerçekleştirenler içindeki telefon trafiği ve yazılı mesajlaşmaların eyleme üç gün kala arttığı tespit edildi. Gelen talimat üzerine de hareketin yerini ve saatini kararlaştırdıkları açıklandı.

Bu ortada Ahlam Albasir’in yakalandığı esnada özel çantasından 300 bin liraya yakın döviz ve altın ile Suriye devletine ilişkin kendi ismine düzenlenmiş özgün pasaport ele geçirildiği öğrenildi. Yapılan fiziki denetim ve muayenelerinde ise 1999 Halep doğumlu teröristin kolunda Ezidilerce kutsal kabul edilen bir dövme figürü bulunduğu da tespit edildi.