‘Akıllı asistanlar yapmak istiyorum’

Bilgin

Global Mod
Global Mod
MELTEM GÜNAY – İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ni bitirdikten daha sonra Münih Teknik Üniversitesi’nde değişim programına katılan Dr. Beğenilen Gül Şahin, yüksek lisansını Sabancı Üniversitesi’nde tamamladı. Bu ortada Münih Teknik Üniversitesi ile ortak projeler sürdüren Dr. Şahin, doktorasını bir daha mezun olduğu okulda bitirdi. Doğal lisan sürece mevzularında çalışmaya başlayan Dr. Şahin, doktora sırasında TÜBİTAK’ın verdiği yurt dışı araştırma bursuyla İskoçya Edinburgh Üniversitesi’ne gitti. Dr. Şahin, Darmstadt Teknik Üniversitesi’ndeki UKP’de doktora daha sonrası araştırmacı olarak çalıştı.

Devleri Türkiye’ye getirecek

Çalışmalarının lisan bilim ve makine tahsilinin kesişmesi olarak tanımlayan Dr. Şahin, “Biz makinelere vakit içerisinde oluşmuş kültürle birlikte harmanlanmış doğal lisanı tanıtıp, makinelerin insanlara yardımcı olacak sıradan nazaranvler yapmasını sağlıyoruz. Bunun bir adım ötesinde ise akıllı asistanlar üzere interaktif sistemler var. Lakin bu sistemlerin fazlaca da düzgün çalışmadıklarını fazlaca bariz sorunları olduğunu görüyoruz. Ben yeni projemde lisanı daha âlâ genelleyebilecek modeller üzerinde çalışıyorum. Öncelikle kendi grubumu kurarak, verdiğimiz uzun direktiflerin başını unutmadan takip edebilen, sıradan mantıksal çıkarımlar yapabilen ya da eksik bilgi olduğu durumda bunu fark eden sistemler yani daha akıllı asistanlar yapabilmek istiyorum” diyerek çalışmalarını anlattı.

Dönüş sonucunı ise ‘her insan nasıl konutuna dönmek istiyorsa ben de meskenime döndüm’ diyerek açıklayan Dr. Şahin, “Bir aidiyet duygusu, bir gönül borcu kesinlikle var. Kimi açılardan baktığımızda orada mesleğimizi geliştirmek için pek fazlaca şey yapabilirdim fakat ben Türkiye’de bunları hatta daha fazlasını yapabileceğimi düşündüğüm için döndüm. Ben Türkiye’de aldığım eğitim açısından yurt haricinde şimdiye kadar hiç yetersiz hissetmedim. Yurt haricinde edindiğim deneyim ve vizyonla burada pek fazlaca insanın hayatına dokunabileceğimi, faydalı olabileceğimi hissediyorum” dedi.

Ekiz: Öğrendiklerimi ülkeme taşıyacağım

TÜBİTAK’ın daveti üzerine geri dönen bilim insanlarından biri olan Dr. Atakan Ekiz, Utah Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Bölümü’nde yaptığı başarılı çalışmaları Türkiye’de İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde devam ettirecek. Dr. Ekiz, kanser immünolojisi açısından fazlaca az bilgi bulunan gen tipleri üzerine yapacağı çalışmalarla bilinmeyen değerli hastalık sistemlerine ışık tutmayı hedefliyor.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü onur derecesiyle bitiren Dr. Ekiz, Fulbright Bursu ile ABD’de Utah Üniversitesi Huntsman Kanser Enstitüsü’nde bütünleşik doktora programına katılarak göğüs kanserinin bedene yayılması ve bağışıklık sisteminin kanserdeki rolleri üzerine çalışmalarda bulundu. Howard Hughes Tıp Fakültesi tarafınca desteklenen Klinik Araştırmalar yüksek lisans programına da kabul alan Dr. Ekiz, 2018’de doktora ve yüksek lisanstan eş vakitli mezun oldu. Dr. Ekiz, Utah Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Bölümü’nde üç yıl doktora daha sonrası araştırmaların sürdürdü.

Bağışıklık sisteminin kanserdeki rollerini araştırmak üzerine sürdürdüğü çalışmalar için Dr. Ekiz, “Laboratuvarımdaki deneylerin bir kısmında deney farelerini kullanarak beşerdeki kanserin benzerini hayvanlarda yaratacağız ve bu biçimdece klinik açıdan kıymetli olan soruları yanıtlama imkanı bulacağız” dedi.

Türkiye’ye dönüş sonucunın gerisinde öğrendiklerini yeni kuşaklara aktarmak ve Türkiye’ye son teknoloji araştırma altyapıları kazandırma isteğinin büyük rol oynadığını söyleyen Dr. Ekiz, “Türkiye benim eğitimim için hayli kıymetli bir altyapı oluşturdu. Buradaki zorlukların farkındayım, tıpkı vakitte ülkemiz her geçen gün güzelleşmekte. Bu güzelleşmeye şahsen katkıda bulunmak benim için gurur verici birşey” diye konuştu.

YARIN: Ortak kararları Türkiye oldu